ye-logo.v1.2

Домовики, чорнокнижники та місячники. Андрій Хір представив забобони сторічної давнини у сучасній інтерпретації

Культура 4217

У рамках фестивалю Арт'колаж у Хмельницькому художньому музеї стартувала виставка львівського художника.

Перше, що кидається в очі, коли потрапляєш на виставку Андрія Хіра «Забобони», – це артбук (дослівно з англійської – мистецька книжка) на постаменті посеред зали. Відвідувачі підходять до книжки та з цікавістю гортають її. Артбук, як і весь проект «Забобони», з'явився внаслідок дослідження вірувань та забобонів наших предків. Ловів'янин Андій Хір разом з дружиною дослідив етнографічні праці сторічної давнини і запропонував авторську візуалізацію вірувань карпатського регіону. У книжці подані фрази, які вразили митця нетиповим відношенням до світу, життя і смерті, добра і зла.


Артбук гортали усі охочі.

«Цей проект є розповіддю про народну метафізику і балансує на межі науки, мистецтва та народного містицизму», – йдеться у передмові.


Андрій Хір народився в Ужгороді, мешкає у Львові.

Одразу за артбуком розміщено великий об'ємний об'єкт, який поєднує риси гуцульської архітектури та зооморфні елементи. У цьому випадку хата, як модель космосу для людини, мислиться живим організмом.


Центральний об'ємний об'єкт "Забобонів".

На стінах розміщені картини та графічні роботи із химерними істотами та великими підписами-роз'ясненнями. Найкраще візуальні роботи сприймати, прочитавши тексти, у яких автор цитує дослідників, пояснює суть вірування, явища чи містичної істоти. Наприклад: «Місячник є одним із найзагадковіших та малоописаних персонажів української демонології, йому належать сутності без чітко визначених візуальних та поведінкових рис...»


Гадєр - людина, яка вміє керувати рептиліями.


Ще один елемент «Забобонів» – об'ємні маски, які символізують світ, духів, мерців, дводушників (істоти, які мають дві душі в одному тілі) та непростих (посередники між світом духів та світом людей).

Маски, що символізують непростих (зліва) та духів.

«Візуалізації базується на цитатах з етнографічних праць сторічної давнини, – розповідає Андрій Хір. – Візуальні об'єкти допомагають зрозуміти архаїчні, релігійні концепції, відношення до світу наших предків. Один з найцікавіших аспектів проекту – співставлення цих вірувань із міфами інших народів, а також із сучасним поглядом на світ».


Графічні роботи візуалізують різні вірування наших предків.

Проект «Забобони» презентували у Хмельницькому спільно із арт-центром Павла Гудімова «Я Галерея». Відомий галерист також завітав на відкриття виставки і закликав глядачів частіше ходити в музеї та реагувати на мистецтво щирими емоціями.


Відвідувачі приходили на відкриття виставки навіть з немовлятами.
Проект Андрія Хіра «Забобони» експонуватиметься у Хмельницькому обласному художньому музеї до 16 серпня.


На відкриття виставки завітав відомий галерист Павло Гудімов (справа).

Читайте також, як художній музей відсвяткував 30-річчя.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую