ye-logo.v1.2

«Війна дістала всіх, але люди не стали байдужими», - хмельницькі волонтери про те, що змінилось з початку АТО

Суспільство 4938
Ось ці дівчата допомагають військовим
Ось ці дівчата допомагають військовим. Фото: автора

«Волонтери Поділля» підтримують військових на передовій.

Речами для військових і дітей заставлені дві невеличкі кімнати в офісі фонду «Волонтери Поділля». Тут все: від одягу для немовлят до оптичних приладів для тих, хто на передовій. Фонд був офіційно створений у вересні 2014 року. Проте діяльність волонтери розпочали з травня, з початку військових дій. Починали волонтерити лише кілька дівчат, зараз же в організації близько 20 людей, кожен з яких курує свій напрямок діяльності: допомога військовим, дитячим будинкам, сім’ям загиблих, доставка вантажів, ремонт автомобілів тощо.

«Коли розпочалася окупація східних областей, вирішили, що не можна сидіти на місці, треба щось робити. Продуктами не обійшлося, військовим необхідні були біноклі, прилади нічного бачення, форма, берці – все», - розповідає співзасновниця фонду «Волонтери Поділля» Анна Греснюк.

Не секрет, що фонд створили і далі активно працюють у ньому «свободівці». Як розповідає волонтерка, починати допомагати бійцям АТО було неважко: вони легко знаходили військових у соцмережах і запитували, що потрібно. Потім вже навпаки: вояки виходили на волонтерів. Тепер «Волонтери Поділля» допомагають не всім, лише тим, хто дійсно потребує, і продовжують про роботу звітувати в соцмережах.

Речами для дітей і військових волонтери заставили весь невеликий офіс

«Ми допомагаємо конкретному військовому, який в окопі на передовій, а не військовій частині чи базі. Так було спочатку, і є зараз. Все на фронт, і конкретно в руки. Маємо дані, позивні, телефони цих бійців. Все записуємо, особливо, коли передаємо дорогу оптику», - пояснює дівчина.

Вона розповідає, що за ці роки сформувалась своя політика фонду: волонтери ніколи не показують обличчя тих, кому допомагають, аби не видавати їх перед ворогами, не нашкодити.

«Багато волонтерів їдуть на схід, потім викладають фотографії з геолокацією, де вони є, в якому бліндажі. Це полегшує роботу розвідникам ворожої сторони. Ми, певно, єдиний фонд в місті, який досі замальовує обличчя військових у всіх звітах в Інтернеті. Люди, які нам довіряють, мають бути у нас впевнені: така політика фонду», - додає Аня.

Волонтери не втрачають почуття гумору, навіть звітуючи. Фото зі сторінки "Волонтери Поділля" у соцмережі

За її словами, перше, що запитують у військового - те, де він перебуває. Це необхідна інформація, аби зрозуміти його потреби. Якщо він зараз базується на другій чи третій лінії фронту, «Волонтери Поділля» допомогти не зможуть.

«Немає можливості допомагати всім. І не треба. Бо по-перше, в них зарплата зараз, а по-друге, як-не-як забезпечення покращилося. Якщо військовий не на самій передовій, йому таких речей не потрібно. Таке як шкарпетки і білизну вони самі можуть придбати, а оптика їм там не потрібна, адже там немає бойових дій. Ми туди нічого не відсилаємо. Це б були величезні потреби, яких ми не змогли б закрити. Є бригади на передовій, то ми їм купуємо біноклі, приціли, тактичні рукавиці, щось таке, що не кожен може купити. Допомагаємо також «швидким» медикаментами, ремонтом, запчастинами», - каже волонтерка.

"Волонтери Поділля" допомагають і дітям з багатодітних сімей

Роботі фонду великою мірою допомагають соціальні мережі, де волонтери розміщують прохання. Зі слів активістів, впродовж цих років є багато тих, хто регулярно надсилає гроші. Одного разу це може бути 50 гривень, іншого – вже 200. Дехто надсилає по 20 гривень. Головне для роботи фонду, вважає Анна, - це прозорі і конкретні звіти.

«Можливо, я одна з волонтерів, які на сході не були, може, б і хотіла поїхати, але не бачу сенсу. Це тисяч 8 гривень тільки на дорогу треба витратити. Та я за ці гроші можу для половини бригади якісь речі вислати. Вдягти цих військових і взути, - каже Ганна Греснюк. – Продуктами ми не займаємося, довго від них відходили. Цим мають наближені до зони АТО області займатися, бо з Хмельницького везти харчі туди 16 годин».

Хоч допомога захисникам є пріоритетним напрямком діяльності фонду «Волонтери Поділля», він не єдиний. Зараз організація також допомагає дитячим будинкам. Зокрема до Дня Святого Миколая завітали до кількох багатодітних сімей з подарунками. Їздили волонтери і на схід країни, до дітей в інтернати у Краматорськ, Сєвєродонецьк, Гірське. Було й таке, що волонтерка Марина їхала до діток сама, ледве знайшовши транспорт.

Ось такі пакунки передають на схід. Фото зі сторінки "Волонтери Поділля" у соцмережі

«Ми вирішили на зборах фонду, що військовим тепер треба менше допомоги, але в нас є можливості. Вирішили, що можемо щось зробити для дітей, зробили ставку на зону АТО. Так ми вперше поїхали у дитячий будинок «Антошка» у Краматорську», - розповідає волонтерка Марина Ланівська.

Дівчина пояснює, що будинки дитини, яким необхідна допомога, шукають самі. Телефонують до дирекції, запитують про потреби та отримують від них офіційний лист.

«Ми допомагаємо закрити потреби з ліками і речами першої необхідності. «Антошку» ми тоді забезпечили підгузками. Звісно, веземо дітям солодощі й іграшки. Здебільшого там потрібні теплі речі, взуття, ліки і канцтовари», - говорить Марина.

Дівчата кажуть, що ті, хто почав займатися волонтерством, вже не можуть зупинитися. Вони живуть ним і на роботі, і вдома. Поступово і коло спілкування звузилося до тих, хто теж певним чином причетний до війни.

«Важко пояснювати новій людині, чого ти тут сидиш на офісі, нащо воно тобі. Я вже й не намагаюся. Коли мене питають: «воно комусь треба?», я кажу - треба, мені треба. Я не можу перестати цим займатися, мені не припиняють телефонувати військові. Війна всіх дістала, а що поробимо. Попри це багато людей допомагають і надалі. Не можна сказати, що люди стали більш байдужими», - додає дівчина.

Ви також можете стати благодійником і долучитись до діяльності фонду, надіславши кошти на рахунок, або завітавши на офіс «Волонтери Поділля». При переказі необхідно вказувати призначення коштів: допомога армії, важкохворим чи інше.

Реквізити фонду «Волонтери Поділля» р/р 26007052422304 в ПАТ "Приватбанк", МФО 315405
Отримувач: БФ "Волонтери Поділля" ЄДРПОУ 39374887. Офіс розташований за адресою: вулиця Герцена, 10 (1 поверх, вхід пенсійний фонд). Додаткова інформація за телефоном: 096-512-24-11.

Читайте також: Хмельницький благодійний фонд святкує 5-ту річницю і шукає волонтерів з великим серцем

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую