ye-logo.v1.2

Про що забули «згадати» в регламентах місцевих рад на Хмельниччині

Політика 2290
За словами Мирослави Гарієвської (ліворуч), у регламентах майже усіх місцевих рад області відсутнє питання щодо вирішення конфлікту інтересів
За словами Мирослави Гарієвської (ліворуч), у регламентах майже усіх місцевих рад області відсутнє питання щодо вирішення конфлікту інтересів . Фото: автора

Громадські активісти хочуть, аби депутати внесли зміни до «правил» своєї роботи.

«Ми проаналізували регламенти місцевих рад і прийшли до висновку, що майже в жодній нашій раді не врегульовано питання вирішення конфлікту інтересів та навіть згадки, що це таке, - каже Мирослава Гарієвська, завідувач Юридичної клініки Хмельницького університету управління та права. – Не виписано, яким чином депутати повинні діяти, якщо буде виявлено потенційний чи реальний конфлікт інтересів».

У Законі України «Про запобігання корупції», є чіткі визначення, що таке конфлікт інтересів. Якщо коротко, то це наявність у депутата приватного інтересу до вирішення того чи іншого питання.

«У нас є приклад Шепетівки, де одному депутату дозволили продати земельну ділянку, а його голос був вирішальним при голосуванні, - каже Олег Черненко, голова громадської організації «Хмельницька ініціатива». – А він мав би оголосити колегам, що це саме йому дають дозвіл на придбання, а тому він не братиме участь у голосуванні».

А тому активісти й пропонують місцевим радам внести зміни до регламенту. Першими подібні зміни, скоріше за все, розгляне Славутська міська рада. Далі, не виключено, й Хмельницька міськрада. «Ми пропонуємо, аби в регламенті роботи ради передбачили, якщо в когось із депутатів є певна зацікавленість у позитивному голосуванні з того чи іншого питання, то такий обранець повинен повідомити про це та не брати участь у голосуванні», - пояснює Олег Черненко.

Ну, а в разі, якщо депутат не повідомив про конфлікт інтересів та проголосував, то за законодавством, йому загрожуватиме штраф. «В Україні вже були такі випадки, коли суди накладали штраф на депутатів, - каже Мирослава Гарієвська. – Штрафні санкції коливаються від 1700 гривень до 13600 гривень».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую