ye-logo.v1.2

ЦВК в котре продемонструвало: політична коньюнктура важливіша за об’єктивну реальність

Суспільство 6356

7 жовтня Центральна виборча комісія (ЦВК) оголосила на 18 грудня 2016-го вибори в 143 об’єднаних територіальних громадах.

Раніше ЦВК призначила на 11 грудня 2016-го вибори в 41 ОТГ. Протягом 2016 року вже пройшли вибори у 25 громадах. Таким чином ще 209 ОТГ з 1 січня 2017-го зможуть вступити у нові міжбюджетні відносини, отримати додаткові повноваження та ресурси. У 2015 році ми отримали 159 ОТГ.

Отже на кінець 2016 року загалом матимемо вже 368 об’єднаних територіальних громад, які будуватимуть для своїх мешканців територію якісного життя. До 22 уже успішно діючих грромад на Хмельниченні додасться ще 4, а саме Чемеровецька, Гуківська, Ленковецька, та Судилківська. В цілому в нашій області з 605 рад базового рівня до складу ОТГ увійдуть 249, що складе 41 % від загальної кількості, або 43 % від загальної площі області.

Дуже прикро, що ЦВК в котре продемонструвало: політична коньюнктура важливіша за об’єктивну реальність і під приводом необхідності рішення, ВРУ не призначила виборів в Нетішинській та Грицівській ОТГ. Хоча роз’яснення комітету ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування відкрило шлях для призначення виборів.

Прикро, що наші нардепи ніяк не зберуться і не приймуть увесь пакет децентрілізаційних законів. Бо ж проект закону №4772 (Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) прийнято в першому читанні. І хоча голова Верховної Ради Анрій Парубій пропонував депутатам прийняти його за скороченою процедурою, то очевидно, не «доторгувались». Цей закон дав можливість призначити вибори у тих 28 громадах України яким відмовило ЦВК.

Маємо те, що маємо. Якщо закон приймуть у жовтні то вибори ЦВК зобов’язана призначити на кінець лютого. І тут уже без варіантів, але чи отримають ці громади додаткові кошти з держбюджету у лютому я не знаю і не можу дати таких гарантій. Швидше з все, лише після змін до держбюжету за підсумками першого кварталу, а по факту – не раніше травня-червня 2017 року.

От така у нас політика. Хочу подякувати Президенту і Уряду які з усіх сил намагаються відстояти курс на децентралізацію нашої країни.

До речі, Наполеон не захопив Швейцарію лише тому, що визнав: країна з таким рівнем децентралізації не може бути інтегрована у Імперію.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую