ye-logo.v1.2

Комфортний суд - це наявність автостоянки і кімнати відпочинку?

Суспільство 2006
Фото: з архіву редакції

Хмельницький Апеляційний суд згідно із опитуванням один із найкомфортніших.

З жовтня по грудень 2015 року громадська організація «Подільська правозахисна фундація» реалізувала проект, який досліджував якість функціонування апеляційних судів Вінницького та Хмельницької області. За результатами Хмельницький обласний апеляційний суд одним із найкомфортніших, а рівень довіри до суддів області – посередній.
Доступним суд став для людей з обмеженими фізичними можливостями. Хоча пандусів ще не встановили, але вихід із ситуації знайшли.

«Якщо людина з фізичними вадами під’їжджає до входу в приміщення, вони натискає на кнопку, виходить працівник апарату і проводить через парадний вхід, в приміщення», - говорить Геннадій Крупельницький, керівник апарату Апеляційного суду.

За його словами, за два роки повністю зробили стоянку під приміщенням суду, облаштували кімнати очікування, зручнішим став доступ до канцелярії.

Опитування провели у 19 судах Хмельницької області. Респондентами стали безпосередньо учасники судового процесу. Оцінювали їх за шістьма критеріями – доступність суду, зручність та комфортність, повнота та ясність інформації, сприйняття роботи працівників апарату, дотримання термінів судового розгляду, сприйняття роботи суддів.

«Рівень обізнаності громадян у судах Хмельницької області варіюється від загалом обізнаних до цілком обізнаних людей. На досить високому рівні і якість задоволення респондентів. Про це свідчать оцінки, які вони поставили під час опитування – за 5 бальною шкалою вони варіюються від 3, 9 до 4,9 по всіх п’яти позиціях» - розповідає Алла Лавренюк, експерт-консультант проекту.

Та попри всю комфортність, рівень довіри до суддів Хмельницької області залишається не високим. Слугам Феміди довіряють лише 48,2%, ще 24,8% зазначили, що не довіряють судовій системі, а 27% важко дати відповідь на запитання. Загалом опитали 1756 осіб, які зізнавались, що не обізнані із самим терміном «корумпованість» та сприймають погляди інших людей, але самі з таким явище не стикались. 

Наталя ГАРМАТЮК.

Фото автора. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую