ye-logo.v1.2

У Національній академії Державної прикордонної служби України писали диктант єдності

Суспільство 7138
Багато учасників надішлють свої тексти на перевірку
Багато учасників надішлють свої тексти на перевірку. Фото: автора

До Дня української писемності та мови відбувся Шістнадцятий радіодиктант національної єдності

«За легендою, апостол Андрій Первозванний на одному з пагорбів, де нині Андріївська церква, напророчив: "На сих горах возсiяє благодать Божа, i буде город великий, i церков багато воздвигне Господь"…».

Сьогодні об 11:30 ці рядки написали десятки тисяч українців.

У Національній академії Державної прикордонної служби України ім. Хмельницького (НАДПСУ) також долучилися до акції.

Курсанти, викладачі, військові, цивільні працівники, персонал… Близько 200 людей зібралися у конференц-залі щоб написати диктант «Україна на зламі тисячоліть».

 

 

У «НАДПСУ» диктант єдності писали близько 200 чоловік

«Українське радіо» започаткувало цю акцію ще у 2000-му році. Відтоді щороку українці можуть взяти участь та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Традиційно текст диктував Олександр Авраменко, доцент Київського університету ім. Б. Грінченка.

Диктор Олександр Авраменко у прямому ефірі дав кілька цікавих експрес-уроків української мови. Після чого побажав слухачам гарного настрою, порадив звертати увагу на паузи для правильної пунктуації, і підказав про велику кількість власних назв у тексті.

Близько 20 хвилин учасники акції з «НАДПСУ» у Хмельницькому писали диктант.

Текст – авторський, ексклюзивний, створений спеціально на замовлення «Українського радіо» – складався з близько 150 слів.

Головне у акції була не перевірка знань. Важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово.

За умовами акції, учасники могли сфотографувати написане і надіслати на електронну скриньку радіо для перевірки. Та багато учасників, особливо курсанти, надали перевагу звичайній пошті.

Першокурсник Артем Манухін, навчається на факультеті іноземних мов та гуманітарних дисциплін. Хлопець каже, що для нього диктант виявився складним.

«Орфографію не важко було написати,бо Авраменко читав текст спокійно та впевнено. Важко було зі знаками пунктуації та власними назвами. Гадаю, що 2-3 орфографічні помилки точно зробив, але думаю, що написав добре. Ось надішлю лист і перевірю, чи це так», – поділився Артем.

Викладачі писали диктант разом із вихованцями закладу.

Ініціаторами акції у «НАДПСУ» стали викладачі кафедри педагогіки та соціально-економічних дисциплін. Вони читають блок україномовних предметів і теж зголосилися перевірити свої знання.

Своїми враженнями поділився й завідувач кафедри, Олександр Діденко.

Підбиття підсумків і урочистий фінал акції відбудеться у грудні. Точної дати київські організатори не називають. Але тоді в прямому ефірі ведучі розкажуть про кількість листів, про особливості тексту і найбільш поширені помилки. А ті, хто виявляться найкращими отримують призи та привітання в прямому ефірі.

Наостанок Олександр Діденко висловив сподівання, що в подальшому до акції долучиться більше учасників з їхнього закладу.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую