ye-logo.v1.2

Уникайте кодових замків, або купуйте два велосипеда

Суспільство 2562
Європейці часто купують два велосипеди: для далеких поїздок і для міста
Європейці часто купують два велосипеди: для далеких поїздок і для міста

Разом з популяризацією вело-культури у Хмельницькому дедалі частішими стали й випадки крадіжок велосипедів.

Що радять хмельницькі активісти, та як із цим радять собі європейці?

Всім, хто час-від-часу прогулюється вулицями міста одразу ж видно, що велосипедистів там чимало. Люди пересідають на два колеса з різних причин: бажання вберегти навколишнє середовище, зекономити на бензині, покращити здоров’я, список можна продовжувати і далі. Та не так важлива причина чому, як проблеми які з цим приходять. В першу чергу для самих велосипедистів. Злодії не сидять склавши руки, а шукають легких способів заробити гроші. Адже чимало людей залишають велосипеди без нагляду, тим самим даючи змогу зловмисникам легко викрасти свій транспортний засіб.

«По місту орудують чимало хлопців з болторізами, яким не складає великої праці перерізати тросовий замок і спокійно поїхати вже на «своєму» велосипеді», - розповідає хмельничанин Олександр Волкотруб, у якого нещодавно вкрали велосипед.

«Для злочинців це легкий «бізнес». Одного дня велосипед вкрали у Хмельницькому, наступного – продають вже в іншій області. Проблема для Хмельницького, звісно, не унікальна. У Європі це теж величезний клопіт. 90% велосипедів, що перепродаються в Україну із заходу, крадені. Частково проблема криється і в звичайних людях, які бачучи, як посеред білого дня крадуть чийсь велосипед залишаються байдужими» - говорить Сергій Толстіхін, який об’їздив 14 країн Європи велосипедом.

Та розкривають злочини стосовно крадіжок велосипедів дуже мало. За даними поліції від початку року із 124 викрадених велосипедів знайшли лише 10.

Пояснення, кажуть поліцейські, досить логічне. Велосипеди не реєструються так, як наприклад, машини. І відстежити, де ровер знаходиться після крадіжки, майже не можливо. Пощастить, якщо крадіжку зафіксують відеокамери, які встановлені на вулиці біля кав’ярень, магазинів…

Олександру Волкотрубу пощастило, його велосипед знайшли. Хлопець каже, тому що відразу зателефонуваа до поліції.

«Я залишив велосипед біля однієї з піцерій в центрі міста, пішов поїсти. Коли хвилин за сорок повернувся, велосипеда вже не було. І це посеред білого дня! Одразу ж зателефонував на 102, правоохоронці знайшли викрадачів, а заодно і їхній склад крадених велосипедів у Дунаївцях», — розповідає Олександр.

Велосипед у Олександра Волкотруба вкрали біля піцерії

Свою нещасливу історію розповів також і Сергій Толстіхін, У нього за кілька останніх років викрали аж чотири велосипеди!

«Я свого роду рекордсмен по вкраденим велосипедам. Один вкрали просто з мого дому, зі сходового майданчику, а ще три – з гаражу. Одного разу приходжу, а на дверях висить не мій замок. Крадії зробили хитро, після того як «обчистили» мій гараж, почепили новий замок, аби не сполохати сторожа. Коли вже я спиляв чужий замок болгаркою, то всередині не було трьох велосипедів, ноутбука і ще «купи добра». Правоохоронці, до слова, так нічого і не знайшли», — ділиться Сергій.

Велосипедом Сергій проїхав 14 країн світу

Сергій каже, у європейців є своя запобіжна практика. Вони зазвичай мають вдома два велосипеди. Один, хороший, для дальніх поїздок, а інший, дешевий, яким вони їздять по місту. Кажуть такий щоб не шкода було як вкрадуть.
Активісти велосипедного руху із ГО «Критична маса» радять все ж таки стежити за своїми велосипедами краще.

«Я раджу ретельніше слідкувати за своїми велосипедами, взагалі, за можливості не залишати їх без нагляду. Якщо все ж треба залишити велосипед, то шукайте хороші велопарковки і обов’язково чіпляйте велосипед до парковки за раму, а не за колеса. Дуже важливі хороші замки, обов’язково з ланцюгом, а не тросиком, і старайтесь уникати кодових замків», – радить велосипедист Сергій Петрович.

Від початку цього року, за даними поліції, було викрадено 124 велосипеди.  

Сергій ШВЕЦЬ.

Фото Сергія ТОЛСТІХІНА.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую