ye-logo.v1.2

Аеропорт, освіта і виробництво, або Що хмельничани вважають стретегічним для розвитку Хмельницького (ОПИТУВАННЯ)

Суспільство 4181
Фото: zbroya.info

Нещодавно у Хмельницькому відбувся форум розвитку «Майбутнє Хмельницького», у якому взяли участь як представники міської ради, так і звичайні жителі міста з різних сфер діяльності.

Головним завданням форуму було визначити стратегію розвитку міста до 2025 року, дізнатися як зробити місто кращим.
За словами експерта з стратегічного планування Андрія Длігача, потрібно розвивати інфраструктуру міста, боротися з корупцією, проводити деолігархізацію та реформу публічних фінансів, а також захищати права власності на місцевому рівні.

Форум розвитку «Майбутнє Хмельницького» був покликаний зібрати думки активних хмельничан, що в подальшому влада міста визначила пріоритетні напрямки стратегії розвитку обласного центру до 2025 року. Тому й не дивно, що на захід, який пройшов у форматі «світового кафе», коли незнайомі один іншому люди вирішують якісь питання, зареєструвалися майже 400 учасників.

Тоді міський голова Олександр Симчишин зазначив, що усі пропозиції, ідеї, проекти потрібно узагальнити, щоб потім не лише влада та депутати, а ми усі разом написали стратегію розвитку міста до 2025 року.

"Яким буде місто в 2025 році й як воно йтимете до цієї мети залежить лише від небайдужих хмельничан. Тому цей форум покликаний об’єднати думки усіх, незалежно від статусу. Далі всі напрацьовані ідею будуть опрацьовувати незалежні експерти, а потім на розширеному засіданні робочої групи це все узагальнять і буде вироблена стратегія розвитку міста», - повідомив тоді мер міста.

Ми звернулися до самих хмельничан, щоб дізнатися їхню думку щодо перспектив розвитку міста протягом десяти років.

Пропонуємо також і вам висловити свою думку з приводу того, що ж є найголовнішим для розвитку Хмельницького у найближчі 10 років. 

 

Костянтин Мудрик, тренер-викладач дзюдо:


«Я вважаю, що треба розширювати інфраструктуру у сфері спорту, будувати спортивні зали, збільшувати спортивне обладнання, щоб давати людям можливість фізично розвиватися. Чим більше люди будуть займати спортом, тим менше будуть витрачати коштів на лікування. Треба будувати заводи і відновлювати фабрики для того, щоб забезпечити хмельничан роботою і належною заробітньою платою. Не варто розвивати бізнес у сфері торгівлі, бо це лише для власного збагачення, бо купив річ за 3 гривні, продав за 10 гривень. Потрібно розвивати місцевого виробника і промислових, і продовольчих товарів. Власне виробництво – це плюс для економіки міста».

 

Діана Ніколаєва, абітурієнтка:

«Як представник молоді, я вважаю, що потрібно відкрити побільше спортивно-оздоровчих комплексів, торгових центрів для того, щоб молодь була зацікавлена жити в місті. Потрібно відновити старий аеропорт для того, щоб до Хмельницького прибувало більше людей з інших країн, зробити міжнародне сполучення. Для чистоти міста поставити більше смітників, тоді ми матимемо приємне, чисте місто, в якому хочеться жити і прогулюватися вулицями, парками, площами. Для студентів — збільшити кількість бюджетних місць у навчальних закладах».

Андрій Палилюлько, держслужбовець:

«Я з Кам’янця-Подільського, у Хмельницькому проживаю не довго. На мою думку найперше треба змінити фасади будинків, тому що старі панельні будинки не мають естетичного вигляду, треба їх привести до одноманітного вигляду. Якщо зробити їх яскравими і красивими – це прикрасить місто. Ще я вважаю, що ринок не працює на користь міста, продавці лише збагачують собі кишені і не вкладають гроші в інфраструктуру міста. Я вважаю, що Хмельницький не зовсім чисте місто, тому тут обов’язково потрібно побудувати сміттєпереробний завод».

Євгенія Мазорук, учениця 10-го класу:

«Я навчаюся у 10 класі. Але продовжувати навчатися тут не планую, тому що рівень вищих навчальних закладів не відповідає тому, який я вважаю за потрібне. Обов’язково потрібно покращитиякість навчальних закладів, створювати. Мої батьки працюють на ринку, вони отримують товари з Китаю і Туреччини, а ось наш виробник не користується великим попитом, а для економіки Хмельницького це відіграє важливу роль. Для молоді потрібно побудувати більше розважальних закладів, проводити інтелектуальні та розважальні вечори музики і поезії. Престижним було б проводити фестивалі, з'їзди, ярмарки, як наприклад у Львові чи Кам’янці-Подільському. У нас є багато талановитої молоді, яка може привернути увагу до себе і міста».

Микола Перов, колишній військовослужбовець, пенсіонер:

«Найперше потрібно починати з себе. Треба вибрати достойного мера, який працюватиме для людей. Щодо міста то потребують ремонту дороги, тротуари. Тротуарами взагалі неможливо ходити, люди ходять по газонах! У нас в місті прекрасний ринок і продовольчих, і речовий, але ж нашої продукції нгемає. Все з Китаю, Турції привозять... Дай Бог, щоб це змінилося, щоб наше місто прибирали, ремонтували і робили все для людей».

Мирослава Чаглій, студентка 3-го курсу:

«Одним з важливих факторів у місті є вищі навчальні заклади, які забезпечують Хмельницький новими молодими обличчями, новою робочою силою. Потрібно підвищити якість освіти, щоб отримувати хороших спеціалістів. Також збільшити кількість робочих місць і створювати підприємства, заводи і фабрики для тих самих спеціалістів. Я навчаюсь тут майже 3 роки і помітила, що тут немає архітектурних пам’яток, через що місто не відвідують туристи. Тому варто звертати увагу на виробництво. Я вважаю, що потрібно підвищити виробництво саме українських товарів, щоб на ринку були якісні українські речі і їжа, можна відновити аеропорт для транзитних перевезень і експортувати наші товари за кордон».

Надія Ганчук, 

студентка ІІІ курсу Кам'янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка
 

Фото автора. 

Коментарі:

Тетяна Дембицька 25.05.2016 23:05

Все в комплексе есть главное. Все, что полезно, все нужно делать, нечего спрашивать (опросы) нужно действовать и точка, а общество оценит.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую