ye-logo.v1.2

Медова візитівка Хмельницького, або Як у парку п’ють медовуху і слухають лекції

Культура 3843
Фото: автора

Вперше у Хмельницькому відбувається фестиваль «Медовий Спас»

Відкриття фестивалю відбулося 19 серпня, на Свято Преображення Господнього, або Другий Спас, який у народі ще називають Яблучним.

Найсолодший фестиваль міста триватиме ще декілька днів у парку культури і відпочинку ім. М. Чекмана.

Головними дійовими особами є, звичайно, медівники, бджолярі і пасічники, які приїхали на свято з усіх куточків Хмельницької області. Тому основна локація фестивалю - це виставка-ярмарок меду, що знаходиться на квітковій алеї парку.

До того ж організатори оголосили конкурс на кращого медівника фестивалю «Медовий Спас». І той, хто набере найбільшу кількість голосів, стане переможцем. Голоси – це чеки за продану продукцію.

Василь Браніцький, приватний пасічник з села Ладиги Старокостянтинівського району, на фестиваль приїхав разом з дружиною, донькою і зятем. Ще за годину до офіційного відкриття фестивалю, у нього вже була чимала кількість «голосів». Розповідає, що хмельничани «купують всього потроху: і мед брали, і медовуху… Це ж голосують за якість, а потім будуть визначати, хто найкращий». Василь Олексійович також розповів, що у цій справі з самого дитинства, адже його батько і дід свого часу теж були пасічниками.

Василь Браніцький запрошує перехожих скуштувати медовухи, або «хоча б губи медом помастити»

Конкурс цей триватиме протягом трьох днів, а результати оголосять вже на офіційному закритті фестивалю, яке відбудеться завтра, 21 серпня о 15:00 на головній сцені парку.

Іван Францович вирізає пастушка з овечкою на руках для сцени «Різдва Христового»

Та це не єдина подія на «Медовому Спасі». Артем Ромасюков, начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради, розповів, що «парк поділено на зони, у яких проводять різноманітні майстер-класи, також лекції для тих, хто хоче, чи тільки починає займатися бджолярством. Для дітей є майданчик де відбуваються різноманітні спортивні ігри і забави, переможці, яких звичайно ж отримують солодкі подарунки. Обласний дитячий ляльковий театр “Дивень” проводить інтерактивні вистави, де діти можуть не тільки дивитися, а й брати у них участь... Тобто, тут кожен може знайти для себе щось цікаве», - запевнив начальник культури.

«Бджілок» частували медом і випічкою.

Дітям і справді є чим зайнятися - малюнки кольоровою крейдою у спортивній зоні, тематичні кросворди і вікторини від Хмельницької центральної бібліотеки, паперові 3-D аплікації, спортивні змагання, і всюди – солодкі призи і частування. Дорослі теж не проти взяти участь, особливо у майстер-класах. Наприклад до Філіпович Наталії, завідувача відділу образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва дитячої музичної школи №3 м. Хмельницького, діти вишикувалися у довгу чергу і наввипередки просили бути першими. Жінка принесла гончарне коло і на практиці пояснювала основи виготовлення глиняних виробів. Усе, що малечі вдалося зліпити, додому вони не забирали, адже процес сушіння і подальшої обробки виробів, як розповіла сама майстриня, дуже довгий, але вони й без того були у захваті.

Діти охоче брали участі у вікторинах центральної міської бібліотеки.

«Для того, щоб діти знали свою історію і культуру, потрібно навчати їх цьому мистецтву. Воно наше рідне, близьке до землі, дуже живе і тепле. Коли пробуєш глину на дотик, не можеш відійти від гончарного кола, вона настільки зачаровує і дітей, і дорослих.... Це щось споконвічне, життєво необхідне, те, що роками спочивало десь там у генах і враз ожило. Діти дуже чутливі до такого, вони стають дуже спокійні, зосереджені, врівноважені… До того ж це чудова арт-терапія», - поділилася своїми спостереженнями Наталія.

На виставці- ярмарку можна не тільки подивитися, а й придбати вироби майстрів

Майстри декоративно-ужиткового і прикладного мистецтва з’їхалися з усіх куточків області. На фестивалі можна побачити картини зі шкіри, прикраси ручної роботи, одяг, косметичні засоби на основі меду, вироби гончарства, флористики, лозоплетіння та багато іншого. Деякі майстри, як от Іван Нащубський, майстер народної творчості з різьблення по дереву, виготовляють нові вироби не відходячи від прилавку.

Урочиста частина розпочалася після третьої години з концерту муніципального естрадно-духового оркестру. Потім у їх супроводі відбувся «Парад бджілок», які танцювали на квітковій алеї, від центрального входу у парк аж до головної сцени.

Перший у місті фестиваль «Медового Спасу» відкривав міський голова Олександр Симчишин. Він привітав хмельничан та гостей міста і зазначив, що йому «надзвичайно приємно, що у місті відкривається черговий фестиваль. Фестиваль «Медового Спасу» стартуєу цьому році, і думаю, що ми обов`язково щороку будемо його проводити, і це буде одна з маленьких візитівочок нашого міста. Нехай ці фестивальні дні пройдуть для вас цікаво і насичено», - побажав міський голова наостанок.

Міський голова побажав хмельничанам гарно провести час на фестивалі.

Фестиваль «Медовий Спас» триває три дні. Протягом усього часу ще можна буде придбати баночку меду, взяти участь у майстер-класах, насолодитися красою виробів народний майстрів, або купити щось на згадку про фестиваль. Також організатори підготували цікаві лекції-бесіди про користь меду та медової продукції, цікаві ігри, спортивні змагання і розваги з піснями й танцями від закладів культури молоді і спорту міста.

«Парад Бджілок» квітковою алеєю очолили "ведмеді"

Детальніше з програмою на сьогодні і завтра можна ознайомитися нижче, або за посиланням:

Естрадно-духовий оркестр зустрічав хмельничан і гостей міста біля центрального входу у парк ім. М. Чекмана

Батьки допомогли діткам розмалювати алею

Для дітей організували безліч майстер-класів

Катерина ДЯДЮК.

Фото автора. 
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую