ye-logo.v1.2

Скандальне звернення хмельницьких депутатів про «автономію» області таки пішло до керівництва країни

Політика 3941
Скандальне звернення депутати облради прийняли 1 червня
Скандальне звернення депутати облради прийняли 1 червня. Фото: автора

А депутати, які готові були відкликати свої голоси, цього не зробили.

Ще 1 червня, на засіданні сесії Хмельницької обласної ради, Валерій Лесков ініціював звернення «Звернення депутатів Хмельницької обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Кабінетом Міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами».

Тоді депутати його підтримали більшістю голосів. Через кілька днів російські телеканали повідомили, що "депутати Хмельницької обласної ради вимагають автономії області". А директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук прокоментував сайту «Є» це як «катастрофу, тому що договірні відносини між «центром» і регіонами бувають лише при створенні федерації або конфедерації».

«Такі звернення прийняли Хмельницька, і Кіровоградська, і Житомирська облради. Всюди ініціювали його депутати від «Батьківщини». Я не знаю, чий це злий умисел, але це не самостійний хід. Розподіл повноважень у будь-якій країні здійснюється на основі Конституції, в тому числі й федеративних країнах. А утворюється федеративна країна через договори, тому фактично в зверненні йдеться про заявлення Хмельницькою областю нового великого договору», – пояснив тоді Анатолій Ткачук.

Після того, як звернення набуло розголосу, ми звернулися до усіх голів фракцій обласної ради за поясненнями. Більшість сказали, що не вникали в суть, довірилися колезі, який запропонував звернення, і запевнили, якщо це справді така проблема, то вони готові відкликати свої голоси. В кулуарах навіть говорили про те, що «звернення ось-ось мають відкликати». Щоправда у штабі бютівців тоді зізналися, що звернення «спустили їм згори» і відкликати вони його не збираються.

Вже на наступній сесії, 28 липня, депутат облради Сергій Іващук, обговорюючи чергові звернення, попросив Валерія Лескова пояснити колегам, чому він «підвів усіх колег-депутатів» пропонуючи таке звернення. На що бютівець заявив, що це «російський фейк» і СБУ мають розібратися, хто «злив відео на російський телеканал». А договірні відносини, мовляв, це європейська практика.

Після цього ми звернулися до Хмельницької обласної ради дізнатися яка ж доля цього скандального звернення. Там повідомили, що Звернення про необхідність укладання договорів про розподіл повноважень між Кабінетом Міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами надіслано до усіх зазначених адресатів. Ні «Батьківщина», ні сам Валерій Лесков звернення не відкликали. Більше того, жоден депутат не відкликав свого голосу під тим зверненням.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую