ye-logo.v1.2

Відлуння Чорнобиля. У Хмельницькому відбувся мітинг-реквієм до 30-ї річниці катастрофи

Суспільство 3229
У Хмельницькому відзначили річницю хвилиною мовчання
У Хмельницькому відзначили річницю хвилиною мовчання. Фото: автора

Згадали трагедію і вшанували загиблих ліквідатори, вдови, діти чорнобильців та небайдужі громадяни.

 У Хмельницькому сьогодні, 25 квітня, відзначили 30-ту річницю Чорнобильської катастрофи. Біля пам’ятника «Героям та жертвам Чорнобиля» відбувся мітинг-реквієм. Вшанували загиблих і згадали трагедію ліквідатори, вдови і діти чорнобильців, представники влади та силових структур.

На честь загиблих під час Чорнобильської аварії та ліквідації її наслідків відслужили панахиду. Після хвилини мовчання в пам'ять про жертви Чорнобиля пролунали залпи військового салюту, а до підніжжя пам’ятника поклали квіти.

За словами голови Кам'янець-Подільської міської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» Володимира Гусєва відзначення річниці трагедії — привід для чорнобильців зустрітись, аби поговорити про наболіле. Пана Володимира направили на ліквідацію наслідків аварії в бригаду хімічного захисту. Загалом чоловік має 46 виїздів на саркофаг четвертого енергоблоку.

До пам'ятника прийшли ліквідатори, вдови, представники влади

“Я займав посаду начальника інженерної служби бригади хімічного захисту. Готував техніку для підрозділів, які виконували завдання на станції і прилеглій території, а також “захоронювали” населені пункти: зносили будинки, щоб люди не могли повернутися”, - пригадує Володимир Гусєв.

Володимир Гусєв має 46 виїздів на саркофаг четвертого енергоблоку

«Не зважаючи на те, що Петро Порошенко оголосив 2016-й роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, проблеми чорнобильців не вирішуються. У нас є ще ліквідатори, які не отримали житла. При своїх хворобах їм доводиться тіснитися по гуртожитках. За останні 5 років не виділено жодної квартири. Путівками забезпечують лише першу категорію. Здебільшого ліквідатори не можуть собі дозволити лікування через невеликі пенсії. А з підвищенням цін на медикаменти, лікуватись стає неможливо”, - розповідає ліквідатор.

Урочистості відбувались з невеликим концертом

Голова Віньковецької районної громадської організації “Союз. Чорнобиль. Україна” Микола Цибулько був одним із тих водіїв, хто евакуйовував з 30-кілометрової зони населення, худобу, вивозив речі. Чоловік каже, що тільки тепер починає розуміти, наскільки серйозною була аварія і її наслідки для всього людства.

До меморіалу принесли вінки

“Нас зібрали 1 травня, після параду. Поїхали вивозити живність — велику рогату худобу. Що там таке сталося, нам не казали. Радіацію ми відчули тоді, коли їхали через Прип'ять. Ми пройшли близько біля станції, загалом були в зоні 5 суток, коли піднімалась радіація, машини завертали”, - говорить Микола Цибулько.

Представники влади і силових структур поклали квіти до пам'ятника

Загалом на Хмельниччині проживає більше 8500 тисяч громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. З нагоди відзначення 30-ї річниці нагородили більше 70 ліквідаторів аварії.

Люди згадували загиблих ліквідаторів

Довідка. 26 квітня 1986 року на початку другої ночі вибухнув 4-й енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Сумарна радіація ізотопів, які потрапили в повітря, склала 50 мільйонів кюрі - це в 40 разів більше, ніж під час вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

 

Більше сотні хмельничан вшанували чорнобильців

Відзначення річниці трагедії — привід для чорнобильців зустрітись, аби поговорити про наболіле

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую