ye-logo.v1.2

Лише п'ять професій у навчальних закладах Хмельниччини профінансує держава

Суспільство 2057
Уряд визначив 19 професій, які є стратегічно важливі для розвитку економіки України
Уряд визначив 19 професій, які є стратегічно важливі для розвитку економіки України. Фото: korrespondent.net/

Уряд визначив перелік з 19 професій загальнодержавного значення.

Підготовка кадрів за 19 професіями загальнодержавного значення здійснюватиметься у професійно-технічних навчальних закладах за кошти держбюджету. У постанові Уряду вказано, що на їх фінансування у 2017 році витратять 169 мільйонів 600,8 тисяч гривень. Ці кошти включать в освітню субвенцію та передадуть місцевим бюджетам.

У департаменті освіти у науки Хмельницької ОДА кажуть, що в області є 28 профтехучилищ, в яких навчається близько 11 тисяч осіб. У 12 із них здійснюють підготовку лише за п'ятьма із перелічених напрямків - живописець, токар, тістороб, верстатник деревообробних верстатів, фрезерувальник. Ще на 3 спеціальності 4 профтехучилища мають ліцензію, але набір не здійснювали (верстатник широкого профілю, бджоляр, монтажник систем вентиляції, кондиціювання повітря, пневмотранспорту й аспірації).

“Уряд визначив цих 19 професій, які є стратегічно важливі для розвитку економіки України. Із цього переліку в нашій області здійснюють підготовку за 5, ще на 3 маємо ліцензії. Попри те, частина професій не користуються попитом серед молоді. Поки не відомо, як саме буде відбуватись механізм розподілу коштів. Чи будуть вони для кожного навчального закладу, де здійснюється підготовка за цими професіями, чи їх виділятимуть окремо по областях. Частина професій пов'язання із видобутком нафти і газу. В нас цей напрямок не розвинутий і ніколи не здійснювалась підготовка”, - зазначає заступник директора – начальник управління професійної освіти та ресурсного забезпечення департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Антоніна Харчук.

Список професій загальнодержавного значення

Антоніна Михайлівна додає, що перелічених професій навчають і у закладах, які знаходять при установах виконання покарань. По області їх є чотири, там готують токарів, фрезерувальників та верстатників деревообробних верстатів. 

Професії, які не входять до переліку, фінансуватимуться за рахунок обласного бюджету і, якщо нічого не зміниться, то з бюджету міста.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую