ye-logo.v1.2

Фігурант гучного прокурорського обшуку у поліції Хмельниччини Гонтар спокійно пішов на пенсію

Суспільство 9435
Микола Семенишин: Розмови про те, що у поліції, ніби то, розкрадали кошти призначенні для працівників які в АТО, це маніпуляція.
Микола Семенишин: Розмови про те, що у поліції, ніби то, розкрадали кошти призначенні для працівників які в АТО, це маніпуляція. . Фото: з архіву редакції

Начальник Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області Микола Семенишин задовольнив рапорт Володимира Гонтаря про звільнення ще 15 вересня.

Про це, та інші подробиці справи, яка минулими вихідними сколихнула Хмельниччину Микола Семенишин розповів у ексклюзивному інтерв’ю сайту «Є»

Нагадаємо, на початку вересня Генпрокуратура повідомила, що викрила поліцейських, які розкрадали пальне та кошти призначені для бійців АТО.

- Згідно з наказом Центрального управління Нацполіції, з 31 серпня я був у відпустці, – чітко, із дотриманням хронології розпочав Микола Олександрович. – Перебуваючи у відпустці, ввечері 2 вересня, отримав повідомлення про те, що начальник управління матеріально-технічного забезпечення, у своєму службовому кабінеті, виявив технічні засоби, які застосовуються під час оперативно-розшукової діяльності. На місце події виїхав т.в.о начальника обласного управління, начальники слідчого відділу та внутрішньої безпеки. Начальник внутрішньої безпеки повідомив, що є всі підстави проводити такі заходи. Після того прибули працівники внутрішньої безпеки Центрального управління та представники Генеральної прокуратури. Вони проводили відповідні заходи.

У свою чергу, я запевнив, що буде повне сприяння всебічному, повному об’єктивному розслідуванню і встановленню об’єктивного кримінального провадження.

Зараз, за даним фактом, ми очікуємо матеріалів із внутрішньої безпеки для того, щоб провести внутрішнє розслідування і дати правову оцінку. Це перше. Друге – за усіма критичними матеріалами, які є у ЗМІ, моїм наказом призначенні службові розслідування. За результатами ми проведемо брифінг і поінформуємо громадськість про відповідні правові наслідки. Особисто я, і керівництво поліції, засуджуємо поведінку людей, які порушили норму закону. 

- Маєте на увазі ваших підлеглих, чи тих, хто приїхав проводити, як ви це називаєте – огляд?

- Я скажу так: мої підлеглі є фігурантами по кримінальному провадженню, але в них сьогодні немає статусу (статусу підозрюваних, свідків авт). Однак, я розумію, що якщо з квітня проводилися відповідні заходи, то має бути відповідне логічне завершення.

- Тобто ви про технічні засоби в кабінеті вашого підлеглого знали до того, як приїхали «прокурорські»?

- Так. Ми про це повідомили й на офіційному сайті. Хоча ніхто не вірить, що ми більше, ніж офіційну позицію, не знаємо, але… Якщо у мене вже буде подання на проведення службового розслідування, тоді, можливо, ми й дізнаємося щось більше. І за результатами проведеного службового розслідування зберемо брифінг, щоб поінформувати, спростувати, або підтвердити факт зловживання посадовим становищем службовими особами.

- У зв’язку з цією ситуацією, скільки осіб відсторонено від виконання службових обов’язків?

- Ніхто не відсторонений. Процесуально приймає рішення слідчий, в даному випадку – прокуратура.

- А фігурант справи Гонтар? Теж працює?

- Безпосередньо фігурант справи (Начальник управління матеріально-технічного забезпечення, Володимир Гонтар - авт.) звільнений з лав національної поліції. Він написав рапорт про вихід на пенсію, я його задовольнив. В людини є вислуга років, він має право прийняти таке рішення. Справа в тому, що він не має статусу підозрюваного, обвинуваченого. Він звільнений 15 вересня.

Зараз, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, всі справи відкриваються не проти особи, як це було раніше, а за фактом. А вже в процесі, коли особі оголошують про підозру, тоді вона набуває статусу «підозрюваний». У Конституції України є презумпція невинуватості, і якщо людина прийняла рішення не продовжувати свою службу в лавах Національної поліції у зв’язку із вислугою років, написала рапорт на звільнення, звичайно ж, що я його задовольнив.

Володимир Гонтар після гучого огляду представниками прокуратури його кабінету, пішов на пенсію.

Фото зі сторінки фейсбук.

- Розмови про те, що у поліції, ніби то, розкрадали кошти призначенні для працівників які в АТО, мають підстави?

- Я вважаю, що це чистої води маніпуляція. Це, я вважаю, працюють політтехнологи. Сьогодні на добу виділяється 30 гривень працівнику поліції. Як думаєте, він готовий за 30 гривень їхати воювати? Зрозуміло, що на кожну ротацію ми запрошуємо волонтерів, керівників відділів та відділень поліції, які звертаються за благодійною допомогою до волонтерських організацій на території району, таким чином ми повноцінно виконували і будемо виконувати свої обов’язки по захисту територіальної цілісності нашої держави. Крім того, проводилася низка ревізій і не є проблемою встановити збитки, розкрадання чи привласнення. Але я рахую, що це передчасно сьогодні говорити, що керівництво поліції у Хмельницькій області привласнювало кошти, які були призначені для працівників АТО.

Читайте також: Суд поновив на посадах 28 поліцейських, які не пройшли переатестацію

- Якщо виходити із практики, скільки часу можуть тривати розслідування подібних справ і скільки їх відкрито проти поліцейських, чи були реально розкритими із судовими рішеннями, вироками і т.д.?

- Якщо говорити об’єктивно, то йде тенденція до зниження кількості фактів, як отримання неправомірної вигоди, так і фактів перевищення службових повноважень. Сьогодні у провадженні перебуває 18 кримінальних проваджень, із них 11 за фактом перевищення службових повноважень. Яка судова перспектива? Це може визначити як слідчий прокуратури, процесуальний керівник і суд. Взагалі, процес очищення, або самоочищення, триває і є позитивна динаміка. Якщо у 2010 році виявлялося більше 20 фактів отримання неправомірної вигоди, то минулого року задокументовано було 4 факти, а в цьому році — лише 2 факти. Разом із тим факти такі маємо, але їх не приховуємо. 

- То все ж таки, були у вашій практиці випадки, коли справа була порушена проти поліцейського, факти доведені і людина понесла покарання?

- У нас був один випадок в минулому році, працівники Дунаєвецького відділу поліції, їх звинуватили за ст. 365 ККУ (Перевищення влади або службових повноважень – авт.) Але справа була в суді закрита за термінами давності. Справа тягнулася...і врешті була закрита.

Читайте також: Майже сотню поліцейських звільнили за те, що «псують репутацію відомства»

Коментарі:

Саша 22.09.2016 10:55

Между строк можно прочитать, что раз пошел в отпуск за пару дней до того, как все случилось, значит мог знать; Никто не отстранен от занимаемых должностей, потому что ждут отмашки на проведение служебного расследования? А могли бы сами начать внутреннее, для этого санкции сверху не нужны; Отпустил фигуранта на пенсию, потому что в теме и в доле, иначе не так просто все было бы; Ну и ответ на вопрос про то , были ли случаи в практике, чтобы наказали ментов, говорит сам за себя. А можно пинять и на суд, и на прокуратуру, и даже на то, что полиция честная, все равно никто не поверит после такого.

Віктор Веттер 20.09.2016 13:32

Це жалюгідне белькотіння так званого "генерала", який захищає своїх підлеглих злочинців і крадунів - вершина цинізму! Кожний поважаючий себе керівник після такого гучного скандалу повинен був би негайно подати у відставку. Аде це не про нас! Хтось ще сумнівається після цього, що генерал є організатором, керівником і безпосереднім співучасником цих розкрадань? Чи може хтось наївно вважає, що начальник управління матеріально-технічного забезпечення міг красти без відома і участі безпосереднього керівника? Фінал очікуваний і закономірний. Але є ще один чинник, про який потрібно сказати вголос: хто у цьому винний крім нас самих? Якщо ділничні роками отримували по 60 літрів бензину, а розписувались за 200, то хто їм лікар? Нехай потерпають і надалі! Відтак і доказова база на слідстві розсиплеться ще до суду. Недаремно статусу підозрюваного у Гонтара досі немає і навряд чи колись буде, адже ціна нашої прокурватури загальновідома. Крадіть далі, переатестовані хамелеони-міліціянти, адже ваш подєльник-генерал насторожі, він захистить!..)

Сергій Скорик 20.09.2016 06:04

Ага всі білі та пухнасі, я не я і хата не моя ... .

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую