ye-logo.v1.2

Боротьба з корупцією у Хмельницькому: “брудні” схеми забудовників і махінації з землею розслідують активісти

Суспільство 2640
Активісти взялися за антикорупційні розслідування
Активісти взялися за антикорупційні розслідування. Фото: автора

Поки що ніхто з фігурантів розслідування не відповів перед законом.

 На регіональному рівні корупціонерів не менше, ніж у вищих ешелонах влади, і щоразу вони розробляють нові схеми, гальмуючи всі реформи. Про це заявили сьогодні, 21 червня, у Хмельницькому громадські активісти, котрі провадять антикорупційні розслідування.

Результати таких розслідувань оприлюднені на Антикорупційному порталі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД). Зокрема в обласному центрі активісти за допомогою інструментів Open data викрили чотири “справи”.

“Будівництво житлового будинку на вулиці Львівське шосе, 12/1 виявилось абсолютно незаконним, висотку зведено без документів. Друге розслідування — прокуратура Хмельницької області допомогла депутату Хмельницької міської ради О.Скочелясу побудувати через підставну особу бізнес-центр на вулиці Подільській, 93/1”, - розповіла голова ГО «Жіночий антикорупційний рух»,Альона Береза.

“Далі фігурантом розслідування стала Нацполіція області, яка взяла землю під парковку для службових авто і передала її за 20 місць під забудову юридичні особі. Останнє, четверте, розслідування викрило шалені масштаби роздачі землі за договором суперфіцію компаніям, за якими стоять чинні та колишні депутати міської ради”, - додала активістка.

Як зазначив директор з комунікації МЦПД Євген Духович, головне завдання антикорупційного проекту — показати, що є можливість боротися з корупцією завдяки громадським розслідуванням із залученням відкритих реєстрів даних і запитів.

“Слідкуємо за тим, щоб матеріали наших розслідувань передавались у правоохоронні органи. Більшість авторів звертаються у прокуратуру, антикорупційне бюро. На жаль, позитивних результатів мало — десь 20 відсотків”, - зауважила координатор Антикорупційного порталу громадських розслідувань Наталія Шило.

За словами Євгена Духовича, поки до в'язниці ніхто не сів, але мета проекту — не посадити якомога більше чиновників, а зруйнувати корупційні схеми.

Активістів і журналістів запрошують за допомогою розслідувань посилити контроль громади над чиновниками та рухом державних коштів, використовуючи відкриті реєстри. Обіцяють і неабияке матеріальне заохочення: за опубліковане розслідування з перевіреними достовірними фактами платять близько 13 тисяч гривень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую