ye-logo.v1.2

Поради туристу. Як підібрати ліхтарик

Туризм 3775
Ліхтарики класифікують за різними параметрами
Ліхтарики класифікують за різними параметрами. Фото: Налобний ліхтарик вивільнить ваші руки, що зручно при пересуванні на складних ділянках

Пішохідним туристам підійде легкий й економічний ліхтарик, спелеологам — протиударний з широким діапазоном яскравості

Думаю, не потрібно доводити, що ліхтарик у поході — річ дуже потрібна. Іноді доводиться добиратися до місця призначення, розкладати намет чи куховарити у темряві, виходити вночі із намету чи шукати щось у ньому. Я беру ліхтарик із собою в подорожі, навіть коли не планую відпочивати на природі. Наприклад, іноді його зручно використати у потязі, коли вимкнули світло, чи під час добирання незнайомими темними вулицями.
Давайте розберемося, які ліхтарики бувають і на що потрібно звертати увагу при їх купівлі.

Світлодіоди чи лампи
Перше, за чим їх розрізняють, це елемент живлення. У більшості сучасних ліхтариків використовують світлодіоди, набагато рідше — ксенонові, галогенові та інші лампи. Останні дозволяють створити потужний сфокусований потік світла і мають здатність добре передавати кольори, але дуже не практичні: крихкі і неекономні.
Діодні ліхтарики позбавлені цих недоліків. При однакових інших характеристиках світлодіодний ліхтар буде працювати в кілька разів довше, ніж ламповий. До того ж, він довговічніший і надійніший, іноді має функцію з регулювання яскравості світла.

Налобні чи ручні
За зовнішнім виглядом і способом кріплення ліхтарики бувають:
- ручні;
- налобні;
- велосипедні (кріпиться на велосипед як фари),
- великі переносні ліхтарі тощо.

Як на мене, найзручнішими і найуніверсальнішими є налобні ліхтарики. Під час їх використання у людини вільні руки, тому можна одночасно світити собі і щось робити.


Налобний ліхтарик вивільнить ваші руки, що зручно при пересуванні на складних ділянках.


Купуючи налобний ліхтар, зверніть увагу на гумку, за допомогою якої він кріпиться до голови. Вона повинна бути досить широкою і регулюватися під різний розмір голови.

Батарейки, акумулятори чи динамо-машина
Як джерело живлення у ліхтарику можуть застосовувати батарейки чи акумулятори. Батарейки зручні, якщо ліхтарик використовується рідко або тривалий час в умовах, коли неможливо підзарядити елемент живлення. Правда, з поширенням зарядних пристроїв, що працюють на сонячній енергії, ця проблема практично зникає.
Також існують так звані вічні ліхтарики або динамо-ліхтарики, які можна зарядити вручну, за допомогою обертання ручки.


Компактний ручний ліхтарик зручний для повсякденного використання.


Призначення
Від призначення ліхтаря залежить, на які параметри вам слід звернути увагу. Наприклад, пристрій для піших походів повинен бути легким і компактним, споживати мало енергії. Часто в таких випадках застосовують ліхтарі на батарейках і беруть про запас ще один комплект.
Для велотуриста підійде ліхтар, який світить потужно і дає широкий промінь, який добре висвітлює дорогу. Бажано, щоб він міг працювати кілька годин поспіль і був легкий в управлінні.
Спелеотуристам потрібні універсальні ліхтарики з широким діапазоном яскравості: мінімальна для постійної роботи в темряві, максимальна — щоб висвітлити дальній об'єкт. Також рекомендується, щоб ліхтар був протиударним і водонепроникним, адже працювати доводиться серед каменів і підвищеної вологості. Також водопроникний ліхтар краще взяти туристам, які сплавляють річкою.


У печерах бажано, щоб ліхтар був налобним і протиударним.

Для кемпінгу або риболовлі потрібен ліхтар, здатний освітлювати широкий простір тривалий час, наприклад, всю ніч. Тому головний параметр - економічність. Якщо їдете на машині і вам не доведеться носити речі на собі, можна захопити великий потужний ліхтар з вбудованим акумулятором.


Ліхтарик можна використати в практичних цілях (наприклад, підвісити у наметі як світильник)...


...так і в розважальних - робити цікаві лайт-графіті.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую