ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Бурхливі води Говерлянського водоспаду

Туризм 10126
Прутський чи Говерлянський водоспад
Прутський чи Говерлянський водоспад. Фото: автора

Під найвищою вершиною Українських Карпат бере початок мальовничий водограй.

Твердження, що Карпати — одне з найпрекрасніших місць у нашій країні, не потребує доказів. Чого тільки вартий Свидовецький хребет із блакитними озерами льодовикового походження? А Полонина Боржава, де природна краса тісно переплелася з залишками людської діяльності! А які таємниці зберігає містичне австрійське кладовище часів Першої світової війни, що причаїлося у підніжжі Говерли?


Так водоспад виглядає здалеку.

Зараз мова піде ще про одне місце поблизу Говерли. Це найвищий водоспад Українських Карпат – Прутський або Говерлянський. Він бере початок з одного із витоків Прута, в улоговині льодовикового походження між горами Говерла і Брескул. Водоспад заввишки 80 метрів і складається з шести каскадів, найвищий із них сягає 12 метрів.


Водоспад складається з шести каскадів.

Цікаво, що водоспад, який є пам'яткою природи, розташований неподалік від найвищої і найпопулярнішої гори Говерли, однак не всі, хто підіймаються на вершину, доходять до нього. А тому тут не так людно, зате дуже мальовничо.

Навколо - багато трав і квітів.

До того ж прогулянка до Говерлянського водоспаду припаде до душі не лише екстремалам, які ночують у наметах, а й звичайним туристам. Адже об'єкт розташований у 2,5 кілометра від туристичної бази «Заросляк», де можна зупинитися на нічліг. А дістатися звідти до водоспаду можна менше, ніж за годину пішої прогулянки мальовничою стежкою, і для цього навіть не потрібно долати крутих підйомів.

Вид зверху.

 

Від водоспаду відкривається мальовничий краєвид на навколишні гори.

Висота водограю - 80 метрів.


Як дістатися:
Найшвидше — від туристичної бази Заросляк. Найближчий до бази населений пункт — Ворохта (20 км), туди можна дістатися автобусом чи приміським потягом із Івано-Франківська, є і прямий потяг із Хмельницького - “Київ-Рахів”. З Ворохти до Заросляка — скористатися послугами приватних перевізників чи сісти на попутний туристичний автобус.

Біля водоспаду можна побачити такі "печерки", утворені камінням і гілками дерев.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую