ye-logo.v1.2

ZIK представляє спецпроект «Під грифом Матіос»

Політика 1798
26 серпня о 21:30 в ефірі телеканалу ZIK – прем
26 серпня о 21:30 в ефірі телеканалу ZIK – прем'єра документального фільму «Під грифом Матіос».

26 серпня о 21:30 в ефірі телеканалу ZIK – прем'єра документального фільму «Під грифом Матіос».

У спеціальному журналістському розслідуванні – про тих, кому вигідна прогрузла в корупції Україна – будуть названі конкретні прізвища та посади.

Військова прокуратура в країні була відновлена для запобігання корупції у військовій сфері, розслідування злочинів, як на фронті, так і в тилу. 27 серпня виповнюється 2 роки, як Анатолій Матіос обіймає посаду головного військового прокурора. Проте із приходом Матіоса на цей пост не було завершено жодного серйозного розслідування. Що ж заважає доводити гучні справи до логічного завершення? Спецпроект ZIKу «Під грифом Матіос» шукає відповідь на це питання.

«Як це не прикро констатувати, але одна із причин, чому ми взялись досліджувати діяльність військової прокуратури – це не лише відсутність реальних результатів у розслідуванні низки гучних військових злочинів, а втрата значущості для суспільства цих результатів. Людська психіка природно схильна до витіснення спогадів про все, що принесло горе та біду в життя. Так, не можна забути про втрату рідних та близьких чи про те, як сам стояв перед обличчям смерті або як втратив руку чи ногу. Проте, зневірившись у правосудді та справедливості, люди опускають руки і просто хочуть, щоб їх не зачіпали, щоб більше не торкалися теми і не шматували їм серце, а дали можливість жити якось далі. Як підтверження цього, під час роботи над проектом ми частіше чули від наших героїв відмову, що це нікому не потрібно, це нічого не дасть, аніж велике бажання розказати свою історію чи надати інсайдерську інформацію.

Ми ставили за мету не лише дослідити роботу військового прокурора зсередини, але й нагадити суспільству про ті гучні військові злочини, які потребують слідства, виявлення винних та справедливого покарання. Нагадати, за що несе відповідальність перед народом України військова прокуратура, яких результатів кожен із нас має право вимагати від головного військового прокурора зокрема, хто б не обіймав цю посаду. Працюючи над проектом, стало зрозуміло, що ми розслідуємо не діяльність, а швидше бездіяльність військової прокуратури», – говорить керівник проекту, генеральний продюсер телеканалу ZIK Ольга Бенеда.

Про катастрофічне становище армії і військових прокурорів-«перевертнів» розповідає Василь Вовк, екс-керівник головного слідчого управління СБУ: «Збройні Сили України були поховані попередніми міністрами оборони – російськими громадянами, які всім відомі. Це Лебедєв і Саламатін. Про це відкрито всі знали. А чомусь ті, хто сьогодні розбирається в самих вищих ешелонах влади, як це так сталося, у той час підтримували їх, схвалювали їх рішення і допомагали їм в похоронах української армії. Армія була розкрадена, розбазарена, ніякої ідеології в ній уже не було».

За увесь час війни загинуло майже 2500 українців. Це за офіційними даними. На Сході стріляють і досі. Військові провали, Луганський і Донецький аеропорти, окремі смерті бійців АТО в тилу...

Безрезультативна діяльність тих, хто має розслідувати ці та інші військові злочини тих, хто керують військовою прокуратурою України нині, коштує державі життя найкращих солдат та мільярдів з бюджету. Саме на цьому наголошує екс-військовий прокурор Анатолій Маркевич: «У 2013 році до суду було направлено 25 справ з 43, які були взяті на облік. Це 58%. У 2014 рік, коли вже головним військовим прокурором став пан Матіос, було направлено тільки 15 з 78, тобто 19%. А в 2015 р., у розпал наших бойових дій, з 98 тільки 5 справ було направлено з обвинувачульними актами до суду. Всього 5%! Ефективність і якість роботи слідчого апарату все нижче, нижче і нижче...»

Для головного режисера фільму Володимира Бондаренка робота над зйомками «Під грифом Матіос» стала справою честі. Він сам – майданівець, небезпечно поранений під час Революції Гідності, мав на меті показати українцям, хто ж працює проти країни у вищих ешелонах влади.

«Цей фільм є викликом для влади. Чи будуть вони надалі, сидячи на корупційних схемах, брехати та робити вигляд боротьби за закон і порядок в державі, чи в них прокинеться сумління і вони почнуть процес очищення з себе... Вважаю, всі телеглядачі мають знати, що, як і чому відбувається у військовій прокуратурі», – зазначає Володимир Бондаренко.

Отож не пропустіть жорсткої правди про військові злочини та їхніх потурачів у документальному фільмі-розслідуванні «Під грифом Матіос» 26 серпня о 21:30 на телеканалі ZIK.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую