ye-logo.v1.2

Хмельничани отримають мільйон гривень на кращі проекти з розвитку міста

Суспільство 2178
Переможців обіцяють оголосити до 10 січня нового року.
Переможців обіцяють оголосити до 10 січня нового року.. Фото: автора

Влада Хмельницького створила «Бюджет участі», який передбачає фінансування і реалізацію проектів та пропозицій городян.

Таким чином будь-який хмельничанин потенційно може отримати 100 тис. грн. на реалізацію власної ідеї для покращення міста.

Для того, щоб забезпечити прозорий та відкритий процес бюджету участі, в Інституті бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) створили електронну систему «Громадський проект».

Прийом проектів від городян стартував ще з 17 жовтня. Їх можна реєструвати на інтернет-платформі “Громадський проект”, або ж в управлінні адміністративних послуг, надавши його у паперовому вигляді. Проекти, які найбільше підтримають мешканці, будуть реалізовані з бюджету мiста.

Про це говорили у Міській Раді. На засіданні «круглого» столу з теми «Впровадження Бюджету участі у Хмельницькому», В’ячеслав Зубенко, Генеральний директор ІБСЕД, розповів, що цю практику вже використовують півтори тисячі міст у світі.

«Вперше цю практику застосували у 1989 році в Бразилії. Україна долучилася до неї у 2015 році. Відтоді ми отримали більше 200 заявок з різних міст, але планом передбачено тільки 15. До програми «Бюджет участі» вже долучилися Львів, Чернівці, Рівне, Черкаси і Полтава, а відтепер і Хмельницький», - зазначив дослідник.

Свої проекти хмельничани можуть подавати за такими напрямками: житлово-комунальне господарство, освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, спорт, культура, охорона навколишнього природного середовища.
Катерина Борисенко, керівник проекту (ГО «Соціал Буст»), радить звернути увару на те, що кінця прийому заявок залишилося менше місяця (до 15 листопада 2016 року). Подавати проекти можуть лише фізичні особи, які досягли 18 річного віку і мають місцеву прописку. Кількість проектів, поданих однією особою, цього року необмежена, але вартість одного не повинна перевищувати 100 тис. грн. Окрім того, бов`язковою умовою повинно бути, щоб об`єкт перебував у власності міста, а не у приватній.

Правила участі можна переглягути за посиланням. Перед тим, як проекти опублікують на сайті, їх попередньо оцінять в управлінні економіки Хмельницької міської ради. Після цього відбудеться голосування за остаточно відібрані проекти, яке триватиме з 16 до 30 грудня 2016 року.

Голосування анонімне, але для того, щоб це зробити, окрім імені, прізвища та електронної адреси, потрібно буде вказати ще й номер мобільного телефену, серію і номер паспорту. Дослідники зазначають, що це вимушена міра для уникнення накрутки голосів. Зареєструвавшись, хмельничани зможуть проголосувати одразу за 5 різних проектів.

Ті проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів, і сума яких дорівнюватиме 1 млн. грн., реалізують впродовж 2017 року.

Переможців обіцяють оголосити до 10 січня нового року.

Більше інформації можна дізнатися на сайті Хмельницької міської ради у розділі «Громадський проект. Бюджет міських ініціатив»  та на сторінці «Громадський проект. Хмельницький» у Facebook. 


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую