ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. Греція: послухати ринок, сходити у таверну та побачити новорічні кораблі

Туризм 5105
Популярна туристична локація Метеора
Популярна туристична локація Метеора. Фото: Гіоргоса Коніаріса

А ще пропонуємо лайфхаки для вільного мандрівника у цій країні.

 Чомусь прийнято їхати у Грецію влітку – відпочивати на морських курортах. Виявляється, там цікаво у будь-яку пору року, навіть взимку. Адже клімат у країні значно м’якший, тут практично не буває морозів, зате є чудові гори та багато смачної їжі.
Враженнями від Греції ділиться мандрівниця Наталя Довгопол, яка зараз мешкає у цій країні і вивчає її зсередини.
- Наталко, де саме ти мешкаєш?
- У Іліуполі. Це пригород Афін, перекладається як місто Сонця. Взагалі муніципалітет Афіни досить маленький, але разом з містечками, які його оточують, утворюють мегаполіс з єдиною системою транспорту. До центру Афін мені добиратися 40 хвилин, все одно що з Троєщини до центру Києва. І живу я під горою, з якої відкривається дивовижний краєвид на місто.

Вид на Афіни з Іліуполі.

- Як тут взимку?
- Клімат м’якший, ніж в Україні, снігу немає, морозів теж. Мене здивувало, що тут немає централізованого опалення та гарячого водопостачання, навіть у великих містах. Греки живуть в режимі економії, самі регулюють температуру в оселях, гарячу воду.

Зараз у Греції сезон мандарин. На євро можна купити три кілограми.

- А які новорічні традиції є у Греції?
- Глобалізація не оминула і Грецію. Тут ще з листопаду прикрашають ялинки за європейськими стандартами. Але це не традиційно для країни. Їхня традиція – прикрашати… кораблі, що є символом Нового року. Це можуть бути іграшкові кораблики, великі макети, обтягнуті ілюмінацією. І це дуже круто виглядає. А ще прийнято дарувати на щастя гранати. Останнім часом свіжий фрукт замінюють на штучний. Тому тут можна побачити чимало сувенірних гранатів. Також зараз у Греції сезон мандаринів, і дикі дерева з неїстівними помаранчевими плодами, яких тут дуже багато, також прикрашають як ялинки.

Корабель - символ Нового року у Греції.

- Є стереотип, що греки – досить розслаблені, нікуди не поспішають. Чи дійсно це так?
- Думаю, що це правдиве твердження: чим північніша нація, тим вона працелюбніша. Звісно, в Греції є активні люди, але ритм життя повільніший, ніж в Україні.
У той же час греки – дуже емоційні, не враховують твій особистий простір, можуть близько підійти, назвати незнайому людину «душа моя», «солоденька», «дівчинко моя»… А коли вони спілкуються з дітьми, то такі ніжні і милі стають. Не можна не розчулитися.

Вид на Афіни з одного з пагорбів.

- Греція славиться своєю кухнею…
- Греки зациклені на їжі, їм важливо, щоб продукти були свіжі та правильно приготовані. Вони дуже пишаються своїми продуктами, причому у кожному регіоні є свої родзинки: десь виготовляють найкращі види певного варення, в іншому місці – особливі види м’яса чи сиру, ще десь – вирощують найкращі оливки. Можливо, якщо ви – не гурман, то не відчуєте різниці між двома видами сиру, що виготовляють в різних регіонах, але це хороший піар-хід. Люди спеціально їдуть у конкретне село за цим продуктом.
Ще тут є традиція ходити у кав’ярні і таверни – ресторани місцевої кухні. Причому, у таверни ходять виключно поїсти, а щоб попити кави, треба йти у кав’ярню. І якщо у нас похід в ресторан – це ще надзвичайна подія, грек навіть з невисоким доходом як мінімум раз на тиждень вибереться у таверну. Тут багато закладів для середнього класу.

Спеції і трави на ринку.

- А грецький салат у Греції такий же, як в Україні?
- Інгредієнти подібні, але смакує зовсім інакше. Причому, у різні сезони та в різних регіонах компоненти відрізняються. Тут однієї оливкової олії багато видів, вона дуже смачна. Мій хлопець каже, що грецька олія, яку можна купити в Україні, - це не грецька олія.

Кафе на афінських вулицях.

- Чи відчувається, що у Греції криза?
- Так, тут багато людей без роботи, багато перебиваються сезонними роботами. Велика межа між багатими і бідними, а ще проблема з напливом іммігрантів. Зараз їх менше, а один час вони жили великими таборами просто у центрі Афін, а поряд, у ресторанах, люди їли і веселилися. Ця картина справляла гнітюче враження.

На морі гарно у будь-яку пору року.

- Куди можна поїхати у Греції взимку?

- Якщо влітку всі їдуть на морські курорти, зокрема, на острови, то взимку – у гори. Тут є відома туристична локація Метеора. Це химерні гірські нагромадження, схожі на Долину привидів у Криму, тільки на вершечках скель стоять старовинні монастирі. Це дуже гарно.
Ще я відкрила для себе Монемвасью – старовинне містечко-фортецю на острові. Там дуже гарно, але дуже мало туристів. Взагалі, хоч Греція і популярна серед українських туристів, вони приїздять лише у конкретні курорти на островах. А є місця, куди їздять греки чи інші європейські туристи.
Але врахуйте, що навіть в туристичних регіонах взимку життя сповільнюється. Так, в Метеору взимку не їздять автобуси, там закрита частина таверн.

Монемвасья.

І наостанок Наталя підготувала кілька порад, якими можуть скористатися самостійні мандрівники у Греції.

Що зробити в Греції: 6 лайфхаків для вільного вільного мандрівника
1. В Афінах обов’язково підніміться на Акрополіс – пагорб, на якому розташований найвідоміший у світі акрополь. Але робити це краще рано-вранці, доки там мало туристів. І схід сонця на Акрополісі – це щось неймовірне.
2. Обов’язково зайдіть у таверну і спробуйте місцеві страви. Але обирайте заклад, де багато греків. Вони точно знають, де смачно.
3. У багатьох закладах значно дешевше брати їжу і каву на винос, ніж їсти всередині.
4. Спробуйте сувлакі – національний фастфуд, віддалено нагадує шаурму. Це курятина чи свинина з овочами і соусом садзикі (грецький йогурт з огірком), загорнута у піту (плаский хлібець). Це дуже смачно, дешево і ситно. В Афінах на станції метро Монастиракі є гарна точка, де продають смачні сувлакі.
5. Якщо ви в Афінах зупинилися на декілька днів, купіть проїзний квиток на всі види транспорту на декілька днів, це суттєва економія. Наприклад, разовий квиток на 70 хвилин коштує 1,4 євро, проїзний на п’ять днів – 9 євро.
6. Зайдіть на місцевий ринок і … послухайте його. Можна на Варвакіс – центральний ринок Афін, а ще краще – на місцевий ринок у якомусь невеликому містечку. Там можна придбати дешеві і дуже свіжі продукти, відчути місцевий колорит і доброту місцевих торговців, вони не обважують, а дають надлишкові продукти і привітно ставляться.


В археологічному музеї.


Руїни античного храму на острові Егіна.

Читайте також, який настрій панує у новорічних Хельсінках і які місця варто відвідати у столиці Фінляндії.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую