ye-logo.v1.2

Іграшки із соломи, кераміки, текстилю та ляльки-мотанки показали у музеї історії міста Хмельницького

Культура 9847
Ляльки із ниток прикрашені вишивкою та мереживом
Ляльки із ниток прикрашені вишивкою та мереживом. Фото: автора

Майстри кажуть, що можна зробити ляльку-мотанку, яка допоможе вийти заміж.

 Сьогодні, 18 травня, у музеї історії міста Хмельницького народна художня студія «Рукотвори» та члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України презентували колективну виставку «Спогади дитинства». Майстри із Хмельниччини показали свої іграшки, ляльки-мотанки, вироби з дерева, кераміки та соломи.

Загалом представлено 250 експонатів, більше 20 авторів. Виставку раніше показали у ляльковому театрі. Там вона знайшла свого маленького глядача. Усі експонати — це багатогранність української культури та звичаїв.

“Коли мама з візочком йде, і дитина тягнеться до ляльки, а не до трансформера, чи ще якоїсь сучасної іграшки, тоді відчуваєш що твоя робота потрібна. У кожну іграшку вкладаю свою душу і душу українського народу”, - розповідає рукодільниця Галина Бучківська.

На виставці представлено більше 250 робіт

В експозиції майстрині не тільки її власні роботи, а й сестри Валентини Греськової та племінниці Софії. Саме третьокласниця Софія — найменша учасниця виставки. Поки вона представляє лише три своїх роботи. Каже, що найбільше вдався їй парубок у брилі.

Галерея картин Оксани Авдикович та її учнів

“Лялька, в тому варіанті, в якому вона зараз нами з сестрою зроблена, - нам приснилась, - ділиться пані Галина. - Наші ляльки зроблені згідно із традиціями. В кожної в голові є сувій з льону або іншої натуральної тканини, це символізує безкінечність буття. Сама лялька зроблена з ниток, з елементами вишивки, мережки. Обов'язково в кожній ляльці є вузол щастя. Це потужний оберіг”.

Лялька-мотанка сестрам Галині та Валентині наснилась

Із Старокостянтинова привезла свої роботи рукодільниця Олена Алєксєєнко. Вже більше трьох років жінка займається виготовленням ляльок-мотанок та оберегів. Каже, що у кожен виріб, щоб він мав магічну силу, треба вкладати душу, добрі думки і молитву.

Ляльки-ловці снів

“Є в мене в колекції ляльки ловці снів. Сни по мотузочках піднімаються і спускаються до ранку, приносять яскраві сновидіння. Якщо поганий сон приснився, то ці нитки плутаються і сни блукають в ниточках до світанку”, — розповідає про свої вироби майстриня.

Олена Алєксєєнко тримає в руках ляльку-мотанку, яка допоможе вийти заміж

За її словами, можна зробити ляльку-мотанку, яка допоможе вийти заміж. На ляльці має бути парна кількість комірців, кожен з яких означатиме достоїнства майбутнього чоловіка. Обов'язково, щоб основа такої ляльки — маленьке полінце - була із плодового дерева. Ляльку таку треба ставити на видне місце і чекати. Щоб лялька мала силу, дівчина має робити їх сама для себе. Це ж стосується і оберегів для діток, які роблять мами діткам.

 

Роботи виконані з дотриманням українських традицій

Картини учнів та свої власні на виставці презентувала і Оксана Авдикович, викладач Волочиської школи мистецтв. Роботи передають атмосферу українських традицій. Використовує художниця для картин виключно народні образи.

Автори представили свої роботи виконані різними техніками

На вистаці було багато дитячих іграшок із тканини

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую