ye-logo.v1.2

У Хмельницькому представили виставку картин, вишитих соломою та тканиною

Культура 4430
Виставку можна переглянути до кінця літа
Виставку можна переглянути до кінця літа. Фото: автора

Загалом експонується 11 робіт.

У липні Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва презентує виставку робіт “Золоті чари солом’яного шитва”. Картини належать члену Національної спілки майстрів народного мистецтва України, магістру, викладачу Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка – Наталі Лашко. Також в експозиції є роботи її сина Іллі – студента Харківської академії дизайну та мистецтв, який наслідує справу матері.

“Загалом експонується 11 робіт художньої вишивки соломкою та арт-квілту. Витвір, який заслуговує на звання шедевра, арт-квілт “Подолянка”, займає почесне центральне місце в експозиції. Не менш дивують і вражають вишиті соломкою картини з триптиху “Грай, бандуро моя золотая”, “Замкненість замкненого простору”, “В ніч на Різдво”, “Вартові соняшників”, “Іриси”, “Троянди в бокалі”. Зі звичайних солом’яних стеблинок, клаптиків тканини у Наталі та Іллі Лашко народжується диво. Майстри, як ніхто, доводять: поєднувати можна навіть непоєднуване, майстерно, органічно і природно”, - повідомляють у Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва.

На створення однієї картини майстри витрачають від кількох місяців до року і навіть більше.

Хмельничани вперше побачили виставку ще у 1996 році, тоді вона демонструвалась в юнацькій бібліотеці. Сьогодні роботи Наталі Лашко – учасники багатьох міжнародних виставок та фестивалів. Вони експонувалися на персональних та колективних виставках в Кам’янці-Подільському, Хмельницькому та Києві. Частина творів знаходиться в приватних колекціях України, Ізраїлю, Франції, Росії, Польщі.

Картини Іллі Лашка "Вартові соняшників"

“Свій талант жінка передала і дітям – син Ілля опанував унікальну техніку вишивки соломкою та вже має у своєму доробку десятки робіт, які відомі в Україні та за кордоном. Зі слів Наталії Лашко, з матеріалом працювати легко, адже сухі стеблинки піддаються заплітанню, а гладка поверхня створює ефект об’ємного зображення. Молодий майстер Ілля зізнається: у вишивці соломкою найголовніше — час. На створення однієї картини майстри витрачають від кількох місяців до року і навіть більше. Наприклад, картину розміром 40 на 30 сантиметрів можна зробити за 2 місяці. У результаті кропіткої праці народжуються квіткові композиції, абстракції, сюжетні картини та навіть ікони”, - кажуть у бібліотеці.

Виставка діятиме до кінця літа, тому усі охочі мають час побачити картини пані Наталі та Іллі.


 

Роботи майстрині – учасники багатьох міжнародних виставок та фестивалів.

Експозиція Наталі Лашко "Грай, бандуро моя золотая"

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую