ye-logo.v1.2

На Великдень у Великому Карабчієві люди чують, як на горі, де колись був монастир, лунає передзвін

Історія 4540
Фото: з інтернет джерел

Здавна на Поділлі переповідають легенди про Великодні дзвони.

У багатьох селах і містечках існують свої версії дивовижних історій про те, як щороку на Великдень з-під землі чутно святковий передзвін. У етнографів є своя думка з цього приводу.

«Свято Великодня має язичницькі корені й з’явилося воно набагато раніше за свято Пасхи, ще до зародження християнства, - розповідає етнограф та фольклорист Оксана Маковей. - В давнину землероби вірили, що померлі родичі продовжують жити під землею і можуть впливати на її родючість. Саме з цими віруваннями і була пов’язана весняна поминальна обрядовість. А Великодні дзвони – як зв’язок між світом живих і світом пращурів».

«А щоб ти провалився!»

Серед подолян ходить чимало легенд про церкви та монастирі, які, начебто, провалилися під землю. Одну з таких добре знають в селі Великий Карабчіїв, що на Городоччині. Місцеві жителі здавна чують Великодні дзвони на горі Городисько, що крутим обривом дивиться на село. Похмура, вкрита густим лісом, з лисою галявиною на вершечку, вона береже безліч таємниць й раз по раз відкриває археологам все нові секрети. За трьома земляними валами, які добре збереглися й донині, було велике городище й монастир з церквою. Ще до того, як татари спалили поселення, монастир провалився крізь землю. Легенда каже, що начебто одного разу вагітна жінка, піднімаючись сходами до монастиря, втомившись, промовила: «А щоб ти провалився!». Так і сталося. І тепер, на Великдень, якщо вибратися на вершечок гори й прикласти вухо до землі, чути церковний дзвін.

Чують Великодній дзвін й за кілька кілометрів від Великого Карабчієва – у селі Сирватинці. В місцевому лісі є невеличка трясовина, густо поросла осокою. Там, де зараз мочар була колись церква. Якось на село налетіли татари, але нікого не знайшли, бо всі були у церкві на недільній відправі. Аби захистити людей від мук і полону, з волі божої забило під церквою джерело, заховавши людей разом з храмом під воду. Ще років з сімдесят тому тут було глибоке озеро. Місцеві жителі обходили його десятою дорогою, бо, кажуть, воно не мало дна. Багато худоби потонуло у ньому. Як садили ліс, то волів, яких гонили сюди до водопою, бувало щось затягувало зненацька у безодню. Відчайдухи, які пірнали в озеро, розповідали, що дна в ньому нема, а десь вглибині щось блистить, мов золото. Люди вірять, що це хрест з вершечка тієї церкви. На Великдень тут завжди чують дивовижний передзвін. І хоч нині замість озера невелике болото, охочих перейти його вбрід нема. Побоюються, що затягне трясовина.

Схожа легенда є й на Дунаєвеччині у селі Тинна. Там, де нині місцевий ставок, теж колись була церква, котра провалилась під землю. Якщо на Великдень притулити вухо до землі , то можна почути звуки церковних дзвонів – «тинь-тинь». Звідси, мабуть, й назва села пішла.

Нема страшнішої кари – як… тиша

Стояла церква й на місці Святого озера, що на Ізяславщині. І теж пішла під воду разом з цілим селом, яке прокляла бідна вдова, бо ніхто їй у Великдень не позичив сірників. Кажуть люди, що того дня з води чути людські голоси та ревіння худоби, а озеро називають Святим.

Поблизу в селі Радошівка місцеві жителі завжди свято вірили в цю легенду. Ще століття тому щороку на Великдень радошівчани ходили на Святе озеро слухати, як дзвонять дзвони під землею. Вони брали з собою освячені крашанки та пасочки, стелили тут скатертини й сідали снідати. Чи то дзвін доносився із ближніх сіл, чи наскільки люди вірили в святість озера, але вони справді його чули. А як прийшла до краю радянська влада, то передзвін стих. Місцеві старожили кажуть, що так прогнівила нова влада Бога, перетворюючи храми на клуби та комори. Оскільки людям не було куди ходити молитись Богу, то залишалась надія лише одне святе місце – це озеро, але дзвони замовкли і там. Радошівчани навіть думали, що вже скоро кінець світу… Та, на щастя, храми відродилися й нині на Святому озері знов чують Великодній передзвін.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую