ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. Подоляни підкорили Гран-Парадізо

Туризм 2753
Вид на Альпи з вершини Гран-Парадізо
Вид на Альпи з вершини Гран-Парадізо. Фото: турклуб "Третій полюс"

Члени волочиського турклубу поділилися враженнями від походу в Альпи.

Туристсько-альпіністський клуб «Третій полюс», що у Волочиську, налічує близько 40 членів, які активно займаються різними видами туризму та беруть участь у змаганнях, вони кілька разів підіймалися на найвищу вершину Кавказу Ельбрус, а Кримські і Карпатські гори проходили вздовж і впоперек.
Нещодавно члени клубу на чолі із президентом Степаном Штогриним вперше побували у Альпах. Мешканці Волочиська їздили у складі збірної української команди, куди також ввійшли альпіністи із Києва, Тернополя та Чернівців. Хмельниччину представляли чотири спортсмени, а саме – Степан та Петро Штогрини (син і батько), Юрій Семенюк та Олег Йордан.


В Альпах вперше, але не востаннє.

«Ми вперше були в Альпах. Це неймовірна краса, яку неможливо передати словами», – розповідає учасник експедиції, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Волочиської районної лікарні Петро Штогрин.


Гірські хребти.

Спершу наші альпіністи приїхали в Італію і зупинилися в кемпінгу у підніжжя Гран-Парадізо – однієї з найвищих вершин гірської системи(4061 м), яка також вважається найвищою точкою Італії (єдина гора висотою понад 4000 м, яка повністю розташована на території країни).
Там вони три дні витратили на акліматизацію, здійснюючи підйоми у гори і поступово набираючи висоту. Також проводили заняття на скельних та сніжних й льодових ділянках.


Перед підйомом спортсмени тренувалися і акліматизувалися.


Під час підйому.

Достатньо підготувавшись до підйому, наша команда вирушила на штурм вершини. Стартували о четвертій годині ранку із хижі Вікторіо Емануеля ІІ (мисливський будинок, збудований за наказом короля у 1842 році, зараз використовується альпіністами для ночівлі), що розташована на висоті 2842 метри. Через вісім годин, подолавши складний підйом та небезпечні скельні ділянки, наші земляки були на вершині. А ще через шість годин, втомлені і щасливі, вони повернулися у точку старту.


Подоляни побували на самому вершечку гори, де встановлена статуя Мадони. Туди без спеціального альпіністського спорядження не піднімешся.


Члени клубу "Третій полюс" Юрій Семенюк, Степан Штогрин, Петро Штогрин та Олег Йордан (зліва направо) на вершині Гран-Парадізо.

Після цього альпіністи вирушили у Францію, щоб підкорити найвищу вершину Альпійських гір Монблан (4809 м).


Дорогою на Монблан, в далині - найвища вершина Альп.

Через складні погодні умови три з чотирьох маршрутів на вершину були закриті. А тому спортсмени вирішили підійматися найскладнішим, який пролягав ще через три вершини. Та в день підйому погода значно погіршилася, і через штурмове попередження останній маршрут закрили також.


Біля снігового тунеля у підніжжя Монблану.

«У нас не було часу чекати, коли погода покращиться – треба було повертатися додому. Однак вершина Монблан, хоч і була непривітна, запала нам у серце, ми плануємо у наступному році таки підкорити її», – каже Петро Степанович.


Вид на Монблан.

Ще у планах «Третього полюсу» підкорити Казбек – кавказький п'ятитисячник, одну з найвищих вершин Грузії.
Читайте також про те, чим цікаві для самостійних мандрівників Туреччина і Грузія.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую