ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрили виставку з нагоди 130-річчя відомого земляка

Культура 2070

Вона присвячена видатному графіку Георгію Верейському.

Георгія Верейського називають видатним графіком ХХ століття. Його роботи зберігаються в Ермітажі та інших солідних музеях, та найбільша частина колекції, понад дві з половиною тисячі екземплярів, - у нашому місті. І не дарма. Адже саме тут художник народився та провів перші роки життя. Згодом родина переїхала до Харкова, а у дорослому віці Георгій Семенович подався у Петербург, де прожив усе подальше життя. Він працював в Ермітажі, здобув визнання і став народним художником РРФСР.


Портрет директора Ермітажу Йосипа Орбелі, 1942 рік.

“Георгій Верейський увійшов в історію як один із найвизначніших російських графіків ХХ століття. Але народився він у Проскурові у 1886 році. Всього в Україні він прожив 25 років, і до Петербургу переїхав вже сформованою особистістю. І сьогодні ми хочемо повернути Георгія Верейського нам. Саме тому сьогоднішня виставка називається “Маестро гравюри з Проскурова”, - розповідає директор Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова.


Меблі художника та дитячі і юнацькі малюнки.

На виставці презентовані особисті речі Верейського. Зокрема, це мольберт, за яким він працював понад 50 років, меблі з його кабінету у Санкт-Петербурзі, робочі інструменти, офортні та гравюрні дошки, виготовлені художником, фотокопія його листа рідним, які мешкали у Кам'янці-Подільському тощо.


На столі - інструменти Верейського, офортні та гравюрна дошки, а також зроблені з них відтиски.


Інша частина експозиції — графічні роботи художника, більшість з яких портрети. На них зображені батьки та інші рідні люди художника, друзі, колеги, зокрема, художник Олександр Бенуа, директор Ермітажу Йосип Орбелі. Мистецтвознавці відзначають, що Георгій Семенович не просто майстерно зображав зовнішність людини, а й тонко передавав її характер та внутрішній світ.

  
  Портрет батьків.                                                            Портрет художника Олександра Бенуа.

Глядачі особливо уважно розглядали графічні портрети.

Друга дружина художника Раїса Кульчицька. Саме вона передала у Хмельницький речі та твори Верейського.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую