ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відбулась прем’єра унікального театрального арт-проекту "Оскар і Рожева Пані"

Культура 3711
Після вистави глядачі дякували акторам за неперевершену гру.
Після вистави глядачі дякували акторам за неперевершену гру.. Фото: автора

Це вже третій тур містами України, але хмельничани цю виставу побачили вперше.

«Оскар і Рожева Пані» - роман сучасного французького письменника Еріка-Еммануеля Шмітта. Театральний проект за його мотивами, який створили митці з Івано-Франківська і Києва, має на меті привернути увагу суспільства до проблеми паліативної допомоги невиліковно хворим на рак українським дітям. 
Це історія про важкохворого 10-річного Оскара, який випадково дізнається, що скоро помре. Його батьки не знають, як себе поводити, і через це хлопчик сильно злиться на них. Замість любові він відчуває тільки жалість до себе, тому замикається, залишившись із болем сам на сам.

На Різдво Оскар втік з лікарні і прийшов до Рожевої Пані додому. У той вечір хлопчик примирився з батьками, а Ружа порозумілася з і своїми дорослими дітьми.

Рожева Пані, яку зіграла Ірма Вітовська, це Ружа - 40-річна підприємлива актриса, якій дуже потрібні гроші. Тому вона вирішує на період новорічних свят трохи підзаробити спектаклями у дитячій лікарні. Так склалося, що жінка, яку цікавило виключно питання гонорару і було майже начхати на малих пацієнтів, стає єдиною розрадою для малого Оскара в останні дні його життя.

Ружа вигадує гру, за умовами якої, хлопчик проживатиме один день як 10 років. Завдяки цьому Оскару вдається прожити цілих 120 років. Він дорослішає, навіть одружується і старіє.

«Оскар і Рожева Пані» став основою для театральних постановок у різних країнах. Але за всю історію сценічних інтерпретацій роману, ніколи ще діти не виконували головні ролі. За це ініціатори проекту в Україні зазнали критики і звинувачень. Але Ірма Вітовська каже, що вони свідомо на це пішли, щоб вже точно ніхто не зміг заплющити очі на проблему невиліковно хворих дітей - «дітей, яких не існує».

 

Режисер театрального арт-проекту Ростислав Держипільський розповів, що коли проводили кастинги, деякі батьки відмовлялися і не хотіли, щоб діти грали таку страшну історію. Але тим діткам, які зараз беруть участь у виставі, пояснили, що навпаки - вони роблять дуже хорошу справу.

«Оскар і Рожева Пані» - це ще й унікальний благодійний арт-проект.

Разом зі спектаклем у тури їздять представники благодійного фонду «Мати Тереза». Під час показів вони збирають благодійні внески для надання паліативної допомоги важкохворим дітям і залишають ці гроші там, де проходить вистава. 28 жовтня Хмельничани на благодійність віддали більше 16 тисяч гривень.

Усі кошти передали на потреби гематологічного відділення Хмельницької обласної дитячої лікарні.

За попередні два тури містами України (13 вистав) волонтерам вдалося зібрати біля 800 тисяч гривень.
Цього року Хмельницький став першим містом, з якого розпочалися покази. Вистава вже відбулася у Житомирі, попереду ще Київ, Чернігів, Полтава, Харків, Запоріжжя і Дніпро.

Та це не просто театральна вистава – це цілий арт-проект. У ньому звучать пісні Славка Вакарчука, окрім того музиканти гурту «Океан Ельзи» написали спеціальний музичний супровід. Чудову анімацію до вистави зробив художник Андрій Єрмоленко. Також були використані фрагменти телешоу «ШоумаSтгоун» за участі Ірми Вітовської.

В останні хвилини вистави присутнім показали фото-проект Русі Асєєвої «Діти, яких не існує» 
На екрані показали фотографії невиліковно хворих дітей, яких люди ніде і ніколи не зустрінуть. Зі слів Ірми Вітовської, таких в Україні - 80 тисяч, і минулого року 17 тисяч з них померли.

«Цих дітей суспільство та медицина не помічає. Їх не можна вилікувати, але можна подарувати гідне життя і справжнє дитинство. На той час, який їм відведено. І це наш з вами обов`язок як суспільства» - сказала акторка на завершення.

Головну роль Оскара грав 10-річний школяр з Івано-Франківська Марко Кирильчук.
Підтримати хлопчика приїхали й хрещені батьки. Анатолій Мельник живе у Макові (Дунаєвецький р-н), на виставу приїхав разом з дружиною і донькою. Каже, що гру Марка бачили вперше, бо раніше відвідати виставу чомусь не вдавалося.

«Режисеру потрібно віддати належне, що він поставив таку виставу, - поділилася думками хмельничанка Наталя Василенко. - Ми зараз під великим враженням. Після цього розумієш, що всі побутові проблеми – не проблеми зовсім, що в людей є дуже сильний біль і вони з ним живуть кожен день. Якщо чесно, так наплакалися… Я би всім рекомендувала сходити на цю виставу, для того, щоб просто переглянути своє ставлення до життя».

На виставу жінка прийшла з маленькою донечкою. Розповідає, що дівчинка дуже розхвилювалася і їй довго довелося пояснювати, що це просто вистава.

Рожева пані проводила час із хлопчиком за гонорар, але вкінці від грошей відмовилася

У лікарні хлопчик закохався у Пеггі Блу – дівчинку з дивовижно блакитним від хвороби кольором шкіри.

У день, коли Оскару виповнилося 50 років, Ружа приготувала йому святкову вечерю.

Протягом останніх днів Оскар грав гру на планшеті. Він ростив дерево, яке щодня виростало ніби за 10 років. Таким чином хлопчик помер у глибокій старості – в 120 років.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую