ye-logo.v1.2

Майдан, що змінив Україну, або Як відзначили день, коли почалася справжня війна за українську незалежність

Суспільство 2003
Також нагородили бійців, які воюють на сході країни, та відзначили роботу волонтерів і активістів у тилу.
Також нагородили бійців, які воюють на сході країни, та відзначили роботу волонтерів і активістів у тилу.. Фото: атора

Вчора, 21 листопада у річницю початку Революції Гідності, в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Старицького відбулося вшанували Героїв Майдану і АТО.

Перед офіційним початком урочистостей, присутні в театрі згадали день початку Майдану – 21 листопада 2013 року. Учасники ділилися своїми спогадами із тих днів, а також, як пізно ввечері сотні студентів згуртувалися довкола спільної мети – відстояти своє право на вільний європейський розвиток, що пізніше призвело до справжньої Революції Гідності.

Нині міський голова Хмельницького, а у часи Революції - спікер місцевого Майдану Олександр Симчишин зокрема нагадав, як це відбувалося у нашому місті.

“Хмельницький майдан розпочинався 22 листопада. Пам’ятаю, як мені близько другої години ночі прийшло повідомлення від активіста Степана Кушніра про те, що молодь вирішила зібратися у Хмельницькому на майдані і протестувати проти того, що нібито в нас хочуть забрати європейський вибір. 21-го вночі зібралось буквально 8 людей, а вдень вийшло чоловік 60-70. Була шалена злива, усі дуже змокли. Мені довелось виступати першому, і на той час я, чесно кажучи, не зовсім розумів що говорити. Тоді я вважав, що це просто чергова акція протесту, яких було до того десятки. В перші дні виходило 100-120 людей і навряд чи хтось думав, що з часом Євромайдан переросте у щось більше", - пригадав Олександр Сергійович.

Він також зазначив, що з огляду на сьогодні стає зрозумілим, що  тоді, 21 листопада 2013 року почалася справжня війна за українську незалежність.

"Так на жаль стається, що ті, хто починає боротися за свою свободу змушені боронити її зі зброєю у руках. Дуже багато майданівців пішли добровольцями в АТО, дуже багато майданівців віддали життя за українську державу на Сході. Згадуючи усіх тих, хто на жаль не з нами, я хотів би, щоб усі розуміли, що українська держава існує завдяки цим людям”, – зазначив Олександр Симчишин.

Міський голова сказав, що Україна приречена на перемогу, адже попри те, що є багато бажаючих знищити нас, ніколи нікому цього не вдавалося.

«Українці – нація незнищенна. Ми свою дорогу йдемо, йдемо чесно, гідно і достойно. І я переконаний – завершимо цю дорогу перемогою. В пам'ять про всіх загиблих, в пам'ять про всіх героїв, в пам'ять про всіх поранених і про всіх живих, заради наших дітей», – завершив Олександр Сергійович.

 Хвилиною мовчання вшанували героїв Небесної Сотні і героїв АТО, серед яких, зі слів міського голови, майже 150 – з Хмельниччини.

Після цього відбулася офіційна церемонія, на якій вручили свідоцтва про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» та нагрудні знаки членам сімей 25 хмельничан, які загинули в АТО. 

  

 Нагороди вручали під гучні оплески і викрики із залу «Слава! Слава! Слава!».

Кожній сім’ї також надали грошову винагороду у розмірі 20 мінімальних заробітних плат.
А восьми Героям-хмельничанам вручили Почесні відзнаки міської громади «Мужність і відвага». Трьом з них, на жаль, посмертно.

Нагородили й місцевих волонтерів і громадських активістів. За громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, усі вони отримали почесні грамоти і цінні подарунки.

Олександр Абаєв один із тих, хто після Революції Гідності та поранення пішов добровольцем в АТО


 Вшанували пам’ять хмельничан, які полягли заради майбутнього нашої держави, і подякували живим героям не лише почесними відзнаками, а й піснями.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую