ye-logo.v1.2

Чи дійдуть подарунки Святого Миколая до дітей-сиріт?

Суспільство 5872

Наближаються так очікуванні сьогодні свята: свято Миколая, Різдво, Новий рік.

Традиційно багато українців в ці дні згадують про дітей, що опинились без опіки батьків і хочуть їх порадувати , прийнявши участь у певній благодійній акції, яка передбачає відвідування таких діток зазвичай у інтернаті та роздачу святкових подарунків.

А чи стане краще життя дітей від цього краще? Чи отримають діти те, про що дійсно мріють?

Хочу поділитись деякими думками щодо того, як можна і як не потрібно допомагати дітям.

Але перед цим коротко важлива інформація про інтернатну систему. Багато хто сьогодні називає її «монстром», який руйнує життя дітей і це неспроста. В інтернаті життя дітей руйнується, хоча виглядає все по-іншому. Система інтернатів дуже потужно фінансується.

Так на сьогодні з бюджету України на її утримання виділяється близько 7,6 млд. гривень. Але при цьому на потреби дітей доходить тільки приблизно 10%. Основна сума - це заробітна плата працівників, комунальні послуги та інше… На одну дитину приходиться близько 20 тис. грн. щомісячно. За ці кошти знедолених дітей можна було б навчати , наприклад, у Європі!

В Україні нараховується близько 700 інтернатів, в яких живе понад 100 тисяч дітей. У Хмельницькій області таких закладів 24, десять із них - це заклади спеціальні та спеціалізовані школи-інтернати.

Що цікаво: дітей зі статутом сиріт чи позбавлених батьківської опіки майже не має, менше 10% і більшість з них проживають в спеціалізованих школах-інтернатах.

Це говорить про те, що сьогодні інтернати наповнюють свої ряди так званими «домашніми »дітьми, які на вихідні, а в деяких школах і кожен день ходять після уроків додому. Чому ж ці діти не ходять у звичайні сільські школи?

Відвідуючи родини, діти яких у інтернатах, стає зрозуміло, що замість того, щоб надати підтримку родинам, які опинились у важких життєвих обставинах, вигідніше помістити дітей в інтернат. Всі думають, що дітям краще в інтернаті, ніж з поганими батьками. Так то так, але, якщо батьки такі погані і знущаються над дітьми, то чому їх тоді не позбавляють батьківських прав? Та тому, що не має за що! Більшість родин звичайні сім’ї, які просто дуже бідно живуть і не мають належної підтримки ні зі сторони держави , ні зі сторони громади.

А ще в інтернаті діти зовсім незахищені! Про це знаю не тільки з журналістських сюжетів, а і від самих дітей, які навіть не мають кому пожалітись. І скільки б не викривали журналісти інтернатну систему, скільки б захисники дітей не звертались про допомогу, кількість дітей в інтернатах не зменшується. Адже є приміщення, гарне державне фінансування(до речі ми зі своїх податків їх і фінансуємо), а діти завжди знайдуться!

А держава замість того, щоб зосередитись на усиновленні сиріт, підтримці сімей чи створення прийомних сімей, знову і знову наповнює інтернати новими дітьми-жертвами системи, які крім деградації нічого від неї не отримають.

А тепер, як правильно допомогти цим дітям:

1.Якщо ви насправді хочете допомогти дітям, то підтримуйте конкретну дитину, а не заклад.
Якщо їдете в інтернат, то прослідкуйте, щоб ваші подарунки дістались дітям.

2. Поцікавтесь життям дитини і відвідайте родину, з якої дитина потрапила в інтернат. Найкраще, що ви можете зробити для дитини-допомогти її потрапити в сім’ю!

3. Якщо родина дитини хоче піклуватись про неї, допоможіть її в цьому, надавши підтримку.

4. Підтримуйте і співпрацюйте з тими організаціями, які працюють не тільки акціями, а систематично, і їх робота направлена на якісну допомогу дітям та родинам.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую