ye-logo.v1.2

Вперше річницю союзу України та Польщі відзначили забігом вулицями міста

Історія 3512
Фото: Юрій Войціцький (з Фейсбук)

У Хмельницькому відбувся «Біг Орла і Тризуба»

Забіг був присвячений 96-ій річниці військово-політичного союзу Петлюри та Пілсудського.
Сьогодні, 24 квітня, близько сотні хмельничан зібралися біля Дому Людового, що на вулиці Вокзальній 59, щоб разом пробігти Майже два кілометри до СЗОШ №1. Таким чином і поляки і українці відзначили 96-ріницю військово-політичного союзу Петлюри та Пілсудського. Патріотичний забіг відбувався в рамках Днів Єднання.
Військово-політичний союз між УНР та Польщею був знаковим для обох країн.

«Незважаючи на складні моменти в історії, країни зуміли об’єднатись проти спільного ворога – більшовика, – говорить Сергій Толстіхін, організатор, співзасновник клубу польської інтелігенції «Сервус». - Цим бігом ми вшановуємо пам'ять тих подій. Зараз ситуація дуже схожа, схожий ворог. Ми хочемо підкреслити, що тільки об’єднавшись зможемо вистояти під натиском Росії».

Історичне значення договору дуже велике, стверджують організатори забігу. Вперше українці і поляки об’єднали зусилля у боротьбі проти більшовицького режиму. Вже тоді, це була спроба європейського шляху для України.

Організатори говорять, що пробігтись вулицями міста запрошували усіх кому цікава ця подія. Відстань не дуже велика, тому були і діти, і старші люди.

«Вперше в Україні таким чином відзначають цю подію. Ми вирішили об’єднати людей, які розуміють її значимість, прихильників спорту й здорового способу життя», - розповідає Сергій Толстіхін.
Відстань, яку пробігли учасники, теж символічна – 1920 метрів, пов’язана вона із роком коли відбулось підписання союзницького договору.

Фото Юрія Войціцького

«Це третій день урочистостей присвячених союзу Пілсудського і Петлюри. Я думаю, така незвична форма святкування цієї історичної події дуже цікава. Завжди все святкуємо серйозно та офіційно, а тут маємо щось таке, що може привабити молодих людей», – розповідає Войцех Мрозовскі, віце-консул РП у Вінниці.

Довідково: У квітні 1920 року уряд Юзефа Пілсудського підписав з УНР, яку очолював тоді головний отаман Симон Петлюра, міждержавну угоду. Друга Річ Посполита визнала УНР та відмовилася від намір розширення своєї території. 21 квітня 1920 року було підписано політичну Конвенцію між Польщею та УНР, а вже 24 квітня – військову. За умовами угоди, сторони проголосили себе союзниками та рівноправними партнерами. Вже за 2 дні після її підписання, 26 квітня, армійські з’єднання Пілсудського та дивізії Петлюри розпочали протибільшовицький похід в Україну під відомим гаслом «За вашу і нашу свободу», а за місяць об’єднані польсько-українські війська звільнили Київ. 

Наталя ГАРМАТЮК,

Фото автора. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую