ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Круглий двір, білий рояль і парк “Нескучне”

Туризм 8013
Круглий двір - унікальна пам
Круглий двір - унікальна пам'ятка архітектури. Фото: автора

Тростянець Сумської має цікаві пам'ятки архітектури і природи, серед них й такі, аналогів яким немає в Україні

У Тростянці Сумської області мешкає близько 20 тисяч чоловік. Містечко дуже охайне і зелене, розкинулося на берегах одразу трьох річок – Боромлі та її приток Тростянки і Люджі, має величезний дендропарк із мальовничими ставками та старезними дубами. А своїми цікавинками та пам'ятками Тростянець може позмагатися навіть з деякими обласними центрами.
А ще Тростянець справляє враження зразкового європейського містечка — з поремонтованими дорогами, відреставрованими пам'ятками, інформаційними туристичними стендами...

Круглий двір
Родзинка міста – Круглий двір, збудований у 1749 році поміщиками Надаржинськими. І хоча споруда нагадує фортецю, її ніколи не захоплювали та не брали в облогу. Садибу-манеж збудували для розваг – тут відбувалися вистави та різноманітні виступи. Коли Тростянцем володіла родина князів Голіциних, у ньому облаштували стайні та цирк. Також Круглий двір використовували як помешкання та склад.


Круглий двір ніколи не використовувався, як фортеця.

Тепер він має статус пам'ятки архітектури національного значення. Круглий двір унікальний тим, що є найстарішою громадською спорудою Східної України та не має собі подібних. Зараз будівлю активно відновлюють, у ній відбуваються фестивалі, концерти, перегляди футбольних матчів на великому екрані.

Ілюмінація у патріотичних кольорах.

Палац Голіциних і Чайковський
Зовсім поряд розташована ще одна цікавинка Тростянця – панський палац. Його також збудували Надаржинські, однак називають на честь пізніших власників – Голіциних або Кеніґів. За часів Василя Голіцина в палаці бувало багато цікавих гостей, серед яких – тоді ще студент, а згодом видатний композитор Петро Чайковський. Саме тут він написав свій перший симфонічний твір — увертюру до драми Островського “Гроза”.


Останні власники розібрали палац і зібрали його заново.

Останніми власниками палацу до більшовицького перевороту були цукрозаводчики Кеніґи, які розібрали центральну частину палацу і збудували її заново.
Зараз місцева влада реставрує палац, на першому поверсі розташована картинна галерея, а на згадку про те, що тут гостював Чайковський, стоїть розкішний білий рояль. У віллі відбуваються вечори класичної музики, у місті - міжнародний фестиваль “Чайковський-fest”.

Всередині палацу - картинна галерея.


За цим роялем грають музиканти з різних міст.

Реставрація другого поверху ще не завершена, однак туди варто піднятися і вийти на терасу, з якої відкривається вид на Круглий двір, невеличкий парк із дерев'яними скульптурами, Алею закоханих, яка завершується на березі річки Боромлі ажурною альтанкою. У флігелях палацу розташовані музеї, у правому – краєзнавчий, а в лівому – музей шоколаду. І не дивно, адже саме у Тростянці розташований завод відомої кондитерської фабрики, й іноді в повітрі можна відчути аромат солодощів.


З  тераси палацу відкривається гарний вид на парк і Круглий двір.


Вночі палац підсвічується різними кольорами.

У комплекс маєтку входить ще й Благовіщенська церква 1750 року будівництва. Це однокупольний храм з прибудованою до нього дзвіницею. Якщо вам пощастить, діти священика дозволять вам піднятися на дзвіницю та навіть навчать бити у дзвони. А у невеличкому фонтанчику на церковному подвір'ї живуть справжні водяні черепахи.

Благовіщенська церква збудована у 1750 році.

Усім охочим дозволяють бити у дзвони.

Мешканка церковного фонтану.

Дендропарк “Нескучне”
Екскурсія Тростянцем буде неповною, якщо ви не зазирнете у дендропарк “Нескучне”, що на околиці містечка. Тут неймовірно гарно і спокійно, озера, обрамлені кромкою зеленого лісу, немовби перетікають одне в одне. Вздовж берегів час від часу лежать великі колоди чи стоять лавочки, так що кожен подорожній може насолодитися красою і тишею, вдивляючись у водне плесо.


Вздовж водойм облаштовані лавочки і пірси.

Якщо у вас вистачить терпіння дійти стежкою до пункту призначення (на це знадобиться близько півгодини), побачите ще одну пам'ятку національного значення – “Грот німф”, зведений у 1809 році. І хоча другий ярус і купол першого обвалилися, ця рукотворна печера й досі вражає. За часів князя Голіцина тут влаштовували вистави за участю актрис, які зображали німф. Звідси пішла і назва гроту.

"Грот німф".

Як дістатися
Якщо ви будете шукати потяги до Тростянця Сумської області, у вас нічого не вийде. І не тому, що тут немає залізниці. Просто головна залізнична станція Тростянця називається Смородине. І саме сюди прибувають пасажирські потяги, а також приміські із Сум та Охтирки.
Найкраще добиратися через Київ, звідти є три потяги на Смородине. Також Тростянець має пряме залізничне сполучення із Харковом, Одесою, Херсоном, Мінськом та Москвою. За півгодини приміським потягом сюди можна дістатися із Сум.
Вокзал великий, має камеру схову, працює вночі (ми тут до третьої ночі чекали на електричну до Харкова). До центру — 10 хвилин пішки.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую