ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Унікальний музей: ракетні двигуни і скафандри замість вівтаря та ікон

Туризм 3624
Ракети під склепінням церкви
Ракети під склепінням церкви. Фото: автора

У Переяславі-Хмельницькому розмістився цікавий музей в незвичному для цього місці.

Переяслав-Хмельницький, що на Київщині, – одне з найдавніших міст України і, безперечно, заслуговує на увагу кожного мандрівника. Головна принада Переяслава – музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Це великий музей просто неба, де зібрані старовинні хатинки, млини, церкви та інші архітектурні пам‘ятки. Блукати цим музеєм можна цілий день, він дуже цікавий. Але зараз мова піде лише про його частинку, але дуже дивну і цікаву. Про музей космосу, який розмістився у… церкві.

Так музей космосу виглядає зовні.


На ганку сидіть дівчина і чекає на повернення свого космонавта.

Річ у тім, що на території музею народної архітектури та побуту розмістилися різні невеличкі музеї, і один з найоригінальніших – музей спітопізнання та мирного освоєння космосу, а нині – просто музей космосу. І цікавий він не лише тим, що там можна побачити ракетні двигуни і скафандри, в який реально літали радянські космонавти. Він цікавий ще й тим, що розмістився у старовинному дерев‘яному храмі – церкві святої Параскеви 1891 року будівництва. Її сюди доставили із села В'юнище Київської області.
І хоча я знала, що мене очікує у цій церкві, все одно була вражена. А що говорити про непідготовленого туриста, який вирішив просто заглянути у храм! Під склепінням натягнуті парашути, висять супутники, в кутках, замість ікон, стоять космонавти у скафандрах, а у тому місці, де мав би бути вівтар, розташувався макет стартового майданчика космодрому Байконур.


Макет стартової позиції космодрому Байконур.

Мабуть, це єдиний подібний музей у світі, який розмістився у церкві. За іронією долі, досягнення науки, яка досліджує космос і намагається спростувати його божественну природу, демонструються у храмі.


Ракетний двигун РД-219.

Музей космосу створили у 1979 році. В експозиції представлені макети першого штучного супутника Землі, автоматичного апарата «Луноход-1», орбітального відсіку космічного корабля «Союз» та ракетного двигуна. Є тут експонати, які побували у космосі: різні типи скафандрів, крісло-ложемент, тренувальні парашути Юрія Гагаріна та Германа Титова, костюм рідинного охолодження космонавта Павла Поповича.

 

Різні типи скафандрів.

Особливо мені сподобалось дивитися на досягнення космічної галузі у харчуванні, зокрема, на тюбики з надписами «Борщ», «Щи», «Суп харчо», «Кава з молоком». Цікаво, чи не зіпсувався у них ще борщ?


Їжа космонавтів у тюбиках.

Також у музеї відтворені робочі кабінети відомих вчених Сергія Корольова та Олександра Ішлінського.

Макет місяцеходу "Луноход-1".

Музей космосу працює з 9 до 17 години, вихідні – понеділок, вівторок. Вхідний квиток для дорослого коштує 3 грн, щоправда, доведеться заплатити ще 15 грн за вхід на територію музею побуту та архітектури, який розташовується за адресою: вул. Літописна, 2. Тел. для довідок: +38 (04567)5-53-28, 5-28-55.


  Макет супутника.

До речі, якщо будете на Київщині, завітайте у Жуляни - найбільший авіамузей України, який за кількістю дослідних і одиничних бортів є шостим у світі, а за величиною колекції – другим серед країн СНД.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую