ye-logo.v1.2

В Ізяславі відкрили меморіальну дошку дівчинці, яка під час війни носила гранати партизанам

Суспільство 4892
Аня Сошенська до війни закінчила чотири класи Ізяславської школи №1
Аня Сошенська до війни закінчила чотири класи Ізяславської школи №1. Фото: zadm.gov.ua

Дошку встановили на місці загибелі Ані Сошенської.

 Напередодні Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 6 травня, в Ізяславі, біля мосту через річку Горинь, відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки на місці загибелі Ані Сошенської.

У період нацистської окупації України 14-річна дівчинка переносила через цей міст гранати для партизанів та героїчно загинула під час виконання завдання в січні 1944 року.

«Аня Сошенська до війни закінчила чотири класи Ізяславської школи №1. Вона виконувала доручення свого старшого брата Володимира і переносила із Старого міста у Нове місто гранати. Одного разу її зупинив вартовий... Аня побігла... Пролунав постріл... Поранену дівчинку фашисти катували довго. Нічого не дізнавшись, вони кинули мертве тіло в річку. Лише навесні, вже після визволення міста, рибалки його вийняли з води», - йдеться на сайті Ізяславської РДА.

Меморіальну дошку відкрив ініціатор її встановлення та голова районної громадської організації «Рада ветеранів 8 бригади спеціального призначення» Василь Тележинський разом із ученицею школи, де колись навчалась Аня Сошенська. Пам’ятний знак освятив благочинний церков Ізяславського округу Шепетівської єпархії Української Православної Церкви митрофорний протоієрей о.Федір Пилипчук.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую