ye-logo.v1.2

У Хмельницькому вийшла книжка про подільський музей Анни Ахматової

Культура 3274

Сергій Трояновський дослідив історію унікального закладу у Слобідці-Шелехівській

Літературно-меморіальний музей видатної поетеси Анни Ахматової, що у Слобідці-Шелехівській на Деражнянщині, - унікальний заклад. Адже він розташований у садибі її рідної тітки Анни Вакар, у місці, де поетеса неодноразово бувала (цьому є документальні підтвердження). Крім того, там жила і похована її мати Інна Горенко.
Книга Сергія Трояновського “Только память любви нетленной” (російською мовою) — це масштабне дослідження історії музею та закарбування пам'яті про людей, які долучилися до цієї благородної справи. Щойно книга вийшла друком, у Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва відбулася її презентація.
Автор книги — голова міського товариства російської культури “Русь”, актор та режисер Сергій Трояновський. Протягом кількох років він досліджував архіви, збирав свідчення людей, отримав унікальні спогади та фотографії, які не були надруковані раніше.


Сергій Трояновський провів велику дослідницьку роботу.

“Є люди, які доклали неймовірних зусиль для того, щоб музей виник. Вони робили це абсолютно безкорисливо, не потребуючи винагороди чи слави. Але це не справедливо, якщо їхні імена будуть забуті”, - каже автор книги.

 

 Серед них: дослідник життя Гумільова та Ахматової Вадим Черних, який дослідив родословну поетеси і виявив, що її родичі жили на Хмельниччині; московський журналіст Євген Степанов, який відшукав могилу матері поетеси у Слобідці-Шелехівській; подолянка Ганна Сатановська, яка працювала у домі Вакарів, поділилася спогадами і вказала на могилу Інни Еразмівни; легендарний Євген Лінд, який власноруч створив кілька десятків музеїв у Санкт-Петербурзі і взяв активну участь у створенні ахматівського музею на Поділлі; скульптор Віктор Зайко, чия робота (погруддя поетеси) прикрашає подвір'я музею; Марія Скорбатюк, яка була директором музею від його заснування до власної смерті; хмельничанки Галина Буяновська та Міла Пісклова, які їздили у Санкт-Петербург збирати інформацію про перебування Ахматової на Поділлі та багато-багато інших.


Виступає Галина Буяновська.

“Будучи у Ленінграді, я мала можливість ознайомитися з речами Анни Ахматової, попрацювати з її книжками. А тоді, у 1980-х, вони були видані лише за кордоном — у Вашингтоні”, - поділилася спогадами під час презентації книги Галина Буяновська.


А Міла Пісклова розповіла про своє знайомство з легендарною особистістю Євгеном Ліндом, який неодноразово їздив на Хмельниччину, привозив експонати для музею.


Міла Пісклова ділиться спогадами про поїздку у Санкт-Петербург та знайомство із Євгеном Ліндом.

Відкрили музей на Деражнянщині 24 червня 1989 році, у день сторіччя від дня народження Анни Ахматової (цей рік ЮНЕСКО оголосила роком поетеси – прим. авт.). За перші 20 років існування музею його відвідало понад 40 тисяч чоловік.


Виставка літератури, присвячена поетесі та музею у Слобідці-Шелехівській.

Останніми роками будівля музею потребує ремонту.
“Директор обласного літературного музею Василь Горбатюк, у веденні якого перебуває музей у Слобідці-Шелехівській протягом останніх років, в зв'язку з катастрофічним станом будівлі, неодноразово звертався в обласну раду з питання фінансування ремонтно-відновлювальних робіт в музеї. Навесні 2016 року, коли йому вдалося знайти будівельну організацію, готову за 100 тисяч гривень провести роботи зі зміцнення аварійної стелі в одній із експозиційних кімнат, він знову підняв питання фінансування цих робіт на балансовій комісії обласної ради. Конкретної відповіді немає досі: питання прийняте до розгляду, - розповідає Сергій Трояновський. - Майбутня зима, яку синоптики прогнозують з тривалими морозами, на відміну від попередніх трьох теплих зим, підсилює побоювання щодо необоротного руйнування будівлі”.


Під час презентації книги у бібліотеці для юнацтва.

У зв'язку з цим автор книги спільно з ініціативною групою оголосив про початок акції “З миру по ГРИВНІ — врятуємо МУЗЕЙ”. Сергій Миколайович ще під час презентації книги звернувся до присутніх з пропозицією внести свій внесок у збір необхідної на ремонт суми. Було зібрано перших 600 гривень.


під час презентації автор книги розповідав цікаві історичні факти та демонстрував фотографії.

Долучитися до благородної спадщини може кожен охочий, переказавши кошти на спеціально створений рахунок для благодійних внесків: Хмельницький обласний літературний музей, р/р 31558301124367 ГУДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013, Код 34088892.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую