ye-logo.v1.2

Лікар про засмагу топлес і про те, що варто знати білявкам,чорнявкам і рудим

Здоров'я 4750

Про те, як гарно відпочити влітку і не завдати своєму здоров’ю шкоди, розмовляємо із завідувачем хірургічного відділення № 1 обласного онкологічного диспансеру Ігоряем Дробнером.

Маленька родимка, яку спалили на сонці, може перетворитися на меланобластому і відібрати у людини життя
Тільки-но сонечко пригріло по-літньому, як ми дістали із шаф купальники і поспішили до водойм — хтось до найближчої річки чи ставка, а хтось — до самого синього моря. Й незабаром демонструватимемо знайомим шоколадну засмагу. Однак, запевняють лікарі, занадто захоплюватися сонцем — шкідливо для здоров’я. Адже, як відомо, усе добре в міру. 

— Ігоре Гаррієвичу, кому потрібно з особливою обережністю ставитися до перебування на сонці?

— Ми всі знаємо, що помірний, розумний відпочинок на свіжому повітрі під сонячними променями корисний, і відмовлятися виходити на сонце, боятися його не варто. Головне — не перестаратися. Адже надмірна засмага небезпечна для усіх. Але є люди, яким надмірне захоплення сонячними ваннами особливо небезпечне. Власне, це більшість українців. Адже у нас дуже багато людей мають світлу шкіру і дуже багато — зі світлими очима та світлим чи рудим волоссям. Саме такі люди й належать до групи ризику. Також і ті, хто має на тілі багато родимок. І чим світліші у вас шкіра, волосся і очі, тим з більшою обережністю слід ставитися до засмаги та перебування на сонці.

— Ми досить довго чекали на теплі літні дні. Тому хочеться чимшвидше опинитися на березі річки чи моря, засмагнути. Як правильно привчати свою шкіру до сонця?

— Справді, за зиму-весну наша шкіра відвикла від сонця, і привчати до нього її слід поступово. Перші сонячні ванни мають тривати не більше кількох хвилин, потроху час перебування на сонці можна збільшувати. Але пам’ятайте, що найшкідливіше сонце — з 11-ої до 16-ої години. Цей час краще перебути у затінку.

— Зараз багато сонцезахисних кремів. Кому варто ними користуватися?

— Такі засоби потрібні усім. Їхній вибір сьогодні дуже великий. Але краще віддати перевагу тому виробнику, якого ви знаєте і засобами якого користуєтеся. Я раджу купувати сонцезахисні засоби не у крамницях чи супермаркетах, а в аптеках. У перші дні використовуйте крем з найвищим ступенем захисту, який потроху можна зменшувати.

— Яку небезпеку несуть сонячні опіки — крім неприємних і болючих відчуттів, які незабаром минають?

— Це тільки на перший погляд все безневинно: поболіло — злізла шкіра — виросла нова. Насправді сонячні опіки у рази підвищують ризик розвитку злоякісних захворювань шкіри, зокрема меланобластоми. А це — одна із найзлоякісніших пухлин, які відомі людству. Часто меланобластома не піддається лікуванню і призводить до смерті людини. Тому сонячні опіки — дуже серйозна проблема.

— Як не пропустити розвиток раку шкіри? На що звернути увагу?

— Звичайній людині візуально побачити рак шкіри практично неможливо. Тому будь-які сумніви мають вас привести до спеціаліста. Час від часу оглядайте родимки, які є у вас на тілі. Звертайте увагу на будь-які зміни: кольору, розміру, країв, обрисів, свербіж, появу виразки тощо. І якщо вам здається, що щось з вашими пігментними утвореннями не так, поспішіть до фахівця. У поліклініці нашого онкодиспансеру, в кабінеті № 2 у будні, з 10.00 до 14.00, приймає лікар-фахівець, у якого можна отримати кваліфіковану консультацію.

— Є люди, які не бояться сонця, одразу отримують гарну засмагу. Їм рак шкіри не страшний?

— Насправді людей, яким не потрібно адаптуватися до сонця, немає. Навіть смаглявим чорнооким і з темним волоссям потрібно поступово привчати шкіру до сонця. Такі люди теж отримують опіки шкіри, просто шансів отримати такий опік у темношкірих менший, аніж у людей зі світлою шкірою. І темношкірі теж хворіють на рак шкіри. Тим паче, що їм важче помітити небезпечні зміни пігментних плям.

— Часто хочеться отримати рівномірну засмагу усього тіла. Чи не шкідливо засмагати топлес?

— Я не бачу у цьому особливої шкоди. Головне — використовувати сонцезахисний засіб. Але якщо ви маєте якісь захворювання молочної залози чи перебуваєте у зоні ризику щодо них, то краще не зловживати сонячними ваннами. Адже під час перебування на сонці зростає рівень естрогену у крові, що підвищує ризик розвитку захворювань молочної залози. Але немає значення — засмагаєте ви топлес чи у бюстгалтері.

— Чи можна вилікувати рак шкіри?

— Так, часто можна повністю вилікуватися. Це можливе, коли лікування розпочали на початковій стадії захворювання. Головне — вчасно звернутися по допомогу до кваліфікованого фахівця. Основний метод лікування — хірургічний. Але сучасні методики дозволяють виконати операцію так, щоб на її місці не залишалися великі помітні рубці. Також для лікування застосовують імуно- та хіміотерапію. Сьогодні є досить ефективні препарати, які дозволють успішно боротися з меланобластомою.

 

Коментарі:

МРТ КТ Хмельницький 18.05.2017 22:33

https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/ Медичний центр МРТ КТ Ультрадіагностика 0671200165 або 654065

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую