ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Сині очі Українських Карпат

Туризм 6044
У високогірних озерах вода прозора і дуже холодна
У високогірних озерах вода прозора і дуже холодна. Фото: автора

Свидовецький хребет славиться мальовничими озерами, що утворилися у місцях колишніх льодовиків

Як на мене, Свидовецький хребет – одне з наймальовничіших місць у Карпатах. Хоча так само можна сказати і про Полонину Боржаву, і про багато інших місць у горах. Адже усі вони, такі різні і схожі між собою водночас, потішать будь-якого мандрівника своєю красою.
Тим не менш, сьогодні зупинимося на Свидовецькому хребті, який є другим за висотою після Чорногорського. Він не опускається нижче 1500 метрів на всій протяжності, а з найвищої вершини, Близниці, що сягає 1881 метра над рівнем моря, відкриваються просто фантастичні краєвиди.

На Свидовецькому хребті.

Однак родзинкою Свидовця є не мальовничі вершини, яких вистачає і в інших частинах Карпат, а високогірні озера: кришталево чисті, з крижаною водою та гладенькою поверхнею, у якій, мов у дзеркалі, відбиваються хмари і коні, що пасуться поряд. А навколо, скільки сягає око, сині-сині гори... Коли споглядаєш такі пейзажі, здається, що потрапив у казку.

Панорама на Ворожецьке озеро з хребта.

Карпатські озера утворилися у карах – місцях, в яких колись був льодовик. Навіть влітку над ними лежить сніг, який тане лише в найспекотнішу погоду. Тому в теплу пору року у горах можна пограти у сніжки чи покататися з гірки. Незвичні відчуття: ходиш у футболці, навколо тепло, а торкнешся снігу і відчуваєш, який він холодний.

Місцева рослинність.

В озера впадають та витікають звідти звивисті струмочки, які зливаються у річки. Навколо розкидані величезні кам'яні брили, а довершують ідеалістичний пейзаж зарості ялівцю, папороті, кущі малини, чорниці та різноманітні квіти.
Свидовецькі озера, серед яких найбільшою популярністю серед туристів користуються Ворожецьке, Догяска і Апшинецьке (інша назва – Трояска), мають прозору, але дуже холодну воду. Тому не кожен наважується купатися у них. Однак такий екстрим має свої плюси – після купання відчуваєш потужний прилив енергії.

Поблизу Ворожецького озера.

Ще одна розвага біля озер – спостерігати за тваринами, яких тут багато. Цілими днями взагалі без нагляду пасуться коні і корови, інколи повз вас проходить величезна отара овець на чолі з пастухом і вівчаркою. Однак тварини цікавляться туристами не менше, а тому треба стежити, щоб кінь не перевернув казанок з кашею чи корова не з'їла шкарпетки, які ви щойно випрали в озері і повісили сушити.

На водопій до озер приходять коні...

...а навколо пасуться вівці.

Щоб побачити озера Свидовецького хребта, не обов'язково вирушати у кількаденний похід із наметами. Можна зупинитися у Драгобраті, що розкинувся біля його початку, і здійснити одноденну вилазку вздовж гірського масиву. Ці місця користуються популярністю не лише серед українців. Тут можна зустріти поляків, румунів, чехів та інших туристів.


Озеро Апшинець (Трояска).

Як дістатися
Найближчий населений пункт до Свидовецьких озер – селище міського типу Ясіня Закарпатської області, а найближче обжите місце – найвисокогірніший лижний курорт України Драгобрат.
Найкращий варіант доїхати до Ясіні – потяг №357 Київ-Рахів, який відправляється із Хмельницького о 22.10, а о 10 ранку вже прибуває у пункт призначення. Цей варіант, мабуть, зручніший, ніж на авто, адже ви їдете вночі і не витрачаєте світлий час доби на дорогу.

Дорогою на Драгобрат.

Також можна добиратися до Ясіні через Івано-Франківськ, звідки курсують автобуси та приміські потяги, але цей шлях забере у вас більше часу і коштів, зате можна буде подивитися ще й столицю карпатського краю.
Дістатися до хребта можна пішки із станції Ясіиня, а можна під‘їхати на попутках, які їздять з Драгобрата у селище і назад. Фіксованої такси на проїзд немає, можуть попросити 50-100 гривень, а можливо, вже і більше.
Якщо ви не плануєте ночувати у наметах, можна зупинитися у Драгобраті, тим паче, що влітку тут ціни будуть нижчими, ніж у високий сезон.

Влітку на Драгобраті постійно щось добудовують.

Не поспішайте вирушати на Свидовецький хребет власним автомобілем, якщо це не потужний джип. Адже не кожна машина зможе подолати крутий підйом до Драгобрату, звичайні легковушки там не їздять.

Читайте також, про що мовчить старе австрійське кладовище під Говерлою.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую