ye-logo.v1.2

Як у Хмельницькому відкривали книгарню «Є», і коли приїдуть Андрухович, Винничук і Жадан

Суспільство 4365
Книгарня "Є" у Хмельницькому відкрила свої двері 30 червня.
Книгарня "Є" у Хмельницькому відкрила свої двері 30 червня. . Фото: автора

Книгарню «Є» для відвідувачів відкрили минулого тижня, а хмельничани уже створили список авторів, яких вони хочуть бачити у нашому місті.

Аромат свіжих книг і повна зала гостей і гамірно - аж на вулицю чути… У Хмельницькому відкрилася мережева книгарня «Є». За словами арт-директора мережі Анастасії Левкової, у Хмельницькому вона перша, але за ліком – уже 18. Одразу після Хмельницького такі ж книгарні відкрилися ще й у Харкові та Тернополі.
«Ми хочемо, щоб люди читали, і намагаємося нести найякісніші зразки як української, так і світової літератури. Родзинкою мережі книгарень є літературні читання, історичні дискусії та розмови на актуальні у суспільстві теми», – зазначила на відкритті у Хмельницькому Анастасія Левкова.

Анастасія Левкова, арт-директор мережі книгарень "Є"

«Ми раді, що Хмельницький нарешті доріс до такої грандіозної і хорошої події як відкриття книгарні «Є», – зазначив на відкритті видавець медіа-корпорації «Є» Сергій Іщук. – Ця неординарна подія сприятиме зростанню рівня національної свідомості, українського та світового рівня культури, літератури та поезії. Ті заходи, які проводили за понад 20 років ми як медіа-корпорація, книгарні, музеї – це були маленькі кроки. Думаю, що дякуючи книгарні «Є», таких подій і кроків буде набагато більше і вони будуть ще кращі».

Сергій Іщук переконаний, що зважаючи на події, що відбуваються в Україні, відкриття цієї книгарні є досить актуальною і важливою подією

Сергій Іщук також зазначив, що книгарня шанується не лише продажем книг, але й тим, що люди можуть просто приходити сюди, аби поспілкуватися, обмінятися новинками, тенденціями, послухати поетів, письменників як місцевого рівня, так і світового.

Тим часом біля каси у чергу вишикувалися молодь. Одні прийшли просто на відкриття книгарні, а інші – щоб почитати власні твори.

Символічно, що перші так звані літературні читання у Хмельницькому відбулися за участі молодих поетів-хмельничан: Катерини Волошиної, Дмитра Свириденка, Марії Ципко, Юлії Рахно, Олександра Костика та Олександра Войнарського.

 

Хмельницькі автори першими читали свої твори на імпровізованій сцені книгарні

А вже за кілька днів після відкриття хмельничани почали залишати свої побажання у спеціальній книзі, кого із авторів вони хотіли б бачити у Хмельницькому.

Консультанти книгарні й самі пишуть вірші та малюють

Таїсія Братасюк каже, вже за кілька днів буде афіша подій на липень

За словами арт-директора книгарні «Є» у хмельницькому Таїсії Братасюк, хмельничани досить активно беруть участь у формуванні списку гостей та плануванні подій у книгарні.

«Хмельничани, звичайно ж, хочуть бачити відомих авторів, таких як Юрій Андрухович, Юрій Винничук чи Сергій Жадан, і вони теж приїдуть. Просто зараз літній період насичений різними фестивалями, і графіки цих людей надто щільні. Але ми вже працюємо над тим, щоб привезти до книгарні на літературні читання цих авторів».

Галина Мельник переконана, хто відкриває книгарні, той не буде відкривати в'язниці

Також у день відкриття книгарня презентувала полицю для буккросингу. Перші книги для любителів почитати від медіа-корпорації «Є» передав Сергій Іщук. Окрім книг, медіа-корпорація "Є" презентувала книгарні й солодкий подарунок. 

Символічний подарунок - солодкий торт у вигляді книги

Свій вклад – «Кобзар» Тараса Шевченка – для полиці презентувала й заступник міського голови Галина Мельник.
Вона зазначила, що люди, які хоча б раз на місяць купують книги, належать до інтелектуального прошарку суспільства.

Перші книги на полиці буккросингу

Для дітей у книгарні є особливий куточок.

 

 

Цікавинки у книгарні собі знайдуть і діти, і молодь, і навіть журналісти.  

Повну версію відкриття книгарню можна подивитися на відео: 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую