ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Кам'янець-Подільський – картинна галерея просто неба

Туризм 9120
На території турбази «Поділля», вул. Лесі Українки, 122
На території турбази «Поділля», вул. Лесі Українки, 122. Фото: автора

Пропонуємо здійснити екскурсію місцевими об'єктами стріт-арта.

Кам'янець-Подільський приваблює багато туристів з усієї України та з-за кордону. І якщо раніше головними туристичними об'єктами були фортеця, каньйон та Старе місто, то зараз місто над Смотричем має ще одну родзинку – вуличні малюнки.
У 2011 році тут вперше відбувся фестиваль вуличного мистецтва «Республіка», на який приїхали художники з різних міст та перетворили кілька сірих стін у мурали (картини на архітектурних об'єктах).
Відтоді щороку до міста приїздять все нові і нові митці і створюють все більше вуличних малюнків, які перетворюють Кам'янець-Подільський у картинну галерею просто неба. Пропонуємо здійснити невеличку екскурсію цією картинною галерею. В цьому нам допоможе екскурсовод із Кам'янця-Подільського Денис Мудрецов. До речі, усі нижче згадані об'єкти розташовуються неподалік один від одного. Якщо йти у вказаній послідовності, протягом години можна усі їх переглянути.



Велетні, вул. Зарванська, 8.

Білоруський художник Олексій Стець приїхав у Кам'янець і відправився на екскурсію, яку вели для маленьких дітей. Він почув історію, яку втілив у життя. Ось ця історія. Насправді Кам'янець заснували велетні. Вони сиділи тут, як за столом. Ходили часто, а тому проторували каньйон. Згодом велетні пішли, а на їхньому «столі» постало місто.


Місто-острів, біля будинку 2 по вул. Зарванській.

Не так давно на цьому місці було звалище, а потім тут спорудили стіну. Олексій Стець приїхав у Кам'янець знову, гуляв у цьому місці і тишком-нишком, ні в кого не питаючи дозволу, намалював малюнок. Коли мешканці найближчих будинків прокинулися зранку, то побачили таку картину. За задумом художника, колись Кам'янець був островом.


Дівчинка з болтом, вул. Данила Галицького, 1.

Дарина Момот пропагує ідеї фемінізму. Вона зобразила дівчинку, яка дістає із сумочки болт і вкручує його в голову.


На наступній картині Даші Момот, яку можна побачити у цьому ж дворі, на стіні сусіднього будинку, болти вже вилітають із голови дівчини.


Слон з великим серцем, вул. Данила Галицького, 2.


Через дорогу від малюнків Дарини Момот можна побачити слона з велетенським серцем. Це малюнок австралійської художниці з ніком Еріна. Це п'ятий або шостий її малюнок на цій стіні. Художниця постійно сумнівалася, а тому перемальовувала. В результаті після тижневої роботи вона залишила кам'янчанам на згадку такий малюнок.


Прапори, перехрестя вулиць Данила Галицького і Огієнка.

Автор цього малюнку – Хорхе Помар із Буенос-Айреса. Він зобразив його тут під час останньої «Республіки», у 2015 році. Виявляється, що дідусь художника був родом з України. Хорхе вирішив відвідати нашу країну. Шукаючи інформацію в інтернеті, дізнався, що у Кам'янці-Подільському потрібні художники для розмальовування стін. Він зв'язався з директором фестивалю Андрієм Зоїним і отримав запрошення розмалювати один із будинків міста.
Буквально за три дні він намалював абстрактну картину і попросив ось що розповідати про неї: «Ці кольорові фігури і клаптики – умовні прапори різних країн. Але навіщо нам ділитися на країни, якщо усі ми – мешканці планети Земля».


Місто на голові бика, вул. Огієнка, 41.

На цьому ж будинку, що і малюнок аргентинця, тільки з іншого боку, творила група художників Графіт під час «Республіки-2011». Вони побачили, що більшість малюнків — незвичні, і вирішили зобразити звичайнісіньке місто, щоправда, воно опинилося на голові бика. Малювали його два роки і залишили мурал трохи незавершеним, щоб художників запросили знову на фестиваль.


Музика життя, вул. Соборна, 4.

Художник з ніком O'Prime бував на «Республіці» у 2011 і у 2012 роках. А у 2014 році приїхав сюди взагалі взимку і на готелі «7 днів» (вул. Соборна, 4, малюнок видно з вулиці Огієнка) залишив ось такий малюнок: колесо історії, на яке натягується нитка життя. Не випадково на контрабасі грають не смичком, а мечем. Така історія Кам'янця, з численними нападами і обороною. Щит з сонцем – гербом міста, який захищає його від негараздів. А над усім цим гарбуз, який символізує повітряну кулю. І не дарма, адже перший офіційно зареєстрований політ на повітряній кулі зареєстрований саме у Кам'янці-Подільському. А на місці серця найдорожче, що є у кам'янчан – фортеця.


Космічний олень, вул. Гагаріна, 46.

Іменита харківська команда Ку-2 приїхала сюди автостопом, без грошей. Спершу вони почали малювати рекламу, щоб хоч якось заробити собі на життя. Коли з з'явилася фарба, вони намалювали велетенського оленя. Картина пов'язана із легендою про заснування міста. Князі Корятовичі полювали у цій місцевості і побачили оленя, який їх вивів до острова, де вони і заснували місто.
Хлопці жили тут місяць, малювали і підробляли рекламою. А згодом поїхали до Харкова і створили найбільше в Україні графіті – портрет Юрій Гагаріна площею у 451,55 квадратних метрів, таким чином прославилися і потрапили у Книгу рекордів України.


Око, що плачить, вул. Соборна, 29а.

Якось у Кам'янець приїхав музичний гурт «Дакука». Музиканти казали: «У вас дуже гарне місто, приємно гуляти і проводити час. Але є одна проблема – багато сміття».
І саме тому у 2014 році художники зобразили око, яке плаче сміттям.

До речі, зовсім скоро місто над Смотричем відкриє туристичний сезон, під час якого відбудеться історичний пікнік, виставка ретро-автомобілів та встановлення нового рекорду.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую