ye-logo.v1.2

Фестивальна країна. Ніч у Луцькому замку чи “Гайда Фест” у Черкасах

Туризм 4727
Луцький замок у мініатюрі
Луцький замок у мініатюрі. Фото: автора

Пропонуємо огляд фестивалів, які дозволять не лише “потусуватися”, а й дізнатися щось нове про країну.

На липень заплановано багато різнопланових фестивалів. Ми обрали кілька з них, які дозволять не лише послухати музику чи помилуватися виробами народний майстрів, а й відвідати якесь цікаве місто чи природний об'єкт та дізнатися щось нове про свою країну.

“Холодний Яр”
Коли: 1-3 липня.
Де: село Грушківка Кам'янського району Черкаської області (Урочище “Холодний Яр”).

“Холодний Яр - фестиваль нескореної нації” - це молодіжний фестиваль, спрямований на національно-патріотичне виховання молоді. Недарма він проводиться в історичному місці — в урочищі Холодний Яр, де українці здавна вели боротьбу за власну незалежну державу. Так, тут відбувалися події Коліївщини, на початку ХХ століття існувала Холодноярська республіка, а опісля боротьбу з окупантами вели бійці УПА.
Відвідини такої місцевості варті кожного мандрівника. Адже за кількістю унікальних археологічних та історичних пам'яток урочище посідає перше місце в Україні!


Краєвиди Холодного Яру. Фото: chigirin-travel.ck.ua.

Одночасно можна насолодитися участю у фестивалі. У програмі “Холодного Яру”, крім традиційних музичних концертів і майстер-класів з хенд-мейду, відбудуться й оригінальніші заходи. Зокрема, це дискусії з відомими громадськими діячами та політиками, бандерівські читання, турнір з міні-футболу, військово-патріотичні майстер-класи, історичний майданчик Українського інституту національної пам’яті тощо.

Гайдамацький став. Фото: chigirin-travel.ck.ua.

Музичну частину цьогорічного фестивалю представлятимуть гурти “Go-A”, “Колір Ночі”, “Кому вниз”, “Тінь сонця”, Kozak System та інші, а також акустичні виконавці Живосил Лютий, Piano Extremist, Святослав Бойко, Антон Стрілець тощо. Приїдуть на захід і відомі українські письменники, серед яких Василь Шкляр, Любко Дереш, Сергій Пантюк тощо.

“Ніч у Луцькому замку”
Коли: 2-3 липня.
Де: Луцьк, замок.

В'їзна вежа Луцького замку зображена на 200-гривневій купюрі.

Свято “Ніч у Луцькому замку” цьогоріч відбудеться ввосьме. Протягом двох останніх років захід не проводився, але міська влада вирішила врешті-решт відродити його.
Це міжкультурний мистецький фестиваль, який переносить відвідувачів у часи Середньовіччя, зачаровує їх атмосферою розкішних княжих покоїв та могутніх замкових стін. Особливого антуражу події додає той факт, що вона відбувається вночі.
У програмі фестивалю заплановані музичні концерти, театральні феєрії, різноманітні майстер-класи, ярмарок і частування, а також — спільне створення казкової істоти.


На території замку.

Луцький замок — один з найгарніших та найкраще збережених в Україні, а тому його варто відвідати кожному мандрівнику. Його почав будувати ще в 1350 роках князь Галицько-Волинського князівства Любарт. І хоча замок неодноразово зазнавав нападів і руйнувань, він зараз відреставрований і виглядає дуже гарно.

“Файне Місто”
Коли: 7-10 липня.
Де: Тернопіль, аеропорт.

“Файне Місто” - один із наймасштабніших фестивалів у форматі open-air, який триватиме чотири дні. Наметове містечко розміститься на величезній території аеропорту, а тому зможе вмістити понад десять тисяч гостей. Там же функціонувати аж шість сцен, на яких виступить понад 80 гуртів і виконавців.
Серед хедлайнерів - “Тартак”, “Танок на майдані Конго”, Onuka, BRUTTO, O.Torvald, а також виконавці зі Швеції, Німеччини, США та інших країн.
Крім музики, будуть інші заходи: спортивні події, кінопокази, вистави вуличного театру, функціонування мистецької та дитячої зон тощо.


Церква Різдва Христового збудована у 1602-1608 роках.

Поїздка на фестиваль стане прекрасною нагодою відвідати сусідній із Хмельницьким обласний центр Тернопіль. Місто має давню історію та затишну атмосферу. Центр тут не такий великий, як у Львові, але також гарний, прикрашений старими соборами та кам'яницями. До того ж місто має велике озеро із Островом кохання, навколо нього — мальовничий парк.

Фонтан “Кульбабка” у центрі міста.

“Країна мрій”
Коли: 8-10 липня.
Де: Київ, ВДНГ (вул. Академіка Глушкова, 1).

Цьогоріч міжнародний етнофестиваль “Країна мрій”, започаткований Олегом Скрипкою, відбудеться 13-ий раз. Він пройде на ВДНГ в рамках іншого фестивалю — Atlas Weekend.
Заплановані виступи Христини Соловій, Тараса Чубая, гуртів “ВВ”, “Даха Браха”, “Перкалаба”, “ДбимбаДаДзига” та інших. Також запланована Алея майстрів, де своєю творчістю поділяться найкращі митці народного мистецтва і ремесел.


Києво-Печерська Лавра та Меморіал жертв Голодомору.

Крім того, Олег Скрипка повідомив, що “Країна мрія” цього літа відбудеться ще раз - на День Незалежності у музеї “Пирогово”.
Поїздка до Києва на “Країну мрій” стане чудовою нагодою влаштувати екскурсію столицею. Тим паче, що місто має дуже багато цікавинок. Це і мальовничий широченний Дніпро, і золотоверха Києво-Печерська Лавра, і музей авіації Жуляни, і національний ботанічний сад, і навіть музей... туалету.

Вид на місто і Дніпро.

“Ніч у Львові”
Коли: 15-17 липня.
Де: Львів.

“Ніч у Львові” - оригінальна атмосферна подія, яка відбувається у місті Лева двічі на рік. Свято стало настільки популярним, що на липень запланована 11-та “Ніч”. Протягом трьох липневих ночей пройдуть понад сто нічних екскурсій і перформансів в музеях, галереях і театрах.


Знаменитий оперний театр у Львові.

Минулоріч фестиваль мав сакральний характер, адже пропонував екскурсії старовинними храмами міста. До речі, у Львові багато цікавих церков і костелів, які варто відвідати не лише протягом “Ночі у Львові”, а й в будь-який інший час. Пропонуємо прогулятися п'ятьма храмами Львова.

Вид на центр міста із оглядового майданчика на Ратуші.

“Гайда Фест”
Коли: 23-24 липня.
Де: Черкаси, парк “Долина троянд”.

“Гайда Фест” - це новий фестиваль, який цьогоріч проведуть у Черкасах вперше. Він відбудеться на території парку “Долина троянд”, що на березі Дніпра.
Мета фестивалю — популяризувати національну культуру та особистісний розвиток.
Заплановані літературні читання та дискусії, спортивні змагання та виступи музикантів, екскурсії містом та фестиваль кіно.
Черкаси — місто у самому центрі України, розташоване на Дніпрі, зокрема, на березі Кременчуцького водосховища. Воно має знамениту Черкаську греблю — найбільший в Україні транспортний комплекс (складається з мосту і греблі і має довжину близько 17 км), що перетинає водосховище.


Місто розташоване на березі Кременчуцького водосховища.

Крім того, у Черкасах можна побувати у заповідній території “Черкаські берегові схилі”, багатій на археологічні знахідки, та подивитися міську забудову кінця ХІХ — початку ХХ століття.

Будинок черкаського інженера Щербини, нині Палац одружень. Зараз будинок реставрований і виглядає дещо інакше — має жовту штукатурку.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую