ye-logo.v1.2

У держархіві не вистачає працівників, щоб виконувати всі запити подолян на пошук предків-поляків

Суспільство 2292
Майже завжди люди, які хочуть зробити карту поляка, в першу чергу приходять до держархіву і навіть незнають що їм шукати
Майже завжди люди, які хочуть зробити карту поляка, в першу чергу приходять до держархіву і навіть незнають що їм шукати. Фото: travel-diary.com.ua

Останніх кілька років жителі області активно шукають своїх польських предків, щоб оформити карту поляка.

У дежрархіві прострочують термін виконання запитів через велику їх кількість.

«Зараз маємо проблему, оскільки у Законі України «Про звернення громадян» запит виконується упродовж 30 діб. Держархів його виконує від 45 днів до 2 місяців. Не вистачає спеціалістів щоб справитись швидше зі всіма запитами», - розповідає заступник директора держархіву області Катерина Бурдуваліс.
Фахівець говорить, що подоляни частіше почали відшуковувати своє польське коріння із середини 2014 року. Зазвичай звертаються із запитами про надання архівних довідок за актами цивільного стану. В них і має бути вписана національність. В Україні такі відмітки почали робити РАЦСи із 1920 року.

«Зараз для оформлення карти поляка вимагають не просто довідку про те що людина має предків поляків, а фото-копію документу, в якому чітко прописана національність. Поляками мають бути або одна бабуся чи дідусь, або двоє прадідусі чи прабабусі», - говорить Катерина Миколаївна.

Бувають випадки коли громадяни щоб дослідити свої генелогічні дані використовують ще й костьольні або церковні книги. Так визначають віросповідання предків. Генологічні дані можна розшуковувати місяцями і навіть роками.
«За перші три місця цього року ми вже зробили 9 таких досліджень, хоча по плану мали б лише 4. Така ж ситуація із актами цивільного стану — виконали 856, а запланували вдвічі менше — 466», - додає заступник директора архіву.
За її словами, люди хочуть отримати карту поляка, щоб поїхати на навчання, яке у Польщі для них безкоштовне, чи на роботу. В переважній більшості документ оформляє молодь.

«Майже завжди люди, які хочуть зробити карту поляка, в першу чергу приходять до держархіву і навіть незнають що їм шукати», - скаржиться Катерина Бурдуваліс. Тому радить спочатку звертатись до консульства. Для всіх жителів Хмельницької області воно працює у Вінниці. Там надають весь перелік необхідних документів, за якими треба йти в архів 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую