ye-logo.v1.2

Янукович був позавчорашнім днем, а Порошенко – вчорашній

Політика 3214
Президент Петро Порошенко стоїть біля могили Невідомого солдата, вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Київ, 9 травня 2015 року.
Президент Петро Порошенко стоїть біля могили Невідомого солдата, вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Київ, 9 травня 2015 року. . Фото: REUTERS

Навколо Петра Порошенка останнім часом багато скандальних ситуацій.

Джерело: Журнал КРАЇНА.

The New York Times назвала його "продуктом старої системи". Згодом з'ясувалося: перебуваючи на державній службі із 1998 року, він увесь цей час продовжував вести бізнес. Має кілька офшорних компаній. 6 квітня на референдумі в Нідерландах не підтримали асоціацію України з Євросоюзом. У країні триває політична криза. Більшість кадрових призначень президента – провальні. Досі ніхто не покараний за кров на Майдані і за розкрадання країни. Багато питань щодо Мінських угод. 

Куди президент Порошенко веде Україну?

– Порошенко став президентом завдяки Революції гідності. Майдан вимагав змінити систему. Порошенко ж її захищає, – каже 57-річний Олег РИБАЧУК (працював віце-прем'єром у першому уряді Юлії Тимо­шенко, очолював секретаріат президента Віктора Ющенка. – Країна).

– Хоч як би Україна називалася – парламентська республіка чи парламентсько-президентська – на чолі стоїть недореформований інститут генерального секретаря часів компартії. Цю вертикаль влади побудував Сталін. Ніхто її не чіпає. Президент призначає генерального прокурора, який потім вірний йому. Так їм простіше спілкуватися з бізнесом і політиками. Усі призначення Порошенка в Генпрокуратурі були неефективні для країни. Шокін – найбільш кричущий приклад.

Президент мав трансформувати закладену Майданом енергію у зміни. А він усю політику будує, як і попередники, – на бажанні домовитися з олігархами. Когось наближує, когось віддаляє. Зустрічається з ними вночі. Усі переговори знову відбуваються кулуарно. Невідомо, за яким принципом формується коаліція, чому не змінений закон про вибори.

У час гібридної війни маємо "гібридного" главу держави. Він – продукт старої системи. Бачив, як робили політику попередні президенти, з якими був близький. За її законами діє і сам. Янукович був позавчорашнім днем, а Порошенко – вчорашній.

Скандал з офшорами показав, що жоден орган не має повноважень вести розслідування щодо президента. Відсутній механізм притягнення його до відповідальності. Це дикість. Права та обов'язки президента мають бути чітко виписані.

Він прогресує як глава держави?

– Прогресу не бачу. Багато наобіцяв, однак майже нічого не зробив. Україна підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Але на місці Порошенка це зробив би кожен. Це – не досягнення.

Фракція президента гальмує основні анти­корупційні закони. Тяжко формується антикорупційне бюро. Ледве прийняли закон про електронне декларування. Від глави держави немає жодної ініціативи. Робить лише те, що стосується зобов'язань перед Світовим банком чи Міжнародним валютним фондом. І то не завжди. Порошенко докладає зусиль тільки у вигідних йому питаннях – пов'язаних із матеріальними речами, фінансами.

Зате чудово працює в частині піару. Виголошує патріотичні промови з правильними акцентами. Любить приймати паради і гратися у військового. Але за гарними промовами немає справ. У людей починає виникати відраза. Хоча кримінальної відповідальності за офшори немає, у суспільстві здійнялася хвиля обурення. Порошенко на фоні своєї риторики й обіцянок продовжує вести бізнес. Українці цього не розуміють. Люди віддають останнє, продають майно, йдуть на фронт і гинуть. А Порошенко два роки торгується, аби не продешевити з продажем свого бізнесу. Він президент чи бізнесмен? Не може відділити олігархів від політики, бо сам олігарх. Замість верховенства права зберігається верховенство влади.

Які основні успіхи та невдачі Порошенка як глави держави?

– Успіх – його президентська кампанія. Він уміло скористався ситуацією. Лідери опозиції вже роздратували Майдан, їх готові були закидати продуктами. Порошенко, маючи добре підвішений язик, вдало провів кампанію. Водночас, це – його найбільша поразка. Він не зрозумів, що, отримавши 54 відсотки підтримки, не зможе уникнути покарання за невиконані обіцянки.

Його погубить те, що і Януковича, – жадібність до влади. Хоче контролювати уряд і парламент. Болісно реагує на критику.

Президент мусить захищати країну, не думаючи про власну вигоду. Він не повинен мати власну партію. Має займатися лише президентськими справами. А Порошенко зайнятий розстановкою кадрів у виконавчій владі, фінансовими потоками, їх захистом. Захопився боротьбою з урядом, як це робили всі його попередники.

Дострокові президентські вибори потрібні?

– Якщо нічого не зміниться – вони неминучі.

Якого президента потребує Україна?

– Який почне зміни із себе. Ініціює закон про президента. Зробить цю посаду європейською, а Україну – парламентсько-президентською республікою.

Зараз маємо жахливу спотворену систему. Глава держави з купою повноважень, а результату не видно. Він неефективний як головнокомандувач, дипломат, гарант безпеки. Президент – це кермо. В Україні воно зламане. На виборах повертаємо машину в одну сторону, а вона їде в іншу. Глава держави не повинен втручатися у виконавчу владу, створювати конфлікти чи тягнути на себе силові структури. Має лише представляти Україну за кордоном, займатися стратегією й створювати державні інститути, які працювали б, наче швейцарський годинник. Зараз усе розбалансоване.

текст: Ольга ГОЛОВКА

18 лютого 2015 року президент і верховний головнокомандувач Петро Порошенко розмовляє з начальником генштабу Збройних сил Віктором Муженком на борту вертольота. Летять в Артемівськ на зустріч із солдатами. Обговорюють план виведення військ із Дебальцевського котла Автор: cbsnews.com

Порошенко ніколи не мав програми розвитку країни і не має зараз. Президентом став випадково, через збіг обставин. У нього ніколи не було команди, і він НЕ ВМІВ ТРИМАТИ СЛОВО. Саме тому люди, яких він почав набирати, це знайомі і знайомі знайомих, яким міг хоч частково довіряти. Він періодично створює якусь програму для покращення життя, але не українців, а свого. Все бачить крізь призму бізнесмена, думає як бізнесмен. Його цікавить лише власне збагачення і збагачення своєї родини. Він веде Україну у прірву.

Андрій СТЕПАНОВСЬКИЙ, 39 років, бізнес-консультант

 

Конкретні факти свідчать про неправильний курс президента. Ніхто не покараний за злочини Майдану, належним чином не вшанована пам'ять загиблих. Вулицю Інститутську могли перейменувати на вулицю Небесної сотні. Потрібно встановити меморіальні плити. Цього всього немає і це ДРАТУЄ.

Найголовніше, що зробив Порошенко, це домовився з Російською Федерацією. Немає повномасштабної війни, що охопила б усю Україну. Впевнений, що Путін залюбки почав би таку. І виграв би. Бо в нього значно більше військових сил. А найголовніше – загинула б величезна кількість українців. Але чим ми платимо за це? Не ув'язнений жоден прокурор, жоден суддя, жоден злочинець. І НЕ ВПРОВАДЖЕНА ЖОДНА РЕФОРМА.

Іван ЛЕНЬО, 44 роки, лідер гурту Kozak System

 

Президент, як і всі ми, розуміє мету – перетворити Україну на європейську країну. Так само він має й реалізує тактичні схеми, спрямовані на утримання політичного балансу в Раді, балансу виконавчої та законодавчої влади. А от покрокового плану реформ не має ані глава держави, ані жоден український політик. А якщо й мав би, то не було б жодного шансу його реалізувати. І справа навіть не в шаленому спротиві чиновництва, суддів, прокуратури, великого бізнесу. Будь-який технократичний уряд чи президент безсилі без технократичного парламенту. Зважаючи на політичну систему, що існує нині, – коли жодна серйозна партія не може існувати без грошей олігархів, і на загальну люмпенізацію українців, обрати технократичну Раду не зможемо. Тож і далі замість програми реформ матимемо тактичні схеми, перекуповування голосів і тушок. Дедалі актуальнішою стає тема просвітництва. Не культурно-національного, а політичного й економічного лікнепу, щоб ПОДОЛАТИ РОЗУМОВУ ІНЕРЦІЮ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА. Щоб перестати бути країною третього світу, європейською Африкою, спершу мусимо зробити це в головах.

Андрій ПЛАХОНІН, 43 роки, історик

 

Президентство звалилося на Порошенка як сніг на голову. Він до нього не був готовий. Заскочив на посаду й почав озиратися. Мовляв, де ж це я опинився? Найгірше – нема діалогу з країною. Суспільство засудило й відкинуло методи, якими послуговується Порошенко. А він цього не помітив. Став черговим президентом, який ПЛЕТЕТЬСЯ У ХВОСТІ ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ. Народ, як у часи Мойсея, йде у свою землю обітовану. Він знає, що в цивілізованих країнах є тепло, їжа й вода. Єством своїм відчуває і прямує туди. А по дорозі тягне й президента.

Олег ФЕДОРЧУК, 55 років, футбольний тренер

 

Україна вийшла на перше місце в світі за темпами вимирання населення. У нас НЕ ТІЛЬКИ ЕКОНОМІЧНА КАТАСТРОФА, А Й ДЕМОГРАФІЧНА. А політики, і президент зокрема, думають лише про своє збагачення й наступні вибори. Ця дорога веде у прірву. Порошенку залишилося бути лічені місяці на посаді.

Тимофій НАГОРНИЙ, 46 років, бізнесмен, продюсер

 

Обіцянки Порошенка набили оскому. Навіть "безвізовість" уже під сумнівом. Верхівка країни – вчорашня. Їм важко змінюватися у 50 років. Важко міняти друзів, методи ведення бізнесу. Стара система наскрізь гнила. Як і ми – електорат. Ми теж МАЙЖЕ ВСІ – ВЧОРАШНІ. Але тепер – у вишиванках. Усе закінчиться плачевно. І для верхів, які не вміють по-новому, і для низів, які змучилися по-старому.

Олег РАДИК, 43 роки, координатор руху "Економічний бойкот"

Українцям не потрібен пастир-президент із компасом. Вони й без нього знають, куди йти, – Так вважає блогер Свирид Опанасович. Із ним погоджується художник Дмитро СКАЖЕНИК

 

Порошенко отримав своє багатство завдяки корумпованим зв'язкам і впливам. У цьому він – ас. Його спосіб поведінки ґрунтується на принципі домовленостей між людьми, що пов'язані спільним комерційним інтересом. І він щиро вірить, що такі контакти дадуть результат у створенні чогось державницького. Себе вважає генієм договорів, дипломатом від Бога. Але прямує в протилежному напрямі від бажання українського народу будувати громадянське суспільство. І за собою веде всю країну. Його суспільство – це СУСПІЛЬСТВО ДОГОВОРНЯКІВ. Тому й результат у Порошенка відповідний: падіння довіри населення, проблеми у сфері справедливості, політичній площині, у міжнародних стосунках. Зараз, після нідерландського конфузу, після "панамгейту", він – політичний банкрут. ПРОЦЕС СТРІМКОГО ПОЛІТИЧНОГО ПАДІННЯ ПОЧАВСЯ.

Андрій РОТОВСЬКИЙ, 65 років, консультант із системних комунікацій

 

Питання в тому, куди правлячий клас олігархів веде Україну. У нас – олігархічна форма влади. Ми найкраща у світі держава для півтора десятка олігархів. Вони правлять. Президент зараз – це єдина стабільна інституція, яка залишилася в державі. Уряд, Верховна Рада, судова система, прокурорська – або корумповані, або от-от помруть. Стара міліція ще не перетворилася на нову поліцію. Президент є опорою, яка тримає все вкупі. До кінця каденції добуде. А от удруге без реформ його не оберуть. РЕАЛЬНИХ ЗМІН ДОСІ НЕМАЄ, ДРІБНІ Ж НЕ РАХУЮТЬСЯ.

Тарас ВОЗНЯК, 58 років, філософ і культуролог

 

За менш ніж два роки Порошенко розгубив майже всю довіру, яку мав. Але справа не лише в ньому. Ті ж офшорні компанії має не тільки Порошенко, а й інші топ-посадовці. Це відбувається тоді, коли бабусі зі своїх пенсій сплачують податки. А мільйонери і мільярдери від них ухиляються. В таких умовах у нас не буде інвесторів. Хіба прийдуть російські з погонами. Їх мета – придбати все, що можна. Адже окупацію можна здійснити двома шляхами – завдяки армії або ж скупити все в країні. Потрібне перезавантаження як політичної системи, так і економічної. На наступних виборах ТРЕБА ГОЛОСУВАТИ ЗА НОВУ ЛЮДИНУ.

Олексій ЛУПОНОСОВ, 36 років, економіст

 

Порошенко завжди всіх ошукував і при всіх режимах залишався на плаву. Ставав усе багатший і багатший. Ця людина несумісна з Україною. Це як з Януковичем було чи з Кучмою. Він ПРАГНЕ УЗУРПУВАТИ ВЛАДУ. Тому якщо не буде виборів – буде нова революція. Якщо не буде революції – буде бунт. Сформують Всеукраїнський національний комітет, тимчасовий уряд і почнеться війна. Народ не дасть Порошенку та його олігархічній банді встановити диктатуру.

Олег СОСКІН, 61 рік, політолог

 

Порошенко йшов у президенти з програмою дій, що базувалася на особистому збагаченні. Він спершу бізнесмен, а потім – глава держави. Виявився абсолютно неготовим до викликів війни. І не вчиться на помилках. ПІД ЧАС ВІЙНИ З РОСІЄЮ МАЄ ТАМ БІЗНЕС. Може заморозити конфлікт і провести вибори, внести зміни до Конституції та запровадити "особливий статус" нині окупованої частини Донбасу. Тоді Україна опиниться під впливом Москви.

Олена БІЛОЗЕРСЬКА, 36 років, боєць Добровольчого українського корпусу

 

Програма Петра Порошенка, напевне, була написана на колінах. Поспіхом, під час виборчої кампанії. Коли зрозумів, що має реальний шанс очолити країну. Чи є план зараз? Напевно, що ні. Країна розвалюється. А Петро Олексійович намагається одному йому зрозумілими механізмами і методами зібрати її докупи. Крім того, Порошенко – ЗАРУЧНИК ГЕОПОЛІТИЧНОЇ ГРИ, яку ведуть і Захід, і Росія. Зобов'язання перед західними партнерами не дають йому відстоювати національні інтереси.

Руслан СОБОЛЬ, 30 років, голова Асоціації власників малого й середнього бізнесу міста Києва

 

Порошенко – продукт совкової системи. Але це краще з того, що ми мали на час останніх виборів президента. Для перемоги Порошенка були нашвидкуруч склепані бізнес-проекти. Ними є вся наша партійна система, вона – не ідеологічна. Партії створюються під вибори. Тому люди приходять до влади без програми і тільки після перемоги починають думати, що робити далі. Проблема України – ВІДСУТНІСТЬ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ, який вміє думати, за кого голосувати. Доки він не з'явиться – так і матимемо у владі бізнес-проекти. Поки що ж Порошенко приведе нас тільки до нових виборів.

Ярослав РУЩИШИН, 48 років, підприємець

”Спершу треба перестати бути країною третього світу в головах”, – каже історик Андрій Плахонін. Його думку поділяє художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

 

Порошенко зупинив країну. Лише допомога цивілізованого світу дозволила Україні не зникнути як державі. Перший рік для нової влади був авансовий. Але і за цей короткий термін наші керманичі змогли втратити довіру західних лідерів. Наші партнери – американці та європейці – вже не проти дострокових виборів. Спочатку парламентських, а далі – і президентських. Вони зрозуміли: ПОЛІТИКИ, ЯКІ ПРИЙШЛИ ДО ВЛАДИ НА ХВИЛІ МАЙДАНУ, НЕ ГІДНІ НІ МАЙДАНУ, НІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, НІ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ. Але Захід терпить, бо це законно обрана влада.

Нинішня політична каста керує Україною останні 20 років. Вони формували корупційну замкнену систему, щоб годуватися. І годуються. А для публіки і зовнішніх партнерів роблять віртуальні, напівфейкові видимості змін.

Змінять систему люди, які ніколи в ній не були. Незаангажовані політики нового покоління.

Андрій НОВАК, 42 роки, економіст

 

Головна програма Петра Порошенка – зберегти свої гроші у нестабільний час. Тому і пішов у президенти. Дбає про свій інтерес, однак вдає, що турбується про народ. Вдає із себе головнокомандувача, реформатора, борця з корупцією. Насправді – ОЧОЛЮЄ КОРУПЦІЮ, МАФІЮ І ОЛІГАРХАТ в Україні. 100 років тому Винниченко і Петлюра підняли повстання проти гетьманської держави. Гетьмана скинули, але й державу зруйнували. Сподіваюся, ми засвоїли уроки того періоду. Хоча зараз є прямі паралелі. Як і тоді, армію очолює цивільна людина. Тоді це був Петлюра, зараз – Порошенко. Обидва мають до війська дуже опосередковане відношення і з'являються там як гості.

Роман КОВАЛЬ, 56 років, публіцист

 

Порошенко не мав ніякої програми дій перед виборами. Тоді всі ховалися по кутках, ніхто не хотів брати відповідальність на себе. Порошенко зважив усі за і проти для себе й вирішив стати президентом – тобто поєднати бізнес із владою. Зараз у нього також немає плану. Це схоже на стихію. Як було, так воно і йде. При владі ті самі люди. А Порошенко – РАБ СИСТЕМИ.

Дмитро ГНАП, 33 роки, голова Федерації підтримки та розвитку безпілотної авіації України

 

Автори: Вікторія ТОПАЛА, Ольга ГОЛОВКА, Оксана ПРІТЧЕНКО, Наталія МІНЯЙЛО, Яна СТЕПАНЮК, Юрій КАРДАШЕВСЬКИЙ, Геннадій ГНИП, Марина ОЛІНІШЕВСЬКА, Леся МЕЖВА, Катерина КУХАРЧУК, Валентина МУРАХОВСЬКА, Юрій СТРИГУН, Олександр ГАНДЗІЙ

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую