ye-logo.v1.2

Наш репортаж: обшуки, "територіальна громада" та вилучені документи

Суспільство 9467

Сьогодні, 24 травня, в Хмельницькому правоохоронці цілий день проводили обшуки в приміщеннях, власником яких є людина, котра представляється "уповноваженою у справах територіальної громади Хмельницького з питань реєстрації".

Правоохоронці припускають, що в двох квартирах, які належать Ользі Уграк, "уповноваженої у справах територіальної громади Хмельницького з питань реєстрації", є документи, які підтвердять те, що ця "територіальна громада" присвоює собі повноваження, які належать виключно державним органам влади.

Спочатку обшук проводили на вулиці Героїв Майдану, 17. Там, говорили, є офіс тергромади та так званих "народних підприємців", які не сплачують податків державі, а платять "територіальній громаді". Скільки? За словами одного з "народних підприємців" із Кам’янця-Подільського, який якимось дивом опинився біля "офісу", де тривав обшук, 10% від доходу. На уточнююче запитання: "Тобто, десятину?", чоловік відповів: "Ні, 1%, я просто обмовився". Вже потім сама Ольга Уграк, в помешканні якої проводили обшук, пояснила, що "народні підприємці" платять 1%, але не менше 100 гривень. Звісно, що ці гроші не йдуть ані на пенсії, ані на дороги, ані на соціальні виплати тощо.

Хмельницький. Вулиця Героїв Майдану, 17. На першому поверсі житлового будинку розташована квартира, в якій, ймовірно, видавали різні документи, які мать право видавати лише органи державної та місцевої влади.

Обшук на Героїв Майдану, 17 тривав більше шести годин. За цей час інші "уповноважені" намагалися потрапити в квартиру, яку називали "штабом". Через що працівникам поліції, які стежили за порядком, доводилося викликати патрульну поліцію. Та поки партульні приїжджали, вже все було спокійно.

Час від часу на місце, де проводили обшук, на виклик приїжджали патрульні поліцейські.

Адвокат Ольги Уграк - Аля Возняк, згодом повідала, що є ухвала Хмельницького міськрайонного суду про проведення обшуків у приміщеннях, які належать її клієнтці. "Вилучені певні документи та оргтехніка", - після першого обшуку зазначила Аля Гюндзюновна.

Сама ж Ольга Уграк стверджує, що нічого протизаконного ні вона, ні її колеги не роблять. І до них вже приєдналася тисяча людей. "У нас соціальнйи проект, - заявила Ольга Іванівна. - А в України до договору територіальної громади приєдналися десятки тисяч людей". Між іншим, якщо вірити пані Уграк, то "уповнажених" у Хмельницькому є 22 людини.

Ольга Уграк каже, що представляє інтереси територіальної громади Хмельницького, оскільки на це є договір з тисячею людей. І це при тому, що населення обласного центру налічує більше, ніж чвертьмільйона.

Після обшуку в одній квартирі, пішли до іншої... яка розташована навпроти - на Героїв Майдану, 48. Там обшук тривав приблизно три години.

Відбувся обшук і в другій квартирі Ольги Уграк, яка розташована на Героїв Майдану, 48.

А поки слідчі щось шукали, в обласному управлінні Національної поліції скликали брифинг та пояснили, що відбувається. За фактом самовільного присвоєння владних повноважень деякими особами (якими поки невідомо) було порушено кримінальне провадження за ч.1 ст. 353 ККУ. Про це заявив Володимир Калашнік, тимчасово виконуючий обов’язки начальника хмельницького відділу поліції. За це їм загрожує... до трьох років обмеження волі.

"Вилучаються документи, журнали обліку та реєстрації, печатки, штампи, - заявив Володимир Петрович. - Шукаємо те, що може вказувати на те, що певні громадяни присвоюють собі владні повноваження, які належать державним органам влади. Що саме знайдено, ми оприлюднимо пізніше".

Начальник хмельницької поліції Володимир Калашнік не виключає, що справу можуть перекваліфікувати за іншою статтею Кримінального кодексу України.

Саме ж провадження оголошено за фактом, а тому поки нікому з "територальників" не оголосили про підозру. Лише після ряду слідчих дій у цій справі можуть з’явитися підозрювані. Можливо, обшуки пройдуть і в приміщеннях інших "уповноважених".

"Люди називають себе "уповноваженими територіальної громади", надають різні дозвольні документи і так звані "народні підприємці" діють без сплати податків, без дотримання відповідних норм тощо, - продовжив Володимир Калашнік. - Таким чином вони присвоюють собі ті повноваження, які покладені на державні органи влади". На запитання: "Чи не підтривають такі тергромади державний устрій України?", керівник поліції Хмельницького відповів, що після вивчення усіх вилучених документів, правоохоронці можуть перекваліфікувати статтю, за якою відкрите кримінальне провадження.

Вже після 19-ї завершився обшук і в квартирі на вулиці Героїв Майдану, 48. За даними сайту "Є", правоохоронці знайшли якісь документи, які вилучили.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую