ye-logo.v1.2

Дружба з сусідами і «золотий» замок: як хмельничанам вберегти квартиру від крадіжки

Суспільство 5999
Найчастіше обкрадають будинки, які не мають засобів сигналізації чи системи відеоспостереження
Найчастіше обкрадають будинки, які не мають засобів сигналізації чи системи відеоспостереження. Фото: з архіву

Пробратися до чужого помешкання для злодія – не проблема.

Вивернуті шафи і шухляди, розкидані речі, розірвані подушки і матраци: ось що здебільшого залишають після себе квартирні злодії. Потім доводиться по десять разів пояснювати поліцейським, що зникло, де лежало, в котрій годині ви вийшли з дому, хто міг вас обікрасти і тому подібне.

Можна сподіватися, що ваше майно швидко знайдуть, але це якщо пощастить. Згідно статистики, найближчих півроку правоохоронцям вдається розкрити лише близько 30 відсотків крадіжок із житла.

Як повідомили сайту «Є» у Хмельницькому відділі поліції, за 10 місяців цього року в обласному центрі обікрали 351 квартиру та приватний будинок. За відповідний період минулого року сталося на десять крадіжок більше. Цьогоріч правоохоронці знайшли злодіїв лише у 75 випадках.

Начальник сектору кримінальної поліції Хмельницького відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області підполковник поліції Михайло Москальчук розповідає, що проникнення до помешкань найчастіше вчиняється шляхом віджиму дверей, вікон, даху, шляхом підбору ключів чи виставленням скла з віконних рам чи балконних дверей. Такі способи використовуються майже у 80 відсотках крадіжок із проникненням. В під’їзд заходять за допомогою «універсального» брелока, який підлаштований для відкриття усіх домофонів. Придбати його неважко, і коштує він близько 100 гривень.

Михайло Москальчук розповідає, що злодії потрапляють в домівки хмельничан різними способами

Сайт «Є» розпочинає серію матеріалів «Безпечне місто», де розповідатимемо про те, як вберегти житло від крадіжок, не потрапити на гачок шахраїв, не стати жертвою кишенькового злодія.

«Нашу квартиру обікрали вже вдруге»

«У вихідний день ми зранку поїхали на дачу. Вдома нікого не було. Ніхто з сусідів нічого не бачив і не чув. Злодії користувались відмичкою – такі результати експертизи. Побачив розгардіяж у квартирі чоловік, коли повернувся", - розповідає хмельничанка Оксана Матяш (ім'я і прізвище змінено, - прим авт.).

Найсумніше те, що її квартиру обікрали вже вдруге. Навчені гірким досвідом 15-річної давнини, власники придбали ще тоді дорогий і, здавалося б, надійний, замок за 300 доларів. Як виявилося, врятувати від крадіїв він не зміг.

«Забрали тільки гроші і золото. Зважаючи на те, що в квартирі було багато техніки: комп’ютери, фотоапарат, планшети, ноутбук. І все лежало на видному місці. Прикраси були закриті в шкатулці, їх легко знайшли, вкрали і біжутерію, - розповідає жінка. – Коли приїхала слідча група, все обсипали порошком, але не знайшли відбитків пальців, лише два сліди від взуття і шматок якоїсь тканини. Ми тоді повирізали з фотографій прикраси, які купувалися на замовлення та за кордоном. Але це не допомогло. Поліцейські навіть не дають надію, що щось можна знайти. Нам сказали, що в квартиру ймовірно пробралися гастролери з іншого міста, які спеціалізуються на ювелірці».

У квартиру хмельничанки пробралися гастролери, які спеціалізуються на ювелірці. Фото: kraja.anti-lie.com

Як пояснює Михайло Москальчук, найчастіше обкрадають будинки, які не мають засобів сигналізації чи системи відеоспостереження. Часто у таких помешканнях власники нехтують безпекою власного майна та ставлять дешеві замки, залишають відчиненими вікна та балкони.

«Серед осіб, які затримані за вчинення крадіжок, більшість – місцеві жителі. Вони орієнтуються у місцевості, хто, де та з якими статками проживає, коло їх знайомих та розклад дня. Гастролери рідко приїздять до нас», - говорить поліцейський.
Михайло Ігорович каже, що в осіб, яких затримують за вчинення крадіжок, проводяться обшуки за місцем проживання чи у інших місцях, вилучають викрадені речі, які вони не встигли збути. Після усіх необхідних слідчих дій майно повертають власникам. Крадене вилучають у людей, які його придбали. Кошти за це їм не повертають, тому у таких випадках потрібно звертатися до суду.

Злодії впоралися за півгодини

З часу, коли в Сніжани Петрів (ім’я та прізвище змінено, - прим авт.) обікрали квартиру, минуло вже півроку. Ніяких слідів злочинців та жодної надії побачити ще коли-небудь вкрадені речі. Вона знімає квартиру ще з двома дівчатами. У всіх трьох вкрали ноутбуки і гроші. Бо більше, каже Сніжана, красти було нічого.

«Я завжди думала, що злодії йдуть лише до заможних людей, тому те, що нашу зйомну квартиру обікрали, стало для мене несподіванкою. Фактично ми живемо не вдома, тому цінних речей не тримаємо. Єдине – це техніка: ноутбуки були у всіх нас, деякі заощадження. Перевернули квартиру, забрали все, що знайшли. Хоча залишили мій фотоапарат – «мильничку» і срібні прикраси», - згадує дівчина.

Крадії винесли з житла техніку. Фото: автора

Злодії впоралися за півгодини: саме стільки часу минуло, відколи на роботу пішла одна з дівчат, а згодом повернулася її сусідка. В хаті – справжній бедлам, на підлозі всі речі з шафи, тумбочок, подушки і покривала.

«Не знаю, що було гірше: прибирати свій одяг, знаючи, що його торкалися чиїсь брудні ручища, чи відмивати квартиру від чорного порошку, яким поліцейські все обсипали, - ділиться емоціями Сніжана. - Ми кілька разів були в поліції, давали свідчення, потім телефонували слідчим, запитували, чи є хоч якісь результати. Але все глухо, ніяких новин. І так уже півроку».

Особа, яка «йде на справу» заздалегідь підготовлена

Як пояснили в поліції, є декілька груп крадіжок. Це такі собі випадкові, коли людина бачать вільний доступ до чужого помешкання і, так би мовити, діє. А є такі, які ретельного готують «професійні» крадії. Вони знають, що в квартирах проживають люди заможні. Їх крадії відстежують, знають скільки є членів сім’ї, та який у них робочий графік. Можуть на одному сходовому майданчику обікрасти кілька квартир.

Злодї-квартирники працюють професійно і зазвичай не залишають слідів, працюють в рукавичках, взуття знімають або купують на один раз. Виносять те, що можна легко сховати. Часто це люди, які вже притягувались до відповідальності за крадіжки.

Як зазначає речник поліції міста Катерина Терещенко, складність розслідування крадіжок в тому, що в місті мало відеокамер. Є лише декілька будинків, здебільшого це новобудови, де встановленні камери.

Практично не існує замка, який неможливо відкрити

На думку фахівців, найкращий варіант убезпечити житло - встановлення охоронної сигналізації. Звісно, дорогі замки кращі, ніж дешеві. Якщо можливості купити дорожчий немає, правоохоронці радять купити кілька дешевших: чим більше - тим краще.

«Зараз у вільному продажі є багато інструментів, якими відкриваються будь-які замки. Тому найкраще все ж таки встановити охоронну сигналізацію. Цим займаються приватні фірми, і розцінки у них різні. Але зараз такі послуги дуже доступні. Найменша вартість сигналізацій починається від 100 грн./місяць. Це бажано робити, бо так ви вже на 90 відсотків зможете бути впевненими у своїй безпеці», - директор магазину з виготовлення і встановлення замків Геннадій Смольницький.

Фахівці кажуть, що не існує замка, який не можуть зламати злодії. Фото автора

З його слів, вартість справжніх якісних замків починається від 3 тисяч гривень. Якщо ставлять за 400-600 грн. – це не замки. Вони усуваються за хвилину і без шуму. А на хороші і якісні потрібно витратити час. Там і метал товстіший, і якість краща, і конструкція складніша.

«Потрібно встановлювати два замки. І обов`язково з якісними серцевинами і захисними накладками. Залишений у замку ключ із середини також не зможе вберегти від злому. Адже є такі «майстри», які провернуть сам замок і вправно відкриють квартиру вашим же ключем. А по-друге – від цього псуються і ключ, і замок. Якщо перший поверх, то, зрозуміло, на вікнах повинні бути решітки. А у виборі дверей – найкращими будуть сталеві. Ціни на них дуже високі, але й якість відповідна», – радить Геннадій Смольницький.

Він каже, у виборі дверей і замків потрібно звертатися до спеціалістів. Не просто до продавців, а до тих, хто справді розуміється на цьому. Та найкращим варіантом є сигналізація. За хибний виклик охоронні фірми плату не беруть. Бо якщо це техніка винна, фірма навпаки має усунути проблему. І так ви справді можете бути впевненими у власній безпеці.

Як уберегтися

У поліції пояснюють, якщо до вашої квартири приглядаються злодії, в нагоді стане доброзичливість з сусідами, особливо пенсіонерами. Допитливі до незнайомців бабусі крадіїв справді відлякують.

Як пояснює речник поліції міста Катерина Терещенко, часто крадіїв неможливо відслідкувати через байдужість людей, адже зараз сусіди між собою майже не знайомі.

«Ще 10-15 років тому опитування сусідів давало результат, але зараз люди в під'їзді не реагують на незнайомців, - пояснює Катерина Терещенко. – Тому якщо ви зберігаєте вдома цінні речі, багато готівки, коштовності, - то здайте квартиру під охорону. Можете обрати на власний розсуд: державну чи приватну службу».

У поліції радять поставити камеру в під'їзді. Фото: plenet.com.ua

Якщо ви плануєте тривалу поїздку — найкраща порада – нікому не говорити, що ви кудись їдете, краще ключі дати родичам. Широкому загалу про це не варто знати.

Поліцейські радять перефотографувати техніку, якою володієте, та зберігати документи і коробки з-під цінних покупок. Так само золоті вироби краще сфотографувати. Жителям будинку, аби убезпечити себе, варто таки поставити камери біля входу в під’їзд.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую