ye-logo.v1.2

Декомунізація у Кам’янці-Подільському: десятки вулиць з новими назвами

Суспільство 6389
Скоро тут має з
Скоро тут має з'явитися нова назва. Фото: автора

Рішення про зміну назв перших п’яти буде винесено на сесію міської ради.

 У рамках декомунізації в Кам’янці-Подільському заплановано перейменувати більше тридцяти вулиць та провулків. Першочергово нові назви, якщо їх підтримають депутати, отримають вулиці Фабриціуса, Фрунзе, Чапаєва, Червоноармійська, Якіра.

Рішення про зміну назв перших п’яти буде винесено на сесію міської ради у липні. Відповідний перелік обговорили на черговому засіданні топонімічної комісії. Одноголосно члени комісії підтримали пропозицію перейменувати вулицю Чапаєва на Якова Гальчевського. Дев’ять із десяти проголосували за зміну вулиці Фабриціуса на вулицю Патріарха Мстислава.

Не підтримали присутні ідею кандидата історичних наук, викладача КПНУ імені Івана Огієнка Володимира Газіна надати вул. Фрунзе ім’я Андрія Шептицького. Більше до вподоби членам топонімічної комісії стала вулиця князя Володимира Великого, яка і має замінити Фрунзе.

“У Кам’янці-Подільському достатньо відомих особистостей, життя, чи діяльність яких пов’язані з нашим містом, тому маємо пам’ятати нашу історію, а не називати вулиці туристичного, культурного центру Поділля - Садова, чи Квіткова”, - зазначає Володимир Газін.

Відтак пропозиція Володимира Володимировича перейменувати вулицю Якіра на вулицю Мелетія Смотрицького набрала необхідної кількості голосів. Чи не найбільше обговорень та дискусій викликала вулиця Червоноармійська.

“Насамперед, має бути врахована думка мешканців міста, які проживають на цій вулиці, та проведено орієнтовні розрахунки вартості передбачуваних витрат грошових коштів. Провівши обговорення з мешканцями окремих будинків, які проживають на цій вулиці доводжу до відома, що жителі проти того, щоб надавати їй ім’я Симона Петлюри, а пропонують такі назви - Київська, Подільська, Інститутська, Семінарська”, - зауважує депутат міської ради Микола Розбам.

Проте до пропозицій жителів так і не дослухалися. Щоправда, за перейменування однієї з центральних вулиць міста у вулицю Симона Петлюри теж члени топонімічної комісії так і не проголосували. У ході тривалих обговорень прийнято рішення все ж таки Червоноармійську змінити на Героїв Небесної Сотні.

“Звичайно, позбуватися комуністичної символіки потрібно, і вулиця Героїв Небесної Сотні має цілковите право на життя. Та виникають побоювання, що після перейменування матимуть місце проблеми з документами, бо без сумніву, будуть помилки і неточності”, - ділиться враженнями від новини про перейменування мешканець Червоноармійської Василь Богайчук.

Члени топонімічної комісії вирішили також доповнити основний, затверджений сесією міської ради від 21 квітня 2015 року, перелік вулиць, що пропонуються до перейменування. Основний реєстр поки що налічує п’ятдесят вулиць та провулків.

Поки що топонімічна комісія міської ради вирішила не перейменовувати вулиці Лєрмонтова, Пушкіна, Герцена, Дружби народів та Уральську. Всі напрацьовані пропозиції будуть обговорені з жителями відповідних вулиць. На адресу міського голови уже надійшла заява від мешканців Васильєва з проханням не змінювати назву їхньої вулиці.

Ірина КУЗНЄЦОВА

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую