ye-logo.v1.2

Як із друзів-артистів стати рушійною силою волонтерського руху

Суспільство 5175
Мистецька сотня під час концерту у Хмельницькому
Мистецька сотня під час концерту у Хмельницькому

У квітні 2014-го вісім друзів-артистів організували благодійний концерт у військовому шпиталі міста Бердичів. З того часу почалося...

Мистецьку сотню “Гайдамаки” у Хмельницькому знають певно усі. Це зараз ми звикли, що кожної п'ятниці на Проскурівській вони співають пісень, у соцмережах постійно пишуть про те, як їдуть, або приїжджають зі Сходу країни, де йде війна. А раніше, у 2014 році вони були просто кілька друзів, які зібралися в одному місті, щоб поспівати бійцям.
Це був шпиталь. Місто Бердичів. Відтоді Олександр Попов, Віктор Шайда, Марина Українець, Назарій Поляков, Катерина Агрунова, Антон Вараниця, Анастасія Гулевата і Марина Круть об`їздили майже всю Україну.

З концертами для військових виступали і в частинах базування, і в шпиталях, і в навчальних полігонах, а також безпосередньо у зоні проведення АТО. Нерідко доводилося це робити під звуки пострілів на лініях фронту. З часом до них доєднувалися інші волонтери, просто небайдужі хмельничани, які чим могли допомагали. Але головний кістяк сотні ось уже два роки возить на війну не лише допомогу, але й гарний настрій. Окрім матеріальної допомоги бійцям, вони закуповують необхідну амуніцію, засоби захисту, зв’язку та розвідки, харчі і форму. Усе доставляють безпосередньо на позиції і передають в руки бійцям на фронті.

“Кожна поїздка в зону АТО небезпечна, адже ти не знаєш, де стоїть яка розтяжка, де захована міна... Безпілотники літають через кожні пів години. Це дуже небезпечно, але так само й потрібно”, - розповідає солістка оркестру, волонтер ГО Мистецька сотня “Гайдамаки” Марина Українець.

Дівчина за два роки не пропустила жодної поїздки у зону АТО. «Крайня» відбулася на початку липня місцями бойових дій: Сватово, Піски, Попасне, Комишуваха, Зайцево, Авдіївка… у цій поїздці інший волонтер Назарій Поляков святкував свої 22 роки. День народження застало хлопця в Авдіївці, але, як сам зізнається “салюти” все ж були, бо там ще ведуться військові дії.

Назарій каже, що на їхні концерти часто приходять окрім бійців і місцеві мешканці, та вони, порівняно з бійцями, сприймають усе “прохолодніше”.

“Хлопцям це більше потрібно, бо вони місяцями сидять у окопах і нічого крім них не бачать. Їм потрібна емоційна розрядка, тому ці концерти дуже важливі», — каже Назарій.

Окрім концертів та допомоги безпосередньо на сході, “Гайдамаки” займаються ще й юридичною підтримкою бійців і їх сімей, допомагають із лікуванням, реабілітацією, особливо діток воїнів, інвалідів і загиблих в АТО.

За півтора місяці у місті Веленце (Угорщина), на літній відпочинок поїхало більше 40 діток з нашої області.

Волонтери привезли допомогу у Меджибізький будинок-інтернат 15 липня 2016 р.

Допомога дітям — це окрема, важливо тема для волонтерів мистецької сотні. Особливо тим, які проживають у зоні війни і через певні причини не можуть виїхати на мирну територію. “Гайдамаки” взялися допомагати дитячим будинка у Луганській області. Дівчата і хлопці кажуть, емоції не передати словами: коли діти з порушенням опорно-рухового апарату, чи синдромом Дауна слухають музику, тішаться коли ти даєш їм подарунки і не хочуть відпускати додому, сльози навертаються на очі!

“У місті Сватове є дитячий будинок для дітей з порушенням опорно-рухового апарату і синдромом Дауна. 90% тих дітей ще й не чують нічого. Але ми виступали, а їхня вихователька мовою жестів усе їм перекладала. А коли ми роздавали мандаринки, один хлопчик з синдромом Дауна, увесь в сльозах, підійшов і віддав мені свою, яку перед тим я ж йому і дала. Вихователька сказала, що так він показує, що не хоче, щоб я їхала додому. Не даремно все-таки кажуть, що це сонячні діти”, — розповідає Марина Українець.

Зайцево. Диятчий будинок. 

Марина каже, дітям там на Сході, де війна немає місця, але доля розпорядилася саме так, що вони там, під кулями.
“У місті Щастя є дитячий будинок для дітей з закритою формою туберкульозу. Під час військових дій їх не можна було вивезти на мирну територію. До того ж, немає закладу, де б їх прийняли з такою хворобою. Тому усі 130 дітей, разом із вихователями, ховалися у величезному підвалі. Ми там проводили їм уроки, заспокоювали, грали ігри, щоб відволікти від того, що відбувається зверху. Ці дітки дуже багато чого пережили за свій вік. Так не має бути”, — розповідає Марина Українець.

Усі члени мистецької сотні мають роботу, але жартома кажуть, що ходять туди у вільний від волонтерства час, а не навпаки.

Віднедавна «Гайдамаки» надактивно допомагають маленькому другу-волонтеру Артему Харченку. Напередодні Нового 2016 року 11-річному Артемчику, який неодноразово виступав на благодійних концертах «Мистецької сотні», поставили діагноз – саркома Юінга тазобедренного правого суглобу четвертої стадії з метастазами.

Волонтер Олександр Попов каже, на операцію, завдяки небайдужим громаданам, вдалося зібрати потрібну суму. Але потім буде тривала і важка реабілітація, на яку коштів у сім’ї вже немає. Тому «Мистецька сотня «Гайдамаки» й надалі проводить благодійні концерти за запрошує усіх небайдужих долучатися до збору коштів для Артемчика.

Волонтери під час благодійного концерту на допомогу Артему Харченко.

“Дуже допомагають різноманітні благодійні фонди, представники місцевої влади, бізнесмени і просто друзі чи знайомі. Фінансова підтримка надходить в основному від бізнесменів міста й області. Але велику частку складають також благодійні внески хмельничан”, — розповідає Олександр Попов.

Волонтери-хмельничани готують сітки для військових.

Для цього щоп’ятниці біля Музею історії міста, що на вулиці Проскурівській, проходить акція «Гайд-парк». Вже кілька років волонтери «Мистецької сотні» і "Армії SOS Хмельницький" збирають там пожертви на благодійність і співають українські пісні.

Про усі ці акції і поїздки можна дізнаватися з офіційних сторінок Мистецької сотні «Гайдамаки» у соціальних мережах «ВКонтакті»  і «Фейсбук»  .

Самі волонтери кажуть, що їх двері завжди відкриті і вони раді будь-якій допомозі, адже усі боремося за єдину мету — мир в Україні та щасливі посмішки дітей незалежно у якому місті вони проживають.  

Коментарі:

Радушинська Оксана 07.08.2016 14:53

Ха-ха! :) Квітень 2014??? Колеги-журналісти, не дискредитуйте себе, подаючи неправдиву, неперевірену інформацію: "...у 2014 році вони були просто кілька друзів, які зібралися в одному місті, щоб поспівати бійцям. Це був шпиталь. Місто Бердичів." У шпиталі міста Бердичева, після моєї особистої домовленості з головним лікарем закладу і отриманого дозволу на проведення благодійного концеру, "Мистецька подільська сотня" побувала у листопаді 2014 р., та й то - трішки іншим складом учасників :)... Фантазії тих, про кого Ви пишете - одна справа, а факти, як відомо, річ уперта! ;) https://www.facebook.com/profile.php?id=1817357427&sk=photos&collection_token=1817357427%3A2305272732%3A69&set=a.10201826086093315.1073741965.1817357427&type=3 Хай щастить! ;) Оксана Радушинська

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую