ye-logo.v1.2

На Хмельниччині проживає більше 8500 громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи

Суспільство 1935
Фото: автора

У Хмельницькому відзначили 30-ту річницю аварії на Чорнобильській АЕС

Більше 70 ліквідаторів області нагородили голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний та перший заступник голови ОДА Василь Процюк.
У Хмельницькій обласній філармонії сьогодні, 25 квітня, відзначили ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Грамоти, подяки та подарунки вручили більше 70 учасникам тих подій, які мешкають в області.
Завтра минає рівно тридцять років, як в ніч на 26 квітня 1986 року, вибухнув і почав руйнуватись четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Трагедія сколихнула не тільки Україну, але й увесь світ.
«Близько 200 кілометрів квадратних нашої області було забруднено радіонуклідами, – говорить Михайло Загородній, голова облради. – Її масштаби могли бути значно більшими, якби тисячі добровольців не завадили тому. Зараз на Хмельниччині проживає більше 8500 тисяч громадян, які постраждали від Чорнобильської аварії. Держава у великому боргу перед ліквідаторами».
Першими участь у ліквідації аварії взяли пожежники. Були там і водії, лікарі, працівники органів внутрішніх справ.
Про свій перший день у Чорнобильській зоні розповідає Володимир Лукіянчук, командир санепідвзводу медико-санітарного батальйону.

«8 червня 1986 року у складі медико-санітарного батальйону я приїхав до Чорнобиля. Перше що вразило це практично пусті села. Більшість людей вже були евакуйовані. Де-не-де залишалися люди старшого віку, яких не встигли евакуювати. Вразило те, що дорогами ішов великий потік машин, як правило, це бетоновози, які безперервно везли бетон на Чорнобиль, для того щоб споруджувати саркофаг».

За його словами місцеві, яких ще не встигли евакуювати, зовсім не мали ніяких засобів захисту.
«Нас одягнули у натільну білизну, верхній одяг просякнутий засобами, які захищають від хімічної зброї, а не від радіації. В цьому одязі було дуже важко ходити. Заважала і спека в 35-40 градусів», - додає Володимир Федорович.
Участь у ліквідації брало 300 військових частин, з них 90 розміщались в 30 км зоні.
Кожні 10 днів в усіх військових брали аналіз крові, для контролю стану здоров'я ліквідаторів.

Свої спогади Володимир Лукіянчук виклав у трьох книгах — «Чорнобильці Хмельниччини», «Медики Чорнобиля» та «Люди полинової долі».

 


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую