ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Виноградове місто

Туризм 3964
Пагорби навколо замкових руїн вкриті виноградниками
Пагорби навколо замкових руїн вкриті виноградниками. Фото: автора

У Виноградові, що на Закарпатті, на Чорній горі розкинулися мальовничі замкові руїни.

У давнину, коли містечко Виноградів належало угорським можновладцям, воно називалося Севлюш, що в перекладі означає «виноградний». Свою назву воно підтверджує і зараз. Адже значну частину навколишніх пагорбів займають виноградники. І практично кожне господарство виготовляє домашнє вино. Є тут і великі винні підвали, і дегустаційні зали, де можна скуштувати різні сорти вин і коньяків.

Виноградів — досить невелике місто, його населення складає близько 25,5 тисяч мешканців. Воно не таке популярне серед туристів, як, наприклад, Мукачеве чи Берегове, завдяки чому тихе і затишне. Але воно заслуговує не меншої уваги мандрівників.


У центрі міста.

У Виноградові є мощені бруківкою вулички, старовинні храми і будинки, а ще — надзвичайно мальовнича природа. Найцікавіше місце — це Чорна гора. Саме під нею, в долині річки Тиси і розкинувся Виноградів.

 

Францисканський монастир - пам'ятка архітектури національного значення.

Гора має вулканічне походження, і свідченням цьому є великі камені, розкидані то тут, то там. Це місце здавна облюбували люди. На пагорбі під Чорною горою видніються залишки замку Канків. Природа і час давно перетворили могутню твердиню на химерні руїни, порослі травою. І від того краєвид ще гарніший. Можна годинами блукати між товстими стінами, зазирати у бійниці, забиратися на нагромадження каміння.


Залишки замку Канків.

Найкраще тут гуляти ввечері і зустрічати захід сонця. Від руїн фортеці відкривається панорама містечка і навколишніх схилів, велику частину яких займають виноградники.

З замкової гори можна спостерігати захід сонця...


...та милуватися панорамою міста.

Є кілька версій походження назви замку: від угорського слова “кам'яна брила”, від власника замку розбійника Канко або від вовняного верхнього одягу “канко”, який начебто носили місцеві монахи.
Перше укріплення виникло тут дуже давно. Принаймні у хроніці за 903 рік вказується, що тут було слов'янське городище.


Замок перебуває у вкра поганому стані, від нього залишилася одна башта і частково стіни.

За часи свого існування замок належав різним угорським можновладцям, потім монахам-францисканцям, які перетворили його на монастир, а наприкінці ХVІ століття був зруйнований австрійською владою.
Цікавий факт. Руїни Виноградівського замку “засвітилися” у фільмі “Табір йде у небо”.

Руїни дуже мальовничі і малолюдні.

Читайте про ще одну перлину Закарпаття - замок Шенборнів, який має 365 вікон.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую