ye-logo.v1.2

Хмельничани першими побачили нову книгу Євгена Положія, автора “Іловайська”

Культура 2921

У нашому місті письменник презентував книгу “П'ять хвилин, п'ять днів”, яка щойно вийшла друком

Так сталося, що Хмельницький залишився повз увагою Євгена Положія, коли минулоріч він презентував книгу “Іловайськ”. Зате тепер письменник не лише виправив несправедливість, а й зробив хмельничанам справжній подарунок. Наше місто стало першим, куди Євген привіз свою нову книгу “П'ять хвилин, п'ять днів”.
“Книга щойно з друку, півгодини тому я вперше до неї доторкнувся. Задоволений, що вона з'явилася, - каже Євген Положій. - Не можна сказати, що це продовження “Іловайську”, але все-таки вони пов'язані. Головні герої нової книги були в Іловайську також. Але вона ставить інші запитання перед читачем”.
Нова книга має свій часовий алгоритм: п’ять секунд, п’ять днів, п’ять років і вічність. П'ять секунд потрібно протриматися пораненому бійцю, і тоді він виживе. Принаймні так йому пообіцяв лікар. П'ять днів знадобиться контуженому герою, щоб вийти з оточення і витягти звідти кількох поранених товаришів. Наступний часовий проміжок — п'ять років, саме на стільки у нас обирають депутатів. І третій герой, він швидше антигерой, за цей час стає місцевим царьком, хоча до цього теж воював. Наступна часова категорія — вічність — дістається тим, хто загинув. І серед них Влад Ковальов — лікар батальйону «Херсон». Він іде добровольцем на війну, а сестра його запитує: “У тебе двоє маленьких дітей. Якщо ти загинеш, хто про них попіклується?”. Він відповідає: “Не переживай, хтось допоможе”. Він, на жаль, дійсно загинув, але на все життя дав урок сестрі, адже люди дійсно прийшли і допомогли його родині.


Матеріал на нову книгу Євген Положій також назбирав під час того, як збирав інформацію для “Іловайська”. Але ця історія залишилася осторонь, і письменник захотів показати її під іншим кутом. Він планував написати книгу раніше, але не зміг цього зробити. Річ у тім, що в “Іловайську” практично усі герої — реальні, і не всі із них живі зараз.
“Коли я здав “Іловайськ” до друку, я до нього довгий час навіть не торкався. І вечорами почав розмовляти зі своїми героями, причому, не з живими (з живими і так по телефону спілкуюся, з багатьма підтримую товариські стосунки). Почав себе ловити на думці, що дуже глибоко занурився у цю тематику, і треба поставити крапку. Але згодом почав знову спілкуватися із хлопцями, і зрозумів, що треба написати і їхню історію”, - каже Євген Положій.


Під час презентації у книгарні "Є".

Так з'явилася книга “П'ять секунд, п'ять днів”. І письменник сподівається, що це буде остання книжка на воєнну тематику.
“Хоча насправді “Іловайськ” - не про війну, а про любов. Про любов чоловіків і жінок до Батьківщини, про кохання чоловіка і жінки, про те, як мама любить свого сина, як маленький хлопчик чекає на свого тата з війни... А “П'ять хвилин, п'ять днів” - книга про жагу до справедливості. Війна, навіть сторічна, рано чи пізно закінчуються, а ні любов, ні жага до справедливості ніколи не закінчаться, залишаться з людиною назавжди. Любов переможе, а значить, і ми переможемо”, - переконаний Євген Положій.


Хмельничани активно спілкувалисяз письменником, задавали йому запитання.

Він також розповів хмельничанам про свою найвідомішу книгу “Іловайськ”, а також поділився планами із написання сценарію за нею.
“Кіно — це поки на рівні ідеї. Коли ти пишеш книгу, ти сам, а в кіно працює ціла команда і вкладаються мільйони коштів. Мені запропонували написати сценарій, - каже Євген Положій. - Я хотів би зробити кіно, на яке б ходили не тому, що це українське кіно про українську війну, а тому, що це гарний фільм і гарна історія з хорошою художньою якістю. Вона має бути зрозуміла не лише українцям, а й іншим націям”.


Книги Євгена Положія "Іловайськ" і "П'ять секунд, п'ять днів" у Хмельницькому можна придбати у книгарні "Є".


Сумчанин Євген Положій вперше завітав у Хмельницький.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую