ye-logo.v1.2

Не бійтесь грошей: Нацбанк ввів оновлену 500-гривневу банкноту

Суспільство 3892
Портрет Сковороди змістили в центр банкноти і прибрали "масонський" знак
Портрет Сковороди змістили в центр банкноти і прибрали "масонський" знак. Фото: автора

500 гривень старого зразка паралельно перебуватимуть в обігу.

 В обласному управлінні Національного банку України презентували оновлену банкноту номіналом 500 гривень зразка 2015 року з удосконаленою системою захисту, яка відучора, з 11 квітня, введена в обіг.

Як розповів представник Національного банку України у Хмельницькій області Зіновій Никифорчин, розміри і колір оновленої банкноти не змінилися. Всі зміни стосувалися дизайну і захисних елементів. До прикладу, в центр лицьового боку банкноти змістили портрет Григорія Сковороди.

“Нові банкноти заміщуватимуть зношені та пошкоджені 500 гривень зразка 2006 року, які також сьогодні перебувають в обігу. Громадянам не потрібно обмінювати банкноти старого зразка на нові. Вони природно в процесі заміщення зношених банкнот замінять старі “п'ятсотки”. Як показує досвід, заміщення відбувається поступово”, - наголосив Зіновій Никифорчин.

Розміри і колір оновленої банкноти не змінилися

За його словами, банкноти мають посилену систему захисту, на них запроваджено нові елементи для візуального контролю з оптично-змінними ефектами, які перевіряються при зміні кута нахилу. Також 500 гривень містять елемент SPARK – зображення, на окремих ділянках якого спостерігаються поступові переходи від одного кольору до іншого. Розмір самої банкноти не змінювався, як і кольорова гама.

Нова "п'ятсотка" має посилену систему захисту

Зіновій Никифорчин зауважив, що оновлена банкнота вже не містить “масонського” символу — трикутника і людського ока. Хоча знак є авторським малюнком Григорія Сковороди і має символічне значення, наявність його на грошах викликало незадоволення в громадян.

У Нацбанку зазначають, що введення оновленої банкноти номіналом 100 гривень українці сприйняли з обережністю. Тому нової “п'ятсотки” просять не боятися, а користуватися, адже грошові знаки оновлюють найперше для того, щоб мінімізувати або унеможливити спроби шахраїв підробити їх.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую