ye-logo.v1.2

Комунальні підприємства Хмельницього стануть «прозорішими»

Суспільство 1710
Фото: автора

Зробити публічнішими комунальні підприємства націленні хмельницькі активісти

У Хмельницькому та ще 7 обласних центрах західної України дослідили наскільки публічною є діяльність комунальних підприємств міста.

Активісти вивчали вміст офіційного сайту Хмельницької міської ради, а також надсилали інформаційні запити у відповідні підприємства.

За основу бралися 20 показників таких як наявність веб-сайту, розміщення на них фінансових звітів, інформація про директора підприємства тощо.

За результатами досліджень активісти склали і оприлюднили рейтинг.

Представники ГО «Хмельницька ініціатива» запропонували депутатам свої напрацювання для того, щоб допомогти комунальним підприємствам ставати більш прозорими та публічними. 

У Законі України про діяльність комунальних підприємств, прописані вимоги до оприлюднення інформації. Однак, закон зобов’язує місцеві ради приймати положення, в яких чітко окреслити публічність і прозорість діяльності КП. Активісти ж пропонують до цього положення внести й свої пропозиції. Вони проситимуть прописати окремі деталі, як от біографічна довідка не лише директора КП, а й заступників, оприлюднення не тільки річних, а й квартальних звітів тощо.

Результат дослідження нинішнього стану КП показав, що великою проблемою є паперова фінансова звітність. Тому у положенні хочуть поставити, аби усі КП надавали інформацію у форматі відкритих файлів, себто з отиманою інформацією буде значно простіше працювати.

Наразі активісти обговорюють усі деталі з міськими депутатами. Усі причетні погоджуються з тим, що необхідно провести незалежний аудит, хоча б найбільших підприємств.
«Вважаю, що проведення аудиту комунальних підприємств, які мають великий статутний капітал та займають монопольне становище на ринку є вкрай необхідним. Але його повинна проводити незалежна аудиорська компанія, а не органи котрі входять у структуру виконкому», – говорить громадський активіст Олег Черненко.

Крім того, у Хмельницькому є такі КП, де навіть не зазначено їх адресу й телефон. Із 37 досліджуваних КП виявляється є ті, де їх сфери і послуги ніде не вказані. У раді запевняють, що ось-ось зявиться новий сайт ХМР, де окремим розділом йтимуть комунальні підприємства міста й наповнюватимуться усією інформацією, яку власне і пропишуть у цьому положенні.

Ксенія КОСЮК.

Фото автора. 

 

 


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую