ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Жовква – ідеальне місто доби Ренесансу

Туризм 7560
Фронтальне крило Жовківського замку
Фронтальне крило Жовківського замку. Фото: автора

Забудова міста спланована як людський організм, де замок – голова, а два собори – серце

 В 25 кілометрах на північ від Львова розкинулося невелике, але неймовірно гарне місто Жовква. У цьому райцентрі на маленькій території скупчилося півсотні старовинних пам'яток, частина із них мають світове значення. Зокрема, це дерев'яна церква Святої Трійці, яка увійшла у список спадщини ЮНЕСКО, та синагога оборонного типу, за прикладом якої будували святині у Тель-Авіві.
Жовква збудована за концепцією «ідеальних міст» доби Ренесансу. Тобто, створювалася збалансована забудова, де кожній важливій будівлі належало конкретне місце у просторі, і всі вони гармоніювали між собою.


Сучасна ратуша збудована у 1932 році. 

Цю ідею втілював у життя архітектор родом з Італії Павло Щасливий (дата народження невідома, помер у 1610 році). За його задумом місто походило на живий організм, де роль голови належала замку, Ринкова площа була нутрощами, міські брами – руками і ногами, а два храми (костел святого Лаврентія і церква Різдва Христового) утворювали серце. Серце міста, як і людини, складалося з двох половинок.

Костел святого Лаврентія розташувався у центрі міста.

Щоб оглянути усі пам'ятки Жовкви, пройтися старими вуличками і посидіти у затишній кав'ярні, яка розташована у старовинній будівлі, вистачить двох-трьох годин. Стара забудова розміщена дуже компактно.
А тому, якщо стати на центральній площі (зараз Вічева, а колись Ринкова) і глянути у будь-який бік, неодмінно побачиш щось старовинне і гарне: різнокольорові кам'яниці з терасами, вежу-ратушу з годинником, стіну Жовківського замку, костел святого Лаврентія, а на дальньому плані – Монастир Різдва Христового.

Монастир Різдва Христового - один з найцікавіших українських храмів.

До речі, монастирський собор, збудований у 1612 році, вважається одним із найцікавіших українських храмів. Він славиться своїм розписом стін, у якому біблійні мотиви поєднуються з історичними та національними. Наприклад, на одній із фресок роботи Юліана Буцманюка (початок ХХ століття) козаки несуть дари Ісусу, а на іншій – святі одягнені у вишиті сорочки.

Історики припускають, що у цьому храмі міг бути охрещений юний Богдан Хмельницький. І хоча документальних підтверджень цьому немає, є факт, що у 1594 році на службу до Жовкви був прийнятий Михайло Хмельницький, а наступного року у нього народився син Богдан. А церква Різдва Христового була тоді єдиним православним храмом в місті (крім парафії Івана Хрестителя на Винниках), тому, цілком ймовірно, що хрестили його тут.

На задвірках монастиря.

Інші пам'ятки Жовкви мають не меншу цінність. Наприклад, місцева синагога оборонного типу, збудована у ренесансному стилі. Її звів наприкінці ХVІІ століття королівський архітектор Петро Бебер. Жовківська синагога стала однією з найбільших у Європі подібного типу. А за її проектом зводили іудейські святині в інших містах, зокрема, у Тель-Авіві.

Жовківська синагога - унікальна пам'ятка.

Через те, що до наших днів синагога погано збереглася (пережила пожежу, вибух, використовувалася як склад), вона потрапила у список «100 пам'яток світу, що перебувають у загрозливому стані», складений Нью-Йоркським фондом світових пам'яток. Завдяки цьому споруду почали реставрувати, однак роботи просуваються вкрай повільно.

Храм святого великомученика Йосафата.

Ще одна пам'ятка, яку не можливо не згадати, – це дерев'яна церква Святої Трійці, зведена у 1720 році. Вона – чудовий зразок галицького дерев'яного зодчества, а тому у 2013 році разом з іншими українськими і польськими церквами карпатського регіону увійшла у список спадщини ЮНЕСКО. Не меншу цінність, ніж сама будівля, має її інтер'єр. Так, у храмі зберігся п'ятиярусний липовий іконостас початку XVIII століття. Близько 50 ікон, створених майстрами місцевої малярської школи, передають національний колорит. Зараз церква належить греко-католицькій громаді.

Дуже мальовничо виглядають старі кам'яниці із критими переходами, у яких розташувалися кав'ярні.

Як дістатися
Зі Львова до Жовкви курсують численні автобуси і маршрутки. Також є приміський потяг, який відправляється з центрального залізничного вокзалу.

У Жовкві на маленькій території розташувалося багато цінних пам'яток. 

Читайте про ще одне дивовежне містечко Львівщини Белз - одне з найстаріших та найменших міст України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую