ye-logo.v1.2

Живі птахи та гумові груди. У театрі Старицького відбулася незвичайна прем'єра

Культура 4027

Головний театр області презентував еротичний фарс «Великодушний рогоносець».

Вистава «Великодушний рогоносець», прем'єра якої відбулася у театрі Старицького, не схожа на жодну іншу, яку театр став раніше. Художній керівник театру та режисер-постановник Анатолій Пундик означив її як еротичний фарс.
Якщо фарсовий характер вистави не викликає сумніву, то еротичні моменти подані досить акуратно та витончено.
Її важко дивитися як комедію — навряд чи вдасться розслабитися і просто сміятися. Але й розчулитися і співпереживати важкій долі героїв не вийде. Щоб сприймати її, слід напружити мізки, думати, аналізувати ситуацію, шукати метафори. Хоча можна й просто спостерігати за фабулою — події розгортаються досить напружено і неочікувано.
П'єса «Великодушний рогоносець» написана 1921 року бельгійським драматургом Фернаном Кроммелінком. У 1922 році її поставив знаменитий режисер Всеволод Меєрхольд у московському Театрі Актора.


Поет Бруно (Олександр Віт) із дружиною Стеллою (Катерина Власенко).

Головний герой — поет Бруно (роль виконує актор Олександр Віт), який спершу охоплений шаленою пристрастю до своєї дружини Стелли (грає Катерина Власенко), а згодом ще палкішими ревнощами. Він намагається спіймати дружину на гарячому, а коли йому це не вдається, вимагає у неї... зради.


Роль годувальниці Меме виконує заслужена артистка України Лариса Курманова (праворуч).

Врешті-решт доходить до того, що Бруно жадає, щоб кожен чоловік селища побував у ліжку Стелли. Тоді він зможе визначити одного єдиного, який не прийде, а тому і виявиться справжнім коханцем Стелли. Дружина тривалий час терпить знущання чоловіка, однак врешті-решт не витримує і втікає із грубим і неосвіченим погоничем волів (Ярослав Кузик).


Петрюс у виконанні Василя Шпунта.

Крім головних героїв на сцені з'являється багато колоритних персонажів: кузен Стелли Петрюс (Василь Шпунт), годувальниця Меме (Лариса Курманова), бургомістр (Олександр Царук), граф (Степан Бортнічук) тощо. Один із найцікавіших героїв — тінь Бруно, мовчазний писар Естрюго (Дмитро Олійник), якому поет приписує усі свої нав'язливі ідеї. Протягом вистави він промовляє кілька реплік, однак це не заважає йому бути одним із центрових персонажів.


Писар Естрюго (Дмитро Олійник) - один з наймовчазніших героїв п'єси.

Варто відмітити сценографію, якою також займався Анатолій Пундик. Стіни будинку, виконані із легкої білої тканини, жива пташка у клітці, квіти у горщику та інші деталі чудово доповнюють атмосферу. Дія відбувається не лише на авансцені, а й на задньому плані та на галереї — імпровізованому «другому поверсі» будинку.


Бургоміста грає актор театру ляльок, заслужений артист України Олександр Царук.

Костюми героїв, перуки, маски та капелюхи відповідають їхнім характерами та переживанням. А різні дрібниці та режисерські винаходи чудово доповнюють картину. Наприклад, коли Бруно змушує Стеллу показати груди Петрюсу, замість оголеної актриси ми бачимо десятки повітряних кульок із червоними «сосками», які падають з неба.

 

Ще оригінальнішим чином ми дізнаємося, що пройшов певний проміжок часу, місяць або півроку. Дівчина модельної зовнішності у сексуальному костюмі проходить через сцену із відповідною табличкою. Здавалося б, дрібниця. Але її поява, звична для боксерського рингу, виглядає неочікувано і дуже ефектно у виставі, де інші герої — родом із старих часів, у калошах, чепчиках і лицарських латах...


Поява дівчини з таблицею викликала у публіки фурор.

Також варто відзначити музичну частину. Оркестр замість звичної ями перенісся на «небеса» — музиканти сидять на підвищенні на задньому плані і за ними можна спостерігати. У виставі використали нові музичні інструменти та спеціальне обладнання, яке допомогло оркестру зазвучати по-новому. Музиканти, як і вокалістка Тетяна Козюк, органічно влилися у виставу і стали її невід'ємною частиною.


Статус капіна Петрюса підкреслив величезний картуз.

Хочеться підсумувати вищесказане наступним чином. «Великодушний рогоносець» може викликати справжній захват або ж не сподобатися зовсім. Вистава може спантеличити, здивувати, обурити, але навряд чи залишить вас абсолютно байдужими. Про неї складно говорити, її треба бачити.


Фінальна сцена.

Побачити еротичний фарс «Великодушний рогоносець» можна ще 17 та 20 квітня у Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького (вул. Соборна, 60). Вартість квитків 30-80 грн, початок вистав о 18.30. Телефон каси: 65-09-02.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую